• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Slechts 16% van Vlaamse huishoudens heeft goedkoopste energiecontract

De tien duurste gas- en elektriciteitscontracten vertegenwoordigen zowat 50% van de markt. Dit betekent dat zowat 1 miljoen Vlaamse huishoudens jaarlijks tot 700 euro zouden kunnen besparen op hun elektriciteits- en gasfactuur als ze voor de goedkoopste contracten zouden kiezen.

Huidige situatie: te veel huishoudens blijven vasthouden aan dure contracten

Uit het onderzoek van de CREG komt naar voren dat ongeveer een miljoen huishoudens in Vlaanderen nog steeds vastzitten aan de duurste energiecontracten op de markt. Voor elektriciteit heeft slechts 16 procent van de huishoudens een van de tien goedkoopste contracten afgesloten, en voor gas is dat percentage zelfs nog lager, namelijk 15 procent. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste contracten kan oplopen tot maar liefst 700 euro per jaar, wat een aanzienlijke financiële last vormt voor veel gezinnen.

De voordelen van vergelijken en overstappen

De CREG benadrukt het belang van het regelmatig vergelijken van energiecontracten en het niet aarzelen om over te stappen naar goedkopere opties. Dankzij de beschikbaarheid van onze online vergelijkingstool kunnen consumenten eenvoudig en snel de verschillende aanbiedingen op de markt evalueren. Het vergelijken van energiecontracten stelt huishoudens in staat om de meest gunstige tarieven te vinden en aanzienlijk te besparen op hun energiekosten.

De aantrekkelijkheid, maar ook het verdwijnen van oude, vaste contracten

Opmerkelijk is dat oude, vaste energiecontracten, die voor 2022 werden afgesloten, vaak nog steeds voordelig zijn voor degenen die ze hebben. Tijdens de energiecrisis in 2022 daalden de prijzen voor deze contracten zelfs, terwijl de marktprijzen aanzienlijk stegen. Huishoudens met dergelijke contracten konden profiteren van een vaste prijs gedurende een periode van 2 tot 5 jaar, zonder te worden getroffen door de prijsstijgingen.

Helaas zijn deze voordelige oude, vaste contracten steeds zeldzamer geworden. Leveranciers hebben vorig jaar snel de oude contracten uit de markt gehaald en zijn in plaats daarvan variabele contracten gaan aanbieden. Hierdoor is het aandeel vaste contracten aanzienlijk gedaald. Hoewel vaste contracten onlangs weer op de markt zijn verschenen, behoren ze vaak tot de duurdere opties, waardoor consumenten terughoudend zijn om erop in te stappen.

Een betere transparantie voor consumenten

Een ander belangrijk aspect dat door de CREG wordt benadrukt, is de transparantie van energiecontracten. Veel contracten zijn ondoorzichtig en consumenten begrijpen vaak niet volledig de prijzen en voorwaarden die in hun contracten worden vermeld. Dit gebrek aan duidelijkheid kan consumenten belemmeren om weloverwogen keuzes te maken. 

Kan jij ook helder, gericht advies gebruiken? Breng ons gerust een bezoek in onze Energy Experience Store in Antwerpen of neem contact met ons op, dan boeken we graag een afspraak met je in. Liever snel en online switchen? Dat kan ook, met Victor! Vul onze vergelijker in en maak vandaag nog de switch 😉

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

zeer goed

je mag terug komen!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Arendonk

prima ! Direkt en zonder blabla !

vorige regel is toch duidelijk ?!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Geel

professioneel

de persoon heeft zijn werk gedaan zoals het moet
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Londerzeel

Stipt

Aangename medewerkers
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beirinckx

prijsvergelijking tussen de verschillende leveranciers

Verschillende jaren kwam er een persoon aan huis en ik dacht dat er ook iemand ging langskomen om met hem een gesprek te kunnen aangaan over de gas en elektriciteitsprijs. Nu telefoneert men op het afgesproken uur en doet men zo de conversatie. Is toch in mijn ogen iets heel anders dan persoonlijk contact.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

het vertrouwen waard

al enkele jaren met jullie actief en altijd tevreden!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beernem

Vriendelijk en behulpzaam

Goede service
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Torhout

proffessioneel

Professioneel uitgelegd en onderhandeld. prima voor mijn geldbeugel. Toch een organisatie die de dieven de les spelt.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Herfelingen

Goede opvolging en vlotte service

Er wordt gezorgd voor een beste en goedkoopste keuze.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beverlo

Stipte afspraak en vriendelijke professionaliteit.

De vertegenwoordiger maakt een vlotte maar tegelijk professionele indruk. De uitleg over de te maken keuzes is begrijpelijk en degelijk onderbouwd.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- De Laet

Vlotte en goede service

Goede hulp bij het kiezen van een nieuwe leverancier. Makkelijk om over te stappen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Geel

Zeer vlot verlopen

Zeer tevreden
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Boortmeerbeek

Nooit geen miserie mee gehad

Zijn steeds heel vriendelijk aan de telefoon. Adrian is n topkerel.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- TURNHOUT

Pijnpunten zwart op wit blootgelegd

Ons huis werd door Gunter gescand. Prima of afspraak, en goed verkennend gesprek. Na een tweetal uurtjes het huis scannen kort de bevindingen besproken en een tiental dagen later een uitgebreid verslag gekregen. Heel interessant hierbij is dat per voorgestelde investering de geschatte kost tegenover de besparing in Kwh wordt gezet. Waar wij in ons geval gedacht hadden dat dakisolatie het grootste rendement zou geven, bleken de binnenmuren en kruipkelder isoleren een grotere prioriteit. Erg tevreden.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schoten

correcte en accurate bemiddeling met gunstig resultaat

Dankzij uw vlugge tussenkomst bij de leverancier Totalenergies i.v.m. de BTW aanpassing is dit probleem tot mijn grote tevredenheid opgelost. Bedankt hiervoor . ik ga er van uit dat bij verandering van leverancier deze verklaring op eer telkens weer moet opgemaakt worden.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gent-Wondelgem

Super service!

Hoe leuk dat ik mij nu geen kopzorgen meer hoef te maken. Op een paar minuten tijd, ben ik heel goed geholpen. Mijn energie contract is binnen de 24 uren in orde gebracht. Een goeie raad, probeer zeker om het ook te doen. Zo bespaar ik nu meer dan 40€ per maand. Energie. Be heeft mij al het nieuwe contract doorgestuurd, alsook is alles al in orde bij Fluvius! Top service!!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Knesselare 9910

Super!

Ze hebben mij zeer goed geholpen met hun energie scan en andere energie tarieven.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Leuven

Misverstand

Door een misverstand wil ik terugkomen op mijn eerste reactie. Het is inmiddels uitgeklaard en de problemen zijn opgelost.
Zou je ons aanbevelen? Nee
- Maasmechelen

Altijd zeer goede en snelle service!

David Struyf levert altijd topkwaliteit! Zijn analyses en voorstellen kan je blindelings overnemen. Steeds professioneel, klantgericht en to the point, dit op basis van transparante communicatie.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Vlotte en makkelijke overstap

De adviseur David heeft me zeer goed geholpen met de overstap naar een nieuwe leverancier voor gas en elektriciteit. Het bezoekje was zeer kort, alles werd goed uitgelegd. Ikzelf moest geen stappen ondernemen, alles werd voor mij gedaan. Ik ben meer dan tevreden.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Aartselaar
184 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.4/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2024 | Webdesign Webit