Bespaartips voor huishoudtoestellen

Heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel energie jouw huishoudtoestellen gebruiken? Door energiezuinige toestellen aan te schaffen en er op een energiezuinige wijze mee om te gaan, kun je jaarlijks tientallen euro’s besparen op de energierekening. We geven je een aantal tips die je direct in de praktijk kunt brengen.

Energiezuinige apparaten aanschaffen

Zeker wanneer je een apparaat gaat kopen dat veel energie gebruikt, zoals een koelkast of een droogkast, is het goed om op het energielabel te letten. Door de oude koelkast te vervangen door een energiezuinig exemplaar met een A+++ label, kun je wel tot 100 euro per jaar op je energierekening besparen. Een energiezuinige koelkast gebruikt immers ongeveer 300 KwH minder per jaar dan een koelkast met een C label. En dan spreken we nog maar van één enkel toestel in jouw huishouden. Stel je eens voor hoeveel je kunt besparen door enkel nog elektrische toestellen met een A+++ label te kopen wanneer het oude toestel aan vervanging toe is.

Bespaartips voor elektrische apparaten

Het aanschaffen van nieuwe apparaten is niet voor iedereen weggelegd. Of je nu een oud model hebt of een energiezuinig apparaat: je kunt altijd besparen op de energiekosten. Laten we bij ons voorbeeld van de koelkast blijven. Kijk eens op welke temperatuur deze staat afgesteld. Een temperatuur van 4 tot 6 graden wordt aanbevolen. Heb je de temperatuur lager staan? Dan kost dat gemiddeld 5% meer energie per graad. Bovendien moet de koelkast harder werken wanneer deze volledig gevuld is, er warme producten worden toegevoegd of de deur te lang open blijft staan. Dit zijn allemaal kleine trucjes die een verschil kunnen maken op de energierekening.

Hoeveel energie gebruik jij?

Ben je benieuwd hoeveel energie jij gebruikt en hoe je jouw gebruik kunt verlagen? Vraag dan bij het Onafhankelijk Adviesplatform een gratis analyse van je huidige energiegebruik aan. Wij kunnen je inzicht geven in je energiegebruik en je helpen bij het verlagen van je energierekening.