Zo houd je de feestdagen energiezuinig en gezellig

Duurzaam de feestdagen doorbrengen, het klinkt niet al te makkelijk. Maar met deze tips wordt het een fluitje van een cent. Het is zo dat bij veel mensen de energiefactuur met kerst een piek bereikt. Dit is niet enkel omdat het buiten kouder is, maar ook omdat we bijvoorbeeld meer lampjes aansteken om het gezellig te maken. Logisch, want wie wilt er nu geen warme kerst, letterlijk en figuurlijk! Daarom helpen we je bij het Onafhankelijk Adviesplatform genieten van een energiezuinige en heerlijke kerst.

Overdrijf niet met verlichting

Wij vinden kerstverlichting ook gezellig en sfeervol, maar overdrijf er niet mee. Er zijn voldoende alternatieven om bijvoorbeeld de kerstboom te versieren. Denk maar aan slingers, kerstballen, kerstfiguurtjes, kransen etc. Je hebt zoveel keuze dat je uiteindelijk zelfs geen verlichting meer nodig hebt. Zo zorg je voor een vrolijke, maar zuinige kerstsfeer.

Vergeet de kerstlampjes niet uit te trekken

Het is snel gebeurd, je gaat slapen en laat de kerstverlichting aan staan. Er bestaat tegenwoordig een timer die kerstverlichting automatisch uitschakelt. Dit is ideaal voor personen die al snel vergeten de verlichting uit te schakelen. Bovendien voorkom je zo brandgevaar en kan je veilig de kerstperiode doorbrengen!

Energiebewuste verlichting

Iedereen hangt graag lichtjes op met kerst en nieuwjaar. Maar niet alle lichtjes zijn even zuinig. Jouw gloei- en halogeenlampen kan je bijvoorbeeld vervangen door energievriendelijke LED-verlichting. LED-lampen zijn zuiniger, gaan langer mee en zijn minstens even sfeervol.

Kook een energiezuinig diner 

Je wist het misschien nog niet, maar een oven gebruikt veel energie zonder dat je het doorhebt. Zo sta je bij de bereiding van een kerstdiner vaak langer in de keuken en gebruik je de oven meer dan andere dagen. Het is hierbij een goed idee om niet bij elke maaltijd de temperatuur van de oven aan te passen. Ga niet van een hogere stand terug naar een lagere, want daar zit het addertje. Bouw de temperatuur langzaam op en bespaar zo geld op je factuur.

Gezellig onder een dekentje

In de winter kan het aardig koud zijn, de makkelijkste optie is in dit geval om de verwarming een paar graden hoger te zetten. Maar dit is niet zo’n energiezuinige optie. Investeer daarom in enkele dekentjes. Zodat je iedereen een dekentje kunt aanbieden en de sfeer gezellig en knus kunt houden zonder dat iemand koud lijdt. Ten slotte is ook een lekker warme kersttrui een oplossing op koude winterdagen. Op die manier heeft iedereen het lekker warm zonder dat jij je blauw betaalt aan energiefacturen.

Brand eens een kaarsje

In deze periode kunnen we letterlijk en figuurlijk allemaal wat meer licht gebruiken. Het is daarom gezellig om zo nu en dan eens een kaarsje aan te steken in plaats van veel verlichting. Let ook hier weer op dat je de kaarsjes steeds uitblaast! 

Bij Onafhankelijk Adviesplatform wensen wij je alvast zeer fijne feestdagen!