• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Federale regering akkoord over hervorming energiefactuur: wat verandert er voor jou?

De federale regering bereikt een akkoord over de hervorming van jouw energiefactuur. Op gas en elektriciteit geldt nog steeds een btw van 6 procent, maar er zullen accijnzen geheven worden op energie. Ook zal het ‘sociaal tarief’ in fases afbouwen. Welke veranderingen brengt dit met zich mee?

Accijnzen stijgen lichtjes

Vorig jaar besloot de regering in maart om de 21 procent btw op energie te verlagen naar 6 procent om zo de snelle prijsstijgingen tegen te gaan. Vanaf 1 april betaal je permanent 6 procent btw op gas en elektriciteit, maar zullen de accijnzen lichtjes stijgen. Toch komt dit voordeliger uit dan als de btw terug zou stijgen naar 21 procent. De verhoogde accijnzen worden met mate ingevoerd. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik zal deze per maand verhoogd worden met 20 euro.

BELANGRIJK! Stijgen de energieprijzen voor 1 april, dan wordt dit uitgesteld.

Afbouw uitgebreid sociaal tarief

Naast de verhoogde accijnzen, zal het uitgebreide sociaal tarief vanaf maart afbouwen. Enkel mensen die genieten van bepaalde uitkeringen of tegemoetkomingen (een leefloon, een tegemoetkoming voor personen met een handicap of de inkomensgarantie voor ouderen) zullen nog recht hebben op een sociaal tarief. De groep die tijdens de energiecrisis genoot van een sociaal tarief en ervoor niet, zal geleidelijk aan terug alles betalen. Dit wordt verspreid over 4 kwartalen. De groep die er sinds de crisis bijgekomen is, zal eerst van een kleiner voordeel genieten. In het tweede kwartaal krijgt die groep nog driekwart van het voordeel, in het derde kwartaal nog maar een kwart en in het vierde kwartaal genieten ze niet meer van dit voordeel.

LET OP! Als de energieprijzen in die periode terug stijgen, kan het zijn dat de regering terugkomt op deze maatregel.

De hervorming van het sociaal tarief zelf zal gebeuren bij de begrotingscontrole in maart.

Daling voorschotfactuur

De federale regering heeft samen met de energieleveranciers een akkoord bereikt om de hoge voorschotfacturen te laten dalen. Binnenkort zou iedereen die een variabel contract afsloot tussen augustus en november 2022 die daling moeten zien op hun voorschotfactuur. Bovendien zullen de energieleveranciers jaarlijks de voorschotten drie keer herbekijken van mensen die een variabel contract hebben. Energieleveranciers gaan de komende weken aan de slag om alle mensen te contacteren die een voorschotaanpassing nodig hebben, jij zelf hoeft niets te doen.

Wil je niet wachten op de energiesteun en toch al besparen? Ga dan naar onze gratis energievergelijker en stap over naar een goedkopere energieleverancier!

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

Klantgericht personeel

Ik heb de indruk dat de commercieel afgevaardigde (David Struyf) een typisch 'sales'-profiel heeft. Hij doet dat met inzicht en kennis van zaken maar eens ons bedrijf op de 'energie'-rails stond, voelde ik dat de verdere ondersteuning best via de hoofdzetel werd behandeld. Daar (o.a. bij monde van Samara Gdouda) heb ik steeds een zeer klantgerichte benadering ervaren en heeft men altijd getracht de zorgen van de klant te begrijpen en hier op te anticiperen. Alles tezamen ben ik dus erg tevreden over de ondersteuning van het OAP
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

Betrouwbaar en snelle service

Ik heb mijn jaarafrekening van de energieleverancier ter nazicht voorgelegd aan het Onafhankelijk Adviesplatform. Mijn vermoeden dat er iets niet klopte werd na overmaken van de nodige documenten spoedig bevestigd door het OA. Zij gaven mij binnen korte termijn punctueel aan waar de eindafrekening allicht fout zat. Knap!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hasselt

snelle en duidelijke feedback

goede communicatie met Samara Gdouda
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Sint-Truiden

TOP

TOP service. Ik ben heel goed geholpen geweest ondanks ik geen hoop meer had.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Turnhout

zeer behulpzaam en vriendelijk

Was iets misgegaan (zelfs net van hun kant), men bleef rustig en alles werd snel correct opgelost.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- zelem

Nu kan ik pas energie besparen!

