Plotse stijging energie factuur? Dit kunnen de oorzaken zijn

Heb je net de jaarafrekening van jouw energie gehad en is die plots torenhoog? Dan gaan wij samen met jou op zoek naar wat de oorzaak hiervan kan zijn. Want meer en meer mensen betalen nog steeds te veel voor hun energie factuur. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een energielek, een defect elektrisch apparaat of een toestel dat immens veel verbruikt.

Het klinkt misschien een beetje nerdy, maar het loont: maandelijks de meterstanden noteren. Je kan ze vaak zelfs digitaal of via een app volgen en zo jouw energieverbruik raadplegen. Onafhankelijk Adviesplatform helpt je met deze uitkomsten al erg op weg, wij helpen je namelijk met het vergelijken van energieleveranciers om te kijken welke het beste bij je past (en voor welke leverancier je dus het minste betaalt). Zo kan je ook direct zien of jouw energieconsumptie boven of onder normaal ligt.

Vermijd sluimerverbruik

Sluimerverbruik van elektrische apparaten is bij veel mensen de nummer een reden van een hoge energie factuur. Je betaalt er vaak tientallen euro’s te veel mee per jaar en dit kan makkelijk vermeden worden. Maar wat is sluimerverbruik nu precies? Elektrische apparaten die non stop werken. Dat een koelkast altijd aanstaat is logisch, maar neem nu je gsm oplader, je digicorder, je laptop etc. Deze toestellen zijn vaak nog actief en verbruiken dus nog steeds stroom zonder dat je het door hebt. Ze staan in standby modus en voor een standby modus heb je nog steeds stroom nodig. 

Wat kan je er nu aan doen? Zet je toestellen wanneer je ze niet actief gebruikt in slaapstand en haal je laders wanneer je elektrische apparaten opgeladen zijn ook altijd uit het stopcontact. Koop stekkerdozen met een aan- en uitknop zodat je alles in een keer kan uitzetten. Handig als je bijvoorbeeld een avondje of een weekend niet thuis bent. Tot slot is het slim om te investeren in een standby killer voor apparaten zoals de televisie en de digicorder. Met deze tips bespaar je alvast veel centjes, waarmee je vanaf nu andere leuke dingen kan doen. 

Maar dit is niet het enige wat je kan doen. We hebben nog meer energieadvies voor je opgelijst, waar je mogelijks nog niet aan gedacht hebt.

  • Wifi-versterkers! Hoe meer wifi versterkers hoe hoger de factuur. Heb je versterkers hangen in ruimtes waar deze eigenlijk niet nodig zijn of ga je op vakantie? Trek deze dan uit, je bespaart er tot wel 100 euro per jaar mee. 
  • Defecte omvormer van zonnepanelen. Deze controleer je niet dagelijks dus wanneer deze defect is, merk je het vaak pas later op. Dit kan een reden zijn waarom je veel geld verliest en je factuur dus een pak hoger ligt. 
  • Beperk de tijd dat jij of je kinderen gamen. Je televisie en game console verbruiken meer dan je denkt.
  • Veel mensen hebben automatische verlichting met een timer, denk maar aan spots die verlichten als er iemand langsloopt bij de garage of in de tuin. Als deze niet van belang zijn schakel deze dan uit.

Bij Onafhankelijk Adviesplatform proberen wij je steeds te helpen jouw energie factuur te verlagen, contacteer ons nu voor een gratis analyse.