Eerst te veel betalen, om dan een deel van je voorschot terug te krijgen. Zo werkt het bij veel energieleveranciers. Allesbehalve ideaal voor consumenten die dat geld snel nodig hebben. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil daarom komaf maken met de voorschotfacturen.
“Ik kon de maandelijkse voorschotten niet meer betalen en heb besloten om mijn gas en stroom volledig te laten afsluiten”, zegt Andy, die leeft van een invaliditeitsuitkering. “Ik heb van alles geprobeerd, maar weet niet hoe ik mijn betaalde voorschotten nu nog kan terugkrijgen.”
Voor Kevin Goyvaerts liep het beter af: “Vorig jaar stelde mijn energieleverancier Eneco me voor om mijn voorschot van 419 euro per maand te verhogen naar 814 euro”, getuigt hij. “Ik ben daar toen niet op ingegaan. Dat bleek achteraf bekeken de juiste beslissing, want nu krijg ik zelfs nog 700 euro terug. Eneco liet me trouwens weten dat mijn voorschot verder verlaagd wordt.”
Om zulke toestanden te vermijden, wil vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) komaf maken met de voorschotfactuur op energie. Zijn tegenvoorstel: een maandelijkse afrekening van het exacte energieverbruik. Sinds april vorig jaar zijn de vijf grootste energieleveranciers van ons land al verplicht om die optie aan te bieden. Volgens Van Quickenborne moet de maandelijkse energiefactuur de nieuwe norm worden. Dat kan voorlopig alleen als je thuis een digitale meter hebt.
Tegen 2025 zou iedereen zo’n digitale meter moeten hebben. Dat weet energie-expert Joannes Laveyne (UGent), die de voordelen van zo’n maandelijkse afrekening inziet. “Weg met alle nodeloze administratie”, zegt hij. “Wie maandelijks betaalt, heeft een beter beeld van het energieverbruik en gaat er bewuster mee om.”
Laveyne vergelijkt de maandelijkse energieafrekening met een tv- of gsm-abonnement. “Daar betaal je ook gewoon voor wat je gebruikt.” Toch zijn er ook nadelen verbonden aan de maandelijkse afrekeningen. “Ons energieverbruik ligt in de zomer veel lager dan in de winter. De voorschotten zijn een manier om de pieken en dalen in ons verbruik af te vlakken. Bij de maandelijkse facturen zouden mensen kunnen schrikken als ze in de winter plots hogere facturen voorgeschoteld krijgen”, zegt Laveyne.
Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230412_93329271?
Voorlopig werken alle leveranciers nog steeds met een voorschot factuur. Wil jij zeker zijn dat jij op dit moment niet te veel betaalt voor jouw energie, óf misschien te weinig? Bereken met onze gratis energievergelijker alvast hoeveel jij kan besparen door de overstap te maken naar de juiste energieleverancier voor jou.
Daar zijn we fier op.