• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Met alternatief betaal je voor je exacte verbruik, maar dat plan zorgt voor verdeeldheid

Eerst te veel betalen, om dan een deel van je voorschot terug te krijgen. Zo werkt het bij veel energieleveranciers. Allesbehalve ideaal voor consumenten die dat geld snel nodig hebben. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil daarom komaf maken met de voorschotfacturen. 

Gas en stroom laten afsluiten door té hoge prijzen

“Ik kon de maandelijkse voorschotten niet meer betalen en heb besloten om mijn gas en stroom volledig te laten afsluiten”, zegt Andy, die leeft van een invaliditeitsuitkering. “Ik heb van alles geprobeerd, maar weet niet hoe ik mijn betaalde voorschotten nu nog kan terugkrijgen.”

Is een verhoging wel altijd nodig?

Voor Kevin Goyvaerts liep het beter af: “Vorig jaar stelde mijn energieleverancier Eneco me voor om mijn voorschot van 419 euro per maand te verhogen naar 814 euro”, getuigt hij. “Ik ben daar toen niet op ingegaan. Dat bleek achteraf bekeken de juiste beslissing, want nu krijg ik zelfs nog 700 euro terug.  Eneco liet me trouwens weten dat mijn voorschot verder verlaagd wordt.”

Resultaat: einde van de voorschotfactuur?

Om zulke toestanden te vermijden, wil vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) komaf maken met de voorschotfactuur op energie. Zijn tegenvoorstel: een maandelijkse afrekening van het exacte energieverbruik. Sinds april vorig jaar zijn de vijf grootste energieleveranciers van ons land al verplicht om die optie aan te bieden. Volgens Van Quickenborne moet de maandelijkse energiefactuur de nieuwe norm worden. Dat kan voorlopig alleen als je thuis een digitale meter hebt.

Digitale meter verplicht voor iedereen

Tegen 2025 zou iedereen zo’n digitale meter moeten hebben. Dat weet energie-expert Joannes Laveyne (UGent), die de voordelen van zo’n maandelijkse afrekening inziet. “Weg met alle nodeloze administratie”, zegt hij. “Wie maandelijks betaalt, heeft een beter beeld van het energieverbruik en gaat er bewuster mee om.”

Zomer vs. Winter

Laveyne vergelijkt de maandelijkse energieafrekening met een tv- of gsm-abonnement. “Daar betaal je ook gewoon voor wat je gebruikt.” Toch zijn er ook nadelen verbonden aan de maandelijkse afrekeningen. “Ons energieverbruik ligt in de zomer veel lager dan in de winter. De voorschotten zijn een manier om de pieken en dalen in ons verbruik af te vlakken. Bij de maandelijkse facturen zouden mensen kunnen schrikken als ze in de winter plots hogere facturen voorgeschoteld krijgen”, zegt Laveyne.

Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230412_93329271?

Start met sparen!

Voorlopig werken alle leveranciers nog steeds met een voorschot factuur. Wil jij zeker zijn dat jij op dit moment niet te veel betaalt voor jouw energie, óf misschien te weinig? Bereken met onze gratis energievergelijker alvast hoeveel jij kan besparen door de overstap te maken naar de juiste energieleverancier voor jou.

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

Weinig goede ervaring

Geachte, mijn ean code geven kan ik wel 541448860001472251 zoals gevraagd, facturen heb ik nooit gekregen enkel datum van betaling zoals ik al melde 19/02 61,00€ 19/02 403,94€ 16/01 65,34€ 22/12/23 354,37 22/11/23 236,64 Ik hoop dat je het hier mee kunt doen, maar normaal vind ik het niet, mvg Frederick Rohnny 8620 Nieuwpooert
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Franslaan 150 Bus 402

Altijd zeer goede en snelle service!

David Struyf levert altijd topkwaliteit! Zijn analyses en voorstellen kan je blindelings overnemen. Steeds professioneel, klantgericht en to the point, dit op basis van transparante communicatie.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Vlotte en makkelijke overstap

De adviseur David heeft me zeer goed geholpen met de overstap naar een nieuwe leverancier voor gas en elektriciteit. Het bezoekje was zeer kort, alles werd goed uitgelegd. Ikzelf moest geen stappen ondernemen, alles werd voor mij gedaan. Ik ben meer dan tevreden.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Aartselaar

Aangenaam contact en vlotte service opvolging!

