Winters stroomtekort: een storm in een glas water?

Met maar één werkzame kerncentrale op zeven werd november 2018 gekenmerkt als een erg kritieke maand voor ons land. Men sprak over een stroomtekort en in veel gemeenten werd gevreesd dat begin november het licht zou uitgaan. Ondertussen zijn we december en hebben we van dat stroomtekort nog niet zoveel gemerkt. Nu blijkt plots dat we vooral begin 2019 moeten opletten.

De contradictorische berichtgeving zorgt voor heel wat verwarring. Als Onafhankelijk Adviesplatform volgen wij de nieuwe ontwikkelingen voor u op de voet. Daarnaast tonen we u graag wat u zelf kunt ondernemen om een stroomtekort te vermijden.

Tegenstrijdige berichten

Betonrot in enkele installaties van kerncentrales Tihange 2 en 3 zorgde ervoor dat beide onverwachts langer gesloten blijven voor onderhoud. Hoogspanningsnetbeheerder Elia duidde meteen op het probleem van een winters stroomtekort. November werd gekenmerkt als “de meest kritieke maand”. Terwijl er begin oktober nog sprake was van onvoldoende oplossingen om het stroomtekort in november tegen te gaan, merken we er vandaag niet zoveel van.

Op welke info kunnen we ons baseren? Is een omschakeling van energieleverancier een goed idee, of net niet? Volgens sommige bronnen veranderen we in deze periode beter niet, terwijl andere dit net tegenspreken. In werkelijkheid wint u beter een onpartijdig advies in over uw persoonlijke situatie. Ons Onafhankelijk Adviesplatform volgt de laatste veranderingen met een nauwlettend oog.

Extra waakzaam begin 2019

Terwijl eerst gezegd was dat de kerncentrales van Doel tegen Nieuwjaar weer normaal zouden draaien, werd ondertussen bekend dat deze toch langer gesloten zullen blijven. Dit betekent dat de eerste maanden van 2019 weleens de meest dreigende fase zouden kunnen vormen binnen het stroomtekort. Over het afschakelplan blijven echter verschillende stemmen klinken. Volgens premier Michel is de situatie steeds onder controle gebleven en zal het afschakelplan in geen enkele gemeente werkelijk van kracht gaan deze winter. Elia benadrukt echter dat of u met een stroomtekort te maken zult krijgen, kan variëren van dag tot dag. Momenteel zou de eerder zachte herfst mogelijk een rol spelen in de (schijnbaar) verminderde dreiging van het stroomtekort. Ook dit houdt Onafhankelijk Adviesplatform voor u in de gaten; zo houden we u op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen.

Wat kunt u zelf doen?

De mediastorm werkt een chaotische berichtgeving over het stroomtekort in de hand – ook over wat u zelf kunt ondernemen. Uw huishouden alleen kan geen stroomtekort voorkomen, maar bepaalde besparingsmaatregelen kunnen de kans hierop wel verkleinen.

De juiste maatregelen treffen doet u aan de hand van een correct advies. Ons onafhankelijk adviesplatform bekijkt uw energiefactuur met een kritische, objectieve blik. Op die manier geven we advies op maat. We zorgen ervoor dat u zo energie-efficiënt mogelijk verbruikt, en zijn daarbij niet gebonden aan een enkele energieleverancier. We kijken naar uw specifieke situatie en stellen u vervolgens uw beste voordeel binnen de huidige markt voor. Begin best vandaag nog met besparen: door de dreigende tekorten krijgt u anders misschien een dure rekening voorgeschoteld.

Wilt u meer weten over het mogelijke stroomtekort in uw gemeente? Wenst u advies om op uw eigen energieconsumptie te besparen? Neem dan zeker contact op.