De tien duurste gas- en elektriciteitscontracten vertegenwoordigen zowat 50% van de markt. Dit betekent dat zowat 1 miljoen Vlaamse huishoudens jaarlijks tot 700 euro zouden kunnen besparen op hun elektriciteits- en gasfactuur als ze voor de goedkoopste contracten zouden kiezen.
Uit het onderzoek van de CREG komt naar voren dat ongeveer een miljoen huishoudens in Vlaanderen nog steeds vastzitten aan de duurste energiecontracten op de markt. Voor elektriciteit heeft slechts 16 procent van de huishoudens een van de tien goedkoopste contracten afgesloten, en voor gas is dat percentage zelfs nog lager, namelijk 15 procent. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste contracten kan oplopen tot maar liefst 700 euro per jaar, wat een aanzienlijke financiële last vormt voor veel gezinnen.
De CREG benadrukt het belang van het regelmatig vergelijken van energiecontracten en het niet aarzelen om over te stappen naar goedkopere opties. Dankzij de beschikbaarheid van onze online vergelijkingstool kunnen consumenten eenvoudig en snel de verschillende aanbiedingen op de markt evalueren. Het vergelijken van energiecontracten stelt huishoudens in staat om de meest gunstige tarieven te vinden en aanzienlijk te besparen op hun energiekosten.
Opmerkelijk is dat oude, vaste energiecontracten, die voor 2022 werden afgesloten, vaak nog steeds voordelig zijn voor degenen die ze hebben. Tijdens de energiecrisis in 2022 daalden de prijzen voor deze contracten zelfs, terwijl de marktprijzen aanzienlijk stegen. Huishoudens met dergelijke contracten konden profiteren van een vaste prijs gedurende een periode van 2 tot 5 jaar, zonder te worden getroffen door de prijsstijgingen.
Helaas zijn deze voordelige oude, vaste contracten steeds zeldzamer geworden. Leveranciers hebben vorig jaar snel de oude contracten uit de markt gehaald en zijn in plaats daarvan variabele contracten gaan aanbieden. Hierdoor is het aandeel vaste contracten aanzienlijk gedaald. Hoewel vaste contracten onlangs weer op de markt zijn verschenen, behoren ze vaak tot de duurdere opties, waardoor consumenten terughoudend zijn om erop in te stappen.
Een ander belangrijk aspect dat door de CREG wordt benadrukt, is de transparantie van energiecontracten. Veel contracten zijn ondoorzichtig en consumenten begrijpen vaak niet volledig de prijzen en voorwaarden die in hun contracten worden vermeld. Dit gebrek aan duidelijkheid kan consumenten belemmeren om weloverwogen keuzes te maken.
Kan jij ook helder, gericht advies gebruiken? Breng ons gerust een bezoek in onze Energy Experience Store in Antwerpen of neem contact met ons op, dan boeken we graag een afspraak met je in. Liever snel en online switchen? Dat kan ook, met Victor! Vul onze vergelijker in en maak vandaag nog de switch 😉
Daar zijn we fier op.