Grey Day: de dag dat al de groene energie van het jaar is opgebruikt

Wat is Grey Day nu precies? Grey Day is de naam die de tv zender Canvas bedacht heeft om meer bewustwording te creëren rond duurzame energie. Ze willen de mensen in België beter laten aanvoelen hoe slecht het eigenlijk wel niet gesteld is met ons aandeel aan hernieuwbare, groene energie.

Op 7 februari 2021 was alle groene energie op

Onze aarde kan slechts 38 dagen op groene energie overleven. Ja dat leest u goed, 1 maand en 7 dagen om exact te zijn. 7 februari 2021, dat is de dag waarop we dit jaar moesten overschakelen van groene energie naar grijze energie. En wat is nu juist die grijze energie? Dit is energie uit kerncentrales en fossiele brandstoffen. Uit statistieken van Eurostat blijkt dat België hiermee op de vierde laatste plaats staat van de EU. Enkel Nederland, Malta en Luxemburg doen het nog slechter.

Groene energie, wat is dat nu juist? 

Vaak denken we bij groene energie aan zonnepanelen en windturbines, maar eigenlijk moeten we veel breder denken als het over groene energie gaat. Denk bijvoorbeeld aan groen transport of groene warmte voor huizen, kantoren en gebouwen. Kortom, energie efficiëntie in het algemeen. 

Bij groen transport denken we aan duurzaam transport zoals: de bus, de tram, de fiets. Maar ook bijvoorbeeld minder halfvolle vrachtwagens op de baan sturen, draagt bij aan groen transport. Denk daarenboven ook aan biobrandstoffen of wagens die elektrisch of op waterstof rijden.

Voor groene warmte kunnen we dan onder andere kijken naar ons eigen huis of kantoor: Is er een warmtepomp aanwezig? Heb ik een zonneboiler? Is mijn huis goed geïsoleerd? Heb ik zonnepanelen? Deze zaken kunnen alvast bijdragen aan een duurzamer en groener leven. 

Tot slot hebben we energie efficiëntie, het meest economische en rationele middel om de uitstoot te verminderen en de bevoorradingszekerheid van energie te verbeteren. Met andere woorden, we moeten bewuster leren consumeren en produceren. Bij Onafhankelijk Adviesplatform geven we graag advies en tips hoe u nu precies energie kan besparen, want alle kleine beetjes helpen. En laat ons hopen dat Grey Day dan volgend jaar alweer wat dagen later valt!