Een energie adviseur van Onafhankelijk Adviesplatform had me overtuigd om een energiescan te laten uitvoeren. Ik stond hier in het beging heel sceptische over. Maar na 2 weken wachten kwam een bekwamen man die de scan uitvoerden. Beetje achterover gevallen van de verborgen gebreken. Ze hebben mij vandaag terug bezocht om de punten te bespreken. En hun boodschap was duidelijk, eerst isoleren en dan pas zonnepanelen. Bedankt voor jullie professionele uitleg en opvolging!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gent

Zeer coreckt

Altijd coreckt en zeer bekwame medewerkers, onze consulente katrien vriendelijk en weet met wat ze bezig is. Dank u wel. Jean-Pierre Quintens
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Heusden-zolder

5

Zeer tevreden
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Tongeren

Snel en correct

Het Onafhankelijk Adviesplatform handelt snel en correct op elke gestelde vraag om advies en opmerkingen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schilde

Vlot contact, steeds bereikbaar voor hulp of goede raad

Met onze contactpersoon David hebben we goed contact. De overstap naar een nieuwe energieleverancier is vlot verlopen, denken we, maar we hebben nog geen afrekening gekregen of maandelijkse betaling.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2100 Deurne

Snelle en goede service

Onze accountmanager, David, was snel en duidelijk in de communicatie. We kregen een nieuw tarief voorgesteld en de overgang was snel en bijzonder eenvoudig geregeld. Aanrader voor iedereen om jaarlijks een controle te laten uitvoeren door Onafhankelijk Adviesplatform.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Antwerpen

Zoals de naam het zegt: advies is top en platform (David) zeer goed bereikbaar!

Zeer goed
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

Top.

Een fijne samenwerking met een goede opvolging.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwijndrecht

Met Samara aan boord zit je goed

De noodzakelijke tussenkomst werd puik verzorgd door Samara
Zou je ons aanbevelen? Ja
- st martens latem

Vertrouwensband

Ondertussen reeds een vertrouwensband aangezien we elk jaar dezelfde persoon ontvangen om onze energieprijzen te herbekijken. Heel gemakkelijk dat we steeds worden opgebeld als het terug zover is…
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Dikkele

Zeer goede service en communicatie én ik hoef zelf niets te doen :-)

Reeds meerdere jaren checkt Jonas mijn energieleveranciers en ik kan er op vertrouwen dat dit altijd correct verloopt. Ik ben altijd zeer tevreden geweest over de dienstverlening, communicatie en omschakelingen.
Zou je ons aanbevelen? Nee
- Mol

Dramatisch

Ondertekend leveringscontract wordt niet opgenomen door leverancier. Communicatie van OAP van niet-opname door leverancier is nooit doorgekomen noch na schriftelijke vraag noch na chat met belofte mij op te bellen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- EKEREN

Bedankt voor jullie advies

In November kreeg ik van Engie mijn nieuwe tarieven voor volgend jaar. Tot mijn verbazing zag ik dat ze 5 maal duurder waren dan mijn huidig contract. Omdat er geen groepsaankoop is dit jaar ben ik bij het onafhankelijk Adviesplatform terrecht gekomen op aanraden van mijn buurman. David heeft mij zeer goed geholpen met het adviseren van een nieuwe goedkopere leverancier. Een echte aanrader.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Aanrader om uw prijzen te laten nakijken door Onafh. Adviesplatform

Jaarlijkse afspraak om na te kijken welke leverancier best beantwoord voor (2-)jaarlijkse vernieuwen contract loont. Onafhankelijk Adviesplatform staat hierin goed bij.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bonheiden

Alert !

Correcte behandeling van klanten.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Erpe-Mere
109 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit