• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging
  • Onze fysieke store

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een betaalbaar en rendabel alternatief voor de stijgende elektriciteitsfactuur. Heel wat particulieren en bedrijven laten ze dan ook installeren, ook al zijn de premies de voorbije jaren flink teruggeschroefd. Hoe haalt u het meeste uit zonnepanelen? In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die het rendement beïnvloeden.

De gemiddelde zonnepanelen anno 2017 halen een gemiddeld rendement van 15 à 22 procent. Dat is het percentage van het beschikbare zonlicht dat zonnepanelen kunnen omzetten in elektriciteit. Er zijn echter drie factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden:

  • het type zonnepanelen
  • locatie van de installatie
  • positie van de panelen

Monokristallijn vs. polykristallijn

Monokristallijne zonnepanelen halen in ideale omstandigheden een hoger rendement dan polykristallijne panelen. Toch wordt in ons land steevast voor monokristallijn gekozen omdat die meer geschikt zijn voor klimaten met lagere temperaturen en veel bewolking. Hou er ook rekening mee dat zonnepanelen, ongeacht het type, ongeveer 0,5 procent rendement inboeten per jaar. In vergelijking met andere energiebronnen is dit verlies echter verwaarloosbaar.  

België, een goed land voor zonnepanelen?

Ondanks ons wisselvallig klimaat haalt België een meer dan behoorlijk rendement voor zonnepanelen. ‘Onze’ zonnepanelen produceren ongeveer 950 kWh in ideale omstandigheden, wat slechts iets lager is dan Duitsland – het absolute pioniersland in Europa. Ter vergelijking: landen waar de zon het hele jaar door schijnt (Australië, Israël, …) halen een opbrengst die schommelt tussen 1500 en 1900 kWh. Let wel, ook te hoge temperaturen – boven de 25 graden – zijn nefast voor het rendement.  

Hellingsgraad en oriëntatie van het dak

De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen ligt tussen de 35 en 38 graden. Daken boven 45 graden verliezen ongeveer 5 à 8 procent rendement. Bij platte daken worden de panelen op een constructie geplaatst met een hellingsgraad van 25 graden. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe groter de afstand tussen de panelen moet zijn. De oppervlakte die dan bedekt wordt, is kleiner. Een zuidelijk georiënteerd dak is veruit het meest voordelige, maar ook oostelijk en westelijk georiënteerde daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Besef ook dat een zonnepaneel direct zonlicht nodig heeft om elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen in de schaduw (als gevolg van bomen, schoorstenen en andere gebouwen) verliezen gemiddeld genomen tot 20 procent rendement.     Overweegt u zonnepanelen te installeren? Lees hier wat het effect is op uw energiefactuur.

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

Experten die hun vak kennen.

Glen is nu voor de eerste keer geweest bij me, en moet zeggen dat hij wel weet waarover hij spreekt.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- De Slagher

Mijn vraag werd zeer snel beantwoord en het probleem opgelost

IK vreesde bij mijn overgang van Bolt naar Luminus dat ik tweemaal een maandelijks voorst hot zou moeten b stalen omdat ik in die zin een overzicht had gekregen van Bolt met maandelijkse voorafbetalingen. Ik heb het probleem aangekaart bