• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Elektriciteitsfactuur anders berekend vanaf 2023, in jouw voor- of nadeel?

Vanaf 1 januari 2023 wordt het capaciteitstarief ingevoerd. Jouw rekening wordt vanaf dan bepaald door jouw eigen elektriciteitsverbruik. Wie meer verbruikt, moet meer betalen dan iemand die energiezuinig is, maar hoe zit dat eigenlijk?

Wat is het “capaciteitstarief”?

31 december telt iedereen af naar het nieuwe jaar, maar vanaf 2023 wordt meteen het capaciteitstarief ingevoerd. Momenteel wordt jouw energiefactuur bijna volledig berekend op basis van jouw elektriciteitsverbruik (kWh). Vanaf 1 januari wordt een deeltje van die factuur aangerekend op basis van het “piekverbruik” – de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijk verbruikt. Een stukje van jouw factuur wordt dus op een nieuwe manier berekend. 

Hoe wordt dit gemeten?

Heb je een digitale meter? Dan registreert die elk kwartier jouw gemiddelde verbruik. Hoeveel capaciteitstarief je dan exact betaalt voor die maand, wordt gemeten op basis van het kwartier waarin je het meest gebruikt. 

Heb je nog een analoge meter? Dan betaal je een forfaitair tarief dat gelijk staat aan een piekverbruik van 2,5 kWh én betaal je ook nog een stukje dat gebaseerd is op jouw stroomverbruik.

Wat kan je doen?

Verspreid jouw verbruik van toestellen die een hoog vermogen hebben zodat minder piekmomenten hebt. Energievreters tegelijk inschakelen is de grootste fout die je kan maken. Denk maar aan jouw droogkast en wasmachine die draaien terwijl je net een afwasblokje in jouw afwasmachine gooit en die ook nog wil opzetten. Het is dus een grote tip om de toestellen verspreid op te zetten en niet allemaal tegelijkertijd. 

De bedoeling van het capaciteitstarief is vooral om het verbruik van toestellen met een hoog vermogen te spreiden en niet verschillende energieverslindende toestellen tegelijk in te schakelen.

Zijn zonnepanelen dan interessant?

De stroompieken van jouw zonnepanelen worden niet mee opgenomen in berekening van het capaciteitstarief. Dit is enkel het geval als je elektriciteit van het net afneemt. Het is zelf zo dat je met zonnepanelen jouw verbruikspieken kan afzwakken. Stel dat je jouw elektrische wagen aan het opladen bent voor bijvoorbeeld 3kW, maar op dat moment schijnt de zon en je zonnepanelen produceren 3kW, dan heb je een nuloperatie en verbruik je op dat moment niets van het elektriciteitsnet. 

Zonnepanelen blijven dus zeker een goede investering, want als jij elektriciteit aan het verbruiken bent op het moment dat jouw zonnepanelen stroom produceren, is de elektriciteit gratis.

En wat met warmtepompen en elektrische auto’s?

Een warmtepomp en elektrische auto vragen veel stroom, waardoor je bewuster moet omgaan met hoe je ze gebruikt. Laad je jouw elektrische wagen regelmatig snel op, dan kan het zijn dat je meer zal betalen want op dat moment zal je een hoog piekverbruik hebben. Stel dat jouw laadpaal een vermogen heeft van 11 kW en je op dat moment elektrisch aan het koken bent voor 15 kW, dan zal je meer betalen. Dit kan je eenvoudig oplossen door te wachten met je elektrische wagen op te laden tot je gedaan hebt met koken. Voor warmtepompen geldt hetzelfde. 

We geven je enkele tips om slim jouw elektrische wagen en warmtepompen te gebruiken.

Wat als ik een accumulatieverwarming heb?

Er zijn in Vlaanderen nog meer dan 140.000 gezinnen die een accumulatieverwarming hebben zonder digitale meter. Tot januari 2028 zal het capaciteitstarief voor deze gezinnen een vast bedrag zijn. Zij moeten dus nog niet bewuster omgaan met hun piekverbruik.

Ontdekken hoe ook jij energie kan besparen? Ga dan naar onze gratis energievergelijker, doe de vergelijking en stap over naar een goedkopere energieleverancier! 

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

zeer behulpzaam en vriendelijk

Was iets misgegaan (zelfs net van hun kant), men bleef rustig en alles werd snel correct opgelost.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- zelem

Nu kan ik pas energie besparen!

