Airco kan erg handig zijn in de zomer, op zwoele zomeravonden kan een airco aardig veel verkoeling brengen. Zeker wanneer je onder een dak slaapt of moet studeren voor de herexamens en het buiten tot maar liefst 30 graden is. Er zijn voor- en tegenstanders van airco en dat is terecht. Er zijn dan ook veel voordelen en nadelen aan verbonden. De ene kan niet meer zonder airco, bij de andere ontstaat er een verkoudheid, spierpijn of een allergie. Airco heeft nu eenmaal geen geweldig imago, volgens velen is het vervuilend, verbruikt het gigantisch veel stroom en maakt het een verschrikkelijk lawaai. Maar wat daarvan is nu allemaal echt waar en wat verbruikt een airco nu eigenlijk? Wij leggen het je uit.
Airconditioning is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere airco systemen of technieken. Het is dus niet altijd dat elektrisch toestel dat de warme lucht omzet in koude lucht. Er bestaan verschillende soorten mogelijkheden om je huis af te koelen. Een mobiele airco kan je handig verplaatsen, maar maakt doorgaans veel lawaai. Ook moet je er rekening mee houden dat de buis van de airco terug buiten moet hangen om de warme lucht af te voeren. Een vast aircosysteem bestaat dan weer uit 2 delen, een deel aan de binnenkant en een deel dat aan de buitenkant zit, deze zijn met elkaar verbonden en lopen meestal door de muur heen. Deze is stiller dan een mobiele airco en kan ook grotere ruimtes afkoelen. Verder heb je nog andere manieren om je huis af te koelen, denk maar aan een warmtepomp, een airco op zonnepanelen of een aardwarmtewisselaar.
Je bent van plan een airco aan te schaffen, maar weet niet goed waar je op moet letten, bovendien is er ongelofelijk veel keuze en je weet niet waar te beginnen. Eerst en vooral reken je best uit hoeveel volume je wilt koelen. Dit kan maar één kamer zijn of net je hele huis. Vervolgens kijk je naar het vermogen van de airco en daarna kijk je naar hoeveel energie de airco verbruikt. Ben je gevoelig voor lawaai? Let dan vooral op hoeveel geluid jouw airco maakt. Bekijk een airco bovendien als een investering, de goedkoopste verbruikt vaak het meeste en is daarom op lange termijn zeker niet de beste keuze.
Helaas kunnen we daar geen eenduidig antwoord op bieden, dit hangt af van systeem tot systeem. Het is wel algemeen geweten dat een airco veel energie verbruikt. Je merkt dan vaak ook wel een verschil op je energiefactuur in de zomer. Let op de energieklasse van je airco (A tot D) en op het elektrisch vermogen. Ook de werkingsduur van het toestel is belangrijk. Je vergelijkt het stroomverbruik van een airco best met 2 droogkasten die tegelijk aanstaan. Neem een normale airco, die 1 kWh per uur verbruikt die ongeveer 8 uur aanstaat, dan kost dit €2 bij een stroomtarief van €0,25. Stel dat deze 40 dagen per jaar gemiddeld 8 uur aanstaat, dan komt er 80 euro bij op jouw factuur. Met andere woorden het verbruik van een airco is niet goedkoop. Maar met een contract bij de juiste energieleverancier, kan je die kosten binnen de perken houden. Benieuwd naar jouw energieverbruik? De adviseurs van Onafhankelijk Adviesplatform bekijken gratis en vrijblijvend op basis van jouw behoeften en verbruik welke energieleverancier het goedkoopst is. Vraag vandaag nog een gratis analyse aan!
Bij Onafhankelijk Adviesplatform helpen wij u graag verder met een gratis analyse, wij zoeken voor u de goedkoopste tarieven. Bent u benieuwd hoe u nog meer energie kan besparen dan kan u hier terecht. Hebt u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Dan kan u ons altijd bereiken op volgend nummer: 03 344 23 57 of vul ons contactformulier in, wij komen zo snel mogelijk bij u terug.
Daar zijn we fier op.