• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging
  • Onze fysieke store

Met alternatief betaal je voor je exacte verbruik, maar dat plan zorgt voor verdeeldheid

Eerst te veel betalen, om dan een deel van je voorschot terug te krijgen. Zo werkt het bij veel energieleveranciers. Allesbehalve ideaal voor consumenten die dat geld snel nodig hebben. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil daarom komaf maken met de voorschotfacturen. 

Gas en stroom laten afsluiten door té hoge prijzen

“Ik kon de maandelijkse voorschotten niet meer betalen en heb besloten om mijn gas en stroom volledig te laten afsluiten”, zegt Andy, die leeft van een invaliditeitsuitkering. “Ik heb van alles geprobeerd, maar weet niet hoe ik mijn betaalde voorschotten nu nog kan terugkrijgen.”

Is een verhoging wel altijd nodig?

Voor Kevin Goyvaerts liep het beter af: “Vorig jaar stelde mijn energieleverancier Eneco me voor om mijn voorschot van 419 euro per maand te verhogen naar 814 euro”, getuigt hij. “Ik ben daar toen niet op ingegaan. Dat bleek achteraf bekeken de juiste beslissing, want nu krijg ik zelfs nog 700 euro terug.  Eneco liet me trouwens weten dat mijn voorschot verder verlaagd wordt.”

Resultaat: einde van de voorschotfactuur?

Om zulke toestanden te vermijden, wil vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) komaf maken met de voorschotfactuur op energie. Zijn tegenvoorstel: een maandelijkse afrekening van het exacte energieverbruik. Sinds april vorig jaar zijn de vijf grootste energieleveranciers van ons land al verplicht om die optie aan te bieden. Volgens Van Quickenborne moet de maandelijkse energiefactuur de nieuwe norm worden. Dat kan voorlopig alleen als je thuis een digitale meter hebt.

Digitale meter verplicht voor iedereen

Tegen 2025 zou iedereen zo’n digitale meter moeten hebben. Dat weet energie-expert Joannes Laveyne (UGent), die de voordelen van zo’n maandelijkse afrekening inziet. “Weg met alle nodeloze administratie”, zegt hij. “Wie maandelijks betaalt, heeft een beter beeld van het energieverbruik en gaat er bewuster mee om.”

Zomer vs. Winter

Laveyne vergelijkt de maandelijkse energieafrekening met een tv- of gsm-abonnement. “Daar betaal je ook gewoon voor wat je gebruikt.” Toch zijn er ook nadelen verbonden aan de maandelijkse afrekeningen. “Ons energieverbruik ligt in de zomer veel lager dan in de winter. De voorschotten zijn een manier om de pieken en dalen in ons verbruik af te vlakken. Bij de maandelijkse facturen zouden mensen kunnen schrikken als ze in de winter plots hogere facturen voorgeschoteld krijgen”, zegt Laveyne.

Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230412_93329271?

Start met sparen!

Voorlopig werken alle leveranciers nog steeds met een voorschot factuur. Wil jij zeker zijn dat jij op dit moment niet te veel betaalt voor jouw energie, óf misschien te weinig? Bereken met onze gratis energievergelijker alvast hoeveel jij kan besparen door de overstap te maken naar de juiste energieleverancier voor jou.

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

Experten die hun vak kennen.

Glen is nu voor de eerste keer geweest bij me, en moet zeggen dat hij wel weet waarover hij spreekt.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- De Slagher

Mijn vraag werd zeer snel beantwoord en het probleem opgelost

IK vreesde bij mijn overgang van Bolt naar Luminus dat ik tweemaal een maandelijks voorst hot zou moeten b stalen omdat ik in die zin een overzicht had gekregen van Bolt met maandelijkse voorafbetalingen. Ik heb het probleem aangekaart bij het onafhankelijk adviescentrum en kin de kortste keren werd het probleem opgelost n a navraag bij de twee leveranciers.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Keerbergen

Duidelijk

Altijd zeer duidelijke en professionele uitleg.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Genk

Zeer goed !!

Zeer vlotte en vriendelijke man , gedreven in zijn beroep , en ongelooflijke snelle , gunstigere oplossing heeft gevonden om ons probleem recht te zetten !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Grote Pieter Potstraat 28 2000 Antwerpen

Ik ben nog steeds een tevreden klant !

David Struyf is duidelijk , to the point en zakelijk in zijn benadering . Ik heb zelf op de algemene bouw markt gewerkt als agent en adviseur en weet wat klanten nodig hebben . Houden zo !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2110 Wijnegem

efficiënt en accuraat

vriendelijk, duidelijk, efficiënt en snel advies
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

één maal en nooit meer

een adviesplatform dat misschien zijn best doet, zeker administratief, maar geen enkele DRUK kan zetten op hun installateur. Ze sturen wel wekelijks aanmaning voor niet betaalde faktuur voor installatie (twv 20.000 €) waarbij wel de zonnepanelen werken maar niet de opslagbatterij. Worden we nog gevraagd om ZELF met fluvius te onderhandelen daar de electronische meter niet goed zou werken ......
Zou je ons aanbevelen? Nee
- MERKSPLAS

Top service!

Na mijn eerste telefonische contact is er een energie scan uitgevoerd, daar kwam snel de gebreken te voorschijn. Verslag was duidelijk en advies was investeren in zonnepanelen. Dat heb ik dan ook gedaan, installatie was binnen de 8 weken in orde. Bedankt voor de service.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Puurs

Perfect advies.

Duidelijke uitleg en advies.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Burcht

Goed

Een goede vertrouwend persoon
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hoogstraten

Snel en duidelijk antwoord

Tot op heden altijd goed geholpen geweest
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Pelt

Heel goed

Wij zijn elke keer al heel goed geholpen geweest.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Kemzeke

Elke vraag, bedenking van mijnentwege wordt professioneel beantwoord

Elke vraag, bedenking van mijnentwege wordt professioneel beantwoord
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 8560

Heel positieve en duidelijke opvolging

Door warboel bij toepassen sociaal tarief bij Mega, aangeklopt bij onafhankelijk adviesbureau. Een vriendelijke dame heeft voor mij al m'n facturen nagekeken en de fout gevonden. Mega heeft verkeerdelijk 5 maand het sociaal tarief niet toegepast voor zowel gas als electriciteit en ook voor diezelfde periode prosumententarief aangerekend. Maar ondanks dat blijft Mega moeilijk doen met vraag tot onnodige overdracht op naam van mijn vader, welke op zelfde adres woont, dan weer attest van gezinssamenstelling ( welke ik reeds eerder al bezorgd had) enz....Uiteindelijk raad gekregen om toch nog eens naar FOD te bellen, die info doorgegeven aan Mega en nu lijken ze het toch te aanvaarden, maar moet ik dus bewijs van gezinssamenstelling en bewijs van verhoogde tegemoetkoming voor m'n vader nogmaals aan Mega bezorgen..,fingers crossed
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bornem

TOP

Super en correct
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwijnaarde

Resultaatgerichte ondersteuning

Er ging wat verkeerd met een terugbetaling en Samara Ghouda heeft dit persoonlijk opgevolgd en tot een goed einde gebracht.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Keerbergen

prima

De vertegenwoordiger Adrian kent zijn vak heel grondig en is heel vriendelijk. Hij reageert zeer vlug en adequaat. Maar soms iets te vlug voor ons, om duidelijk te kunnen nadenken over wat we willen. Of ligt het aan ons? Door de snelheid van opvolgende beslissingen wordt er wel iets vergeten.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Turnhout

Jaarlijks worden de beter prijsvoorwaarden bekeken en wordt desnoods overgeschakeld

Correct, duidelijke uitleg
Zou je ons aanbevelen? Ja
- waregem

subliem

Heel tevreden dat wij dit allemaal uit handen konden geven en dat alles voor ons georganiseerd en geregeld werd. De partners waar mee samen gewerkt wordt , in één woord TOP
Zou je ons aanbevelen? Ja
- zele

Snelle opvolging en hulp

Na telefonisch contact en nakijken van mijn facturen energieleverancier, welke ze nog persoonlijk zijn komen afhalen, kreeg ik snel een duidelijke info wat het probleem was. Samara, een heel vriendelijke dame, kent zeker haar job. Nu moet ik nog afwachten wat reactie van energieleverancier zal zijn. Maar Samara gaf alvast een positief gevoel. Enorm bedankt, Hilde Boeykens
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bornem
134 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.5/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit