Of we nu voor een zachte of een harde winter staan, het loont zeker de moeite om onze energie factuur eens grondig te analyseren. Kan het nog beter, kunnen we nog besparen op energie? Wedden dat het antwoord ja is? Wij geven jou hier alvast een reeks tips die jou helpen om je energierekening naar beneden te halen.
Tegenwoordig kun je gratis van energieleverancier veranderen. Maar veel mensen kijken hier tegen op omdat het een beetje zoekwerk vraagt. Het Onafhankelijk Adviesplatform neemt hierbij al jouw zorgen uit handen. Jij betaalt vanaf nu nooit meer te veel. Lees er hier alles over en contacteer ons voor meer inlichtingen of maak een afspraak.
Veel toestellen verbruiken stand-by energie of ze voelen gewoon constant warm aan, ook al staan ze niet echt aan. Denk maar aan tv-toestellen en laders van een gsm. Trek daarom altijd stopcontacten uit als je de toestellen niet gebruikt. Handiger nog is om met stekkerdozen te werken waar je diverse toestellen op aansluit en die je met één knop tegelijkertijd uitschakelt.
Dit is een zeer duidelijke tip die niet veel uitleg nodig heeft. Doe het gewoon, en over heel je woning!
Het is belangrijker dan je denkt om te letten op de energie-klasse van de apparaten die je koopt. Lees hier meer informatie. Investeren in energiezuinige apparaten loont!
Heel wat kou komt binnen via deuren en ramen die niet goed sluiten. Ga je hele huis rond, speur gaten en kieren op en maak ze dicht.
Nog altijd zijn niet alle woningen in Vlaanderen degelijk geïsoleerd. Het gaat hier om isolatie van muren, vloeren, daken, ramen en deuren. Iedereen zou bijvoorbeeld op zijn minst HR++ dubbel glas moeten hebben. Je krijgt zelfs subsidies voor isolatiewerken.
Voor je centrale verwarming bepaal je precies wanneer je welke temperatuur wenst. Overdag als er niemand thuis is of ‘s nachts mag de verwarming gerust lager. Ook op pelletkachels vind je automatische thermostaten.
Je cv-ketel, warmwaterboiler, je schouw… werken pas optimaal als ze goed onderhouden worden. Bij slecht functioneren verlies je energie.
Denk aan spaardouchekoppen en koop wasmachines en vaatwassers met spaarprogramma’s. Hoe minder warm water je nodig hebt, hoe minder energie er nodig is om je water op te warmen.
Ga ook hiervoor na of je subsidies krijgt. Denk aan warmtekracht- en groenestroomcertificaten.
Gebruik je eigen fantasie en let op de kleine dingen. Een waterketel op je houtkachel, een extra trui aantrekken of veel bewegen bij kou… Het helpt!
Daar zijn we fier op.