Welk type elektriciteitsmeter past het best bij uw situatie?

Bij de aankoop van een nieuwe elektriciteitsmeter gaat u uiteraard niet over een nacht ijs. U heeft immers de keuze uit verschillende types elektriciteitsmeters. Welke energiemeter sluit het beste aan bij uw situatie? We zetten de mogelijkheden even op een rijtje.

De enkelvoudige energiemeter

De enkelvoudige meter meet uw verbruik op slechts één teller. Hierdoor betaalt u voor de dag en nacht hetzelfde tarief. Dit is interessant als u voornamelijk overdag energie verbruikt en u beschikt over een propaangas- of mazouttank, of u gebruikmaakt van een gasmeter voor verwarming en boiler. Ook als u zonnepanelen heeft, is deze meter de beste oplossing.

De tweevoudige energiemeter

Bij een tweevoudige meter heeft u twee tellers. Hierdoor betaalt u tussen 7u en 22u het dagtarief en tussen 22u en 7u het nachttarief. Daarbij is het nachttarief 30 tot 40 procent goedkoper dan bij de enkelvoudige meter. Ook de distributiekosten liggen lager. Deze meter is interessant als u voornamelijk verbruikt (ongeveer vijftig procent) tijdens de nacht of het weekend.

De nachtmeter

De nachtmeter is verbonden aan een apart circuit voor elektrische verwarming en accumulatieverwarming. Het circuit is enkel actief tijdens de nachturen. Bij deze meter betaalt u dus enkel nachttarief en de distributiekosten liggen lager dan bij de enkel- en tweevoudige meter.

De digitale meter

Vanaf juli 2019 worden alle analoge meters vervangen door een digitale meter. Hierbij heeft u nog steeds de keuze tussen een enkel- en tweevoudige meter. Het voornaamste verschil met gewone, analoge meters is dat de meter elektronische displays en een ingebouwde communicatietechnologie heeft. Hierdoor hoeft er niemand meer langs te komen voor het opmeten van de meterstand. Daarnaast is het eenvoudiger om zelf uw verbruik op te volgen en maatregelen te treffen om meer te besparen.

Goed om te weten is dat de tarieven voor de digitale meter nog niet zijn bepaald. Wilt u graag zonnepanelen of hebt u er al? Dan heeft u tot en met 2022 de tijd om te kiezen voor een meter die virtueel terugdraait. Deze meter mag u gedurende vijftien jaar gebruiken.

Wilt u graag een professioneel advies over uw energiemeter of uw verbruik? Neem dan contact met ons op.