Een energie adviseur van Onafhankelijk Adviesplatform had me overtuigd om een energiescan te laten uitvoeren. Ik stond hier in het beging heel sceptische over. Maar na 2 weken wachten kwam een bekwamen man die de scan uitvoerden. Beetje achterover gevallen van de verborgen gebreken. Ze hebben mij vandaag terug bezocht om de punten te bespreken. En hun boodschap was duidelijk, eerst isoleren en dan pas zonnepanelen. Bedankt voor jullie professionele uitleg en opvolging!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gent

Zeer coreckt

Altijd coreckt en zeer bekwame medewerkers, onze consulente katrien vriendelijk en weet met wat ze bezig is. Dank u wel. Jean-Pierre Quintens
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Heusden-zolder

5

Zeer tevreden
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Tongeren

Snel en correct

Het Onafhankelijk Adviesplatform handelt snel en correct op elke gestelde vraag om advies en opmerkingen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schilde

Vlot contact, steeds bereikbaar voor hulp of goede raad

Met onze contactpersoon David hebben we goed contact. De overstap naar een nieuwe energieleverancier is vlot verlopen, denken we, maar we hebben nog geen afrekening gekregen of maandelijkse betaling.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2100 Deurne

Snelle en goede service

Onze accountmanager, David, was snel en duidelijk in de communicatie. We kregen een nieuw tarief voorgesteld en de overgang was snel en bijzonder eenvoudig geregeld. Aanrader voor iedereen om jaarlijks een controle te laten uitvoeren door Onafhankelijk Adviesplatform.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Antwerpen

Zoals de naam het zegt: advies is top en platform (David) zeer goed bereikbaar!

Zeer goed
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

Top.

Een fijne samenwerking met een goede opvolging.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwijndrecht

Met Samara aan boord zit je goed

De noodzakelijke tussenkomst werd puik verzorgd door Samara
Zou je ons aanbevelen? Ja
- st martens latem

Vertrouwensband

Ondertussen reeds een vertrouwensband aangezien we elk jaar dezelfde persoon ontvangen om onze energieprijzen te herbekijken. Heel gemakkelijk dat we steeds worden opgebeld als het terug zover is…
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Dikkele

Zeer goede service en communicatie én ik hoef zelf niets te doen :-)

Reeds meerdere jaren checkt Jonas mijn energieleveranciers en ik kan er op vertrouwen dat dit altijd correct verloopt. Ik ben altijd zeer tevreden geweest over de dienstverlening, communicatie en omschakelingen.
Zou je ons aanbevelen? Nee
- Mol

Dramatisch

Ondertekend leveringscontract wordt niet opgenomen door leverancier. Communicatie van OAP van niet-opname door leverancier is nooit doorgekomen noch na schriftelijke vraag noch na chat met belofte mij op te bellen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- EKEREN

Bedankt voor jullie advies

In November kreeg ik van Engie mijn nieuwe tarieven voor volgend jaar. Tot mijn verbazing zag ik dat ze 5 maal duurder waren dan mijn huidig contract. Omdat er geen groepsaankoop is dit jaar ben ik bij het onafhankelijk Adviesplatform terrecht gekomen op aanraden van mijn buurman. David heeft mij zeer goed geholpen met het adviseren van een nieuwe goedkopere leverancier. Een echte aanrader.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Aanrader om uw prijzen te laten nakijken door Onafh. Adviesplatform

Jaarlijkse afspraak om na te kijken welke leverancier best beantwoord voor (2-)jaarlijkse vernieuwen contract loont. Onafhankelijk Adviesplatform staat hierin goed bij.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bonheiden

Alert !

Correcte behandeling van klanten.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Erpe-Mere

Grote steun in moeilijke zoektocht naar de juiste energieleverancier!

Al verschillende jaren kan ik op hun advies rekenen. Tot nu toe steeds goede voorstellen gekregen!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- HOOGLEDE

Steeds goeie raad en opvolging

Ik werd gecontacteerd voor een afspraak, maar was in het begin een beetje wantrouwig. Zoveel verschillende maatschappijen proberen je voor hen te winnen, ik dacht dat dit er één van was. Maar mijn contactpersoon Adrian wist me te overtuigen, gelukkig. Ik kan hen steeds contacteren met vragen over mijn energie, papierwerk hierrond... Jaarlijks bellen ze me voor een afspraak, we bekijken dan wat het voordeligste is op dat moment, en de overschakeling verloopt telkens prima. Dank jullie wel voor alle hulp!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Turnhout

Uitstekend!

Bezoek aan huis gaf meer vertrouwen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Heist op den Berg

Verrassend goedkoper.

Ongelooflijk, hoe behulpzaam ze zijn en echt advies geven van de bovenste plank.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zoersel
105 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit