De prijzen vliegen ons al een tijdje om de oren, er heerst lichte paniek en niemand weet exact hoe duur de rekening zal uitvallen. Heeft u ook schrik om uw verwarming nog aan te zetten? Dan bent u niet alleen. Vooral wie een variabel energiecontract heeft moet opletten. Gas en elektriciteit worden duurder en duurder, er werd geraamd op een 500 à 600 euro per jaar meer, maar dat blijkt nu zelfs ‘weinig’ te zijn. Wij horen u al denken: dat kan toch niet?!
Ten eerste is er de uitbreiding en verlenging van de extra premie voor alle gezinnen met een sociaal tarief. Momenteel zijn er al 1 miljoen gezinnen die genieten van een sociaal tarief in ons land. Ten tweede werd de samenstelling van de energiefactuur opnieuw bekeken. De factuur wordt gebombeerd door federale heffingen, die nu worden veranderd in accijnzen. De accijnzen kunnen, in tegenstelling tot de heffingen, verlaagd worden wanneer er prijsschommelingen zijn. Ten derde mogen energieleveranciers niet langer eenzijdig de voorschotfacturen verhogen. En als laatste komen er ook nog Vlaamse verlagingen waar miljoenen voor zijn vrijgehouden. Welke verlagingen dit zijn is nog niet helemaal duidelijk. Wel wordt er verwacht dat de energiefacturen verlaagd kunnen worden met een 60 à 70 euro per gezin.
Uw energiefactuur en hoeveel u maandelijks betaalt voor energie hangt af van uw verbruik en de door de leverancier aangerekende prijs. Maar hoe bepaalt uw leverancier zijn prijs? Welke andere factoren spelen mee in de berekening? En hoe kunt u zelf de prijs op uw factuur beïnvloeden?
1) De energieprijs
De prijs voor energie is zowat de enige manier waarop een leverancier zich kan onderscheiden van zijn concurrenten. Hij is vrij in het kiezen van zijn tarieven, maar zijn keuzevrijheid wordt wel beperkt door zijn kosten, de nettarieven en de heffingen. Ook dag- en nachttarief maakt een onderscheid en bovendien speelt de gezinssamenstelling ook een rol.
2) Het energieaanbod
Energieschaarste steekt de laatste jaren vaker de kop op. In België zijn we tot nog toe gespaard gebleven van algemene blackouts, maar dat neemt niet weg dat er momenten zijn dat er te weinig elektriciteit is om in de stijgende behoeften van de markt te voorzien. Op dat moment moeten de leveranciers hun toevlucht nemen tot buitenlandse (duurdere) elektriciteit. De meerprijs rekenen ze door aan de eindgebruiker.
3) Het verbruik
Het verbruik is ongetwijfeld de zwaarst doorwegende factor in de eindafrekening van uw energiefactuur. Hoe meer u verbruikt, hoe meer u betaalt. Bij Onafhankelijk Adviesplatform kunnen we je helpen met de beste tips. Denk maar aan de energiezuinigheid van je woning en alternatieve energiebronnen.
Wil u minder betalen voor uw energie? Laat een gratis analyse uitvoeren van uw energiefactuur
Door de hoge prijzen ondervinden veel gezinnen moeite met de betaling van hun energiefactuur. U bent echt niet alleen. Daarom hebben we enkele tips om de kosten op de factuur te verlagen:
Daar zijn we fier op.