• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging
  • Onze fysieke store

Elektriciteitsfactuur anders berekend vanaf 2023, in jouw voor- of nadeel?

Vanaf 1 januari 2023 wordt het capaciteitstarief ingevoerd. Jouw rekening wordt vanaf dan bepaald door jouw eigen elektriciteitsverbruik. Wie meer verbruikt, moet meer betalen dan iemand die energiezuinig is, maar hoe zit dat eigenlijk?

Wat is het “capaciteitstarief”?

31 december telt iedereen af naar het nieuwe jaar, maar vanaf 2023 wordt meteen het capaciteitstarief ingevoerd. Momenteel wordt jouw energiefactuur bijna volledig berekend op basis van jouw elektriciteitsverbruik (kWh). Vanaf 1 januari wordt een deeltje van die factuur aangerekend op basis van het “piekverbruik” – de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijk verbruikt. Een stukje van jouw factuur wordt dus op een nieuwe manier berekend. 

Hoe wordt dit gemeten?

Heb je een digitale meter? Dan registreert die elk kwartier jouw gemiddelde verbruik. Hoeveel capaciteitstarief je dan exact betaalt voor die maand, wordt gemeten op basis van het kwartier waarin je het meest gebruikt. 

Heb je nog een analoge meter? Dan betaal je een forfaitair tarief dat gelijk staat aan een piekverbruik van 2,5 kWh én betaal je ook nog een stukje dat gebaseerd is op jouw stroomverbruik.

Wat kan je doen?

Verspreid jouw verbruik van toestellen die een hoog vermogen hebben zodat minder piekmomenten hebt. Energievreters tegelijk inschakelen is de grootste fout die je kan maken. Denk maar aan jouw droogkast en wasmachine die draaien terwijl je net een afwasblokje in jouw afwasmachine gooit en die ook nog wil opzetten. Het is dus een grote tip om de toestellen verspreid op te zetten en niet allemaal tegelijkertijd. 

De bedoeling van het capaciteitstarief is vooral om het verbruik van toestellen met een hoog vermogen te spreiden en niet verschillende energieverslindende toestellen tegelijk in te schakelen.

Zijn zonnepanelen dan interessant?

De stroompieken van jouw zonnepanelen worden niet mee opgenomen in berekening van het capaciteitstarief. Dit is enkel het geval als je elektriciteit van het net afneemt. Het is zelf zo dat je met zonnepanelen jouw verbruikspieken kan afzwakken. Stel dat je jouw elektrische wagen aan het opladen bent voor bijvoorbeeld 3kW, maar op dat moment schijnt de zon en je zonnepanelen produceren 3kW, dan heb je een nuloperatie en verbruik je op dat moment niets van het elektriciteitsnet. 

Zonnepanelen blijven dus zeker een goede investering, want als jij elektriciteit aan het verbruiken bent op het moment dat jouw zonnepanelen stroom produceren, is de elektriciteit gratis.

En wat met warmtepompen en elektrische auto’s?

Een warmtepomp en elektrische auto vragen veel stroom, waardoor je bewuster moet omgaan met hoe je ze gebruikt. Laad je jouw elektrische wagen regelmatig snel op, dan kan het zijn dat je meer zal betalen want op dat moment zal je een hoog piekverbruik hebben. Stel dat jouw laadpaal een vermogen heeft van 11 kW en je op dat moment elektrisch aan het koken bent voor 15 kW, dan zal je meer betalen. Dit kan je eenvoudig oplossen door te wachten met je elektrische wagen op te laden tot je gedaan hebt met koken. Voor warmtepompen geldt hetzelfde. 

We geven je enkele tips om slim jouw elektrische wagen en warmtepompen te gebruiken.

Wat als ik een accumulatieverwarming heb?

Er zijn in Vlaanderen nog meer dan 140.000 gezinnen die een accumulatieverwarming hebben zonder digitale meter. Tot januari 2028 zal het capaciteitstarief voor deze gezinnen een vast bedrag zijn. Zij moeten dus nog niet bewuster omgaan met hun piekverbruik.

Ontdekken hoe ook jij energie kan besparen? Ga dan naar onze gratis energievergelijker, doe de vergelijking en stap over naar een goedkopere energieleverancier! 

