We gaven u al eerder tips mee voor een energiezuinig en kostenbesparend leven. Bewust omgaan met energie is ook een belangrijke les om mee te geven aan onze kinderen. Kinderen staan er vaak niet bij stil hoeveel energie ze verbruiken en wat dat nu eigenlijk kost. Nochtans dragen ook zij hun steentje bij voor kostenplaatje én milieu. Een grotere bewustwording bij kinderen kan een belangrijk verschil maken voor hun toekomst. Want jong geleerd, is oud gedaan! Maar hoe pakt u het aan? Ons Adviesplatform geeft tips.
Tonen dat u bewust omgaat met energie heeft een weerslag op het gedrag van uw kinderen. Zet daarom de televisie of computer niet op stand-by, maar zet apparaten die niet gebruikt worden uit. Sta zelf geen uren onder de douche. Laat het licht niet onnodig branden wanneer niemand in de kamer is. Uit onderzoek blijkt dat zelfs pubers onbewust nog grote waarde hechten aan het voorbeeld van hun ouders.
Ieder gezin heeft bepaalde gewoontes in de omgang met energie. Op hoeveel graden zetten jullie dagelijks de verwarming? Kan dat bijvoorbeeld af en toe een graadje lager? Veel kinderen hebben de neiging om wanneer het te warm is kledij uit te trekken of zelfs het raam te openen, in plaats van de verwarming omlaag te zetten. Dat is zonde van de opgewekte warmte.
Maak samen met uw kinderen ook eens een rondje door het huis om te kijken welke gewoontes jullie nog zoal kunnen aanpassen. Laten jullie bijvoorbeeld onnodig stekkers in het stopcontact steken? Leg uit dat bepaalde apparaten en opladers ook stroom verbruiken wanneer ze niet in gebruik zijn. Het idee van energieverspilling wordt aan de hand van voorbeelden al heel wat concreter. Zelf zult u ook een beter beeld krijgen over de manieren waarop er in huis nog bespaard kan worden.
Energieverspilling is een ernstige zaak, maar een spelelement introduceren kan het voor een kind allemaal wat toegankelijker maken. Doe daarom samen eens een energietest online en kijk wie het meest weet over energieverbruik. Welk gezinslid kan het beste besparen? En hoe kunnen jullie als gezin nog verbeteren? Meten is weten. Via een energie-app houden jullie samen het dagelijkse energieverbruik in de gaten. Zorg eventueel voor een beloning voor degene die het zuinigst omgaat met energie, of voor wanneer jullie als gezin op een lager verbruik uitkomen dan de voorgaande week. Kinderen voelen zich meteen een stuk meer betrokken bij het onderwerp en zijn gestimuleerd om bewust om te gaan met energie.
Hoe jong kinderen ook zijn, ze krijgen langs diverse (digitale) wegen een heleboel info mee. Wilt u dat uw kinderen een juiste notie hebben over wat zich in de wereld afspeelt, en wat de rol is van energie voor de aarde? Praat er dan zelf over met hen. Zo kunnen ze beter plaatsen wat ze op tv of op hun tablet of smartphone te zien krijgen, bijvoorbeeld over milieurampen of klimaatspijbelaars. Door er met uw kinderen over te praten, hun vragen te beantwoorden en naar hun ideeën te luisteren, vergroot u hun bewustzijn over wat de energieproblematiek inhoudt.
Laten zien dat stroom niet gratis is, komt de bewustwording omtrent energieverbruik enkel ten goede. Neem daarom uw energiefactuur eens ter hand en toon uw kinderen heel concreet wat energie nu juist kost. Ook dat kunt u koppelen aan een spelelement: realiseert het gezin dit jaar een grotere besparing dan het voorgaande, dan kunnen jullie samen eens een uitstapje maken met het uitgespaarde bedrag. Zo wordt het effect van energiezuinigheid heel direct zichtbaar.
Maak van de gelegenheid gebruik om uzelf ook eens de vraag te stellen: realiseer ik wel de beste besparing voor mijn persoonlijke situatie? De kortingen en voordelen van energieleveranciers veranderen binnen de dynamische energiemarkt namelijk van dag tot dag. Het kan dus best dat u vandaag nog meer betaalt voor energie dan uw huidige situatie eigenlijk vereist. Weet u niet zo goed hoe u die vergelijking tussen verschillende leveranciers aanpakt? Dan staat ons Onafhankelijk Adviesplatform u graag bij. Als objectieve topspeler in energie bieden wij u een snel, gericht advies over de beste besparing in uw persoonlijke situatie.
Nog vragen over energiezuinigheid? Op zoek naar een gratis en vrijblijvend advies? Contacteer ons voor meer info.
Daar zijn we fier op.