Na een (te begrijpen) miscommunicatie is er een verkeerd contract aangeboden (met gas, die ondertussen afgesloten is). Na dit te melden is dit bijzonder vlot aangepast en afgehandeld geweest. Top service wat mij betreft!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2920 - Kalmthout

deskundig en snel advies en actie

deskundig en snel advies en actie
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Temse

Goed

Vlot
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schilde

Vriendelijk te woord gestaan , duidelijke uitleg !

Na mijn initieel prettig telefonisch onderhoud met uw medewerker David , werd ik snel via e-mail gecontacteerd . Snelle afhandeling Top- service !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Ekeren

ik betaal volgens mij te veel

ik ben met 12euro opgeslagen per maand
Zou je ons aanbevelen? Nee
- antwerpen

vlot

Elk half jaar ofzo neem ik even contact. Soms zijn we er uit na 2 mailtjes, getekend en al. De rest gebeurt vanzelf, afrekening, domiciliëring stop en start... Wanneer ik nog geen of nauwelijks voordeel kan doen zeggen ze het ook of geven advies om tegen dan nog eens contact op te nemen dan of dan. In heb begin van de covid stonden de prijzen historisch laag, toen hebben ze me zelfs zelf gecontacteerd en heb ik vast prijs voor 2 jaar kunnen zetten. Ik zou daar zelf nooit aan gedacht hebben. Ze waren daar toen heel erg van overtuigd en ja, achteraf kwam de energieprijsstijging nav de oorlog in Oekraïne, zo heb ik toen toch wel heel veel bespaard. Ik verander dikwijls van leverancier, maar nooit van Suzan ;-)
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Werchter

Heel aangename ervaring

Het bezoek van de adviseur duurt niet lang, wat ideaal is. Hij bekijkt snel welk huidig contract je hebt en hoe je dit kan verbeteren. De aansluiting bij een nieuwe leverancier doen zij zelf dus je hoeft zelf niets meer te doen. Ik ben heel tevreden van de werkwijze.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Edegem

Zeer tevreden

Een vast contract voor 3 jaar juist voor de crisis.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Temse

sterk werk, degelijk advies

sterk werk, degelijk advies zeker wat betreft electriciteit
Zou je ons aanbevelen? Ja
- wijnegem

Eindelijk iemand aan de lijn zonder hollands accent en/of half zijn gats nederlands

Bij deze mij laten overtuigen door hogervermelde. De toekomst zal uitmaken of het een goede beslissing was. Ondertussen een mail gehad over de dalende gasprijzen en stijgende distributiekosten. Waarom hier geen grafiekje bijzetten over de laatste maanden dat deze kosten dalend en stijgend waren ?
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schilde

schitterend

direct gedetailleerd advies gekregen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Sint-Niklaas

Zeer goede ervaring gemaakt.

Ik ben 3 jaar geleden voor de eerste keer in 40 jaar overgestapt door jullie advies en zo ben ik aan de energie crisis ontsnapt met een super goed contact waarvoor dank!!!. Ik krijg geduldig één zeer goede uitleg en worden mijn vragen vriendelijk beantwoord. Ik heb al 2 huishoudens kunnen overtuigen om ook de overstap te maken. Geen betere reclame dan mond op mond reclame. Ik ben een tevreden klant!!!!!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Stabroek

Top evaluatie ivm stroomprijzen

Ieder jaar opnieuw, prachtige vergelijking ivm stroomprijzen volgens leverancier en wat het beste tarief in uw situatie zou zijn. Wij zijn altijd uiterst tevreden over ons tarief voorstel van onze adviespersoon.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Torhout

professionele uitleg

Zoals ieder jaar volg ik de aanbevelingen van MANU
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Buizingen

Super

Beste, Wij zijn tot nu toe zeer goed geholpen geweest door Adviesplatform,ivb een electriciteit contract. Ik zal dit zeker verder vertellen. Mvg Geert Hoefman
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwalm

probleem volledig met jullie hulp opgelost!! Dank je wel Sary en Kristien

Probleem van terug betaling door Luminus volledig met jullie hulp opgelost!! Dank je wel Sary en Kristien!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Sint-truiden

onafhankelijkadviesplatform blijft met je meedenken

problematiek met leveranciers wordt uitgezocht en de juiste oplossing aan gegeven.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lint
167 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.4/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2024 | Webdesign Webit