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

correct en snel

thermoscan gaf beeld van warmteverliezen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Aflligem

Top

Vriendelijke en accuraat behandeld geweest
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Antwerpen

heel behulpzaam

medewerkers zijn vriendelijk en helpen op alle niveau om de juiste info te krijgen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- overijse

vriendelijke mevrouw,en duidelijke uitleg

ben veranderd van energieleverancier Engie naar Bolt,contract werd redelijk vlug geregeld,maar vond dat er nog onduidelijkheden instonden achteraf in verband met de vaste vergoeding die nu duurder uitkwam gezien het niet online zou verlopen.Hopelijk kom ik voor nog geen verrassing te staan,en geeft het nieuwe contract met Bolt mijn voldoening. Alles zou blijkbaar door jullie in orde gebracht worden,zodat mijn eerste factuur is zoals afgesproken. hartelijk dank daarvoor.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bavikhove

Correct en snel

Je dossier wordt goed opgevolgd. Bij vragen kan je altijd terecht voor advies. Vriendelijk en goede eerlijke prijs.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lier

Top Service !!

Als absolute energie-leek heb je in deze dure tijden nood aan heel goed advies en opvolging van je dossier. Hier zit je goed !!!! Top !!!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Oud Turnhout

Goede service

ADRIAN@ADVIESPLATFORM.ORG legt alles goed uit
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bessemerstraat 277 3620 Lanaken

Duidelijk en helder en snel. Goed en juist advies.

zie boven
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Tervuren

Super vertrouwelijk

Sinds een 4 tal jaren krijgen wij jaarlijks een bezoek van Dhr Manuel Dehaes van het Onafhankelijk Adviesplatform. Telkens weer berekent hij voor ons de beste formule en keuze van energieleverancier. Dankzij zijn inspanningen hebben wij al vele euro's bespaart. Hij is dan ook een vertrouwenspersoon geworden in tegenstelling met al z'n voorgangers van andere firma's waardoor we reeds enkele keren opgelicht werden. Wij kunnen dan ook Dhr Manuel Dehaes en z'n advies iedereen aanbevelen en willen via deze weg het Onafhankelijk Adviesplatform bedanken voor deze duurzame samenwerking. Jeroen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Roosdaal (België)

In een fijn gesprek nuttig advies én een nieuwe energieleverancier gekregen. Top!

Ik heb zelf geen verstand van energieprijzen, David wel en helpt je op een duidelijke manier verder. Zeker aan te raden!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Kalmthout

heel tevreden over de service , ze helpen echt wanneer het nodig is

we zijn heel tevreden over het onafhankelijk adviesplatform . heel goede service en helpen wanneer het nodig is .
Zou je ons aanbevelen? Ja
- sint gillis waas

Te vrede met deservice

Ben te vrede met de service
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Borsbeek

in de loop van de verschillende jaren steeds betrouwbaar en goed advies ontvangen

zowel met de huisscan nu uitgevoerd als met de jaarlijkse advies ronde op de keuze van energieleverancier steeds optimaal tevreden geweest van de diensten van O A
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lint

Experten die hun vak kennen.

Glen is nu voor de eerste keer geweest bij me, en moet zeggen dat hij wel weet waarover hij spreekt.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- De Slagher

Mijn vraag werd zeer snel beantwoord en het probleem opgelost

IK vreesde bij mijn overgang van Bolt naar Luminus dat ik tweemaal een maandelijks voorst hot zou moeten b stalen omdat ik in die zin een overzicht had gekregen van Bolt met maandelijkse voorafbetalingen. Ik heb het probleem aangekaart bij het onafhankelijk adviescentrum en kin de kortste keren werd het probleem opgelost n a navraag bij de twee leveranciers.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Keerbergen

Duidelijk

Altijd zeer duidelijke en professionele uitleg.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Genk

Zeer goed !!

Zeer vlotte en vriendelijke man , gedreven in zijn beroep , en ongelooflijke snelle , gunstigere oplossing heeft gevonden om ons probleem recht te zetten !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Grote Pieter Potstraat 28 2000 Antwerpen

Ik ben nog steeds een tevreden klant !

David Struyf is duidelijk , to the point en zakelijk in zijn benadering . Ik heb zelf op de algemene bouw markt gewerkt als agent en adviseur en weet wat klanten nodig hebben . Houden zo !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2110 Wijnegem

efficiënt en accuraat

vriendelijk, duidelijk, efficiënt en snel advies
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

één maal en nooit meer

een adviesplatform dat misschien zijn best doet, zeker administratief, maar geen enkele DRUK kan zetten op hun installateur. Ze sturen wel wekelijks aanmaning voor niet betaalde faktuur voor installatie (twv 20.000 €) waarbij wel de zonnepanelen werken maar niet de opslagbatterij. Worden we nog gevraagd om ZELF met fluvius te onderhandelen daar de electronische meter niet goed zou werken ......
Zou je ons aanbevelen? Nee
- MERKSPLAS
147 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.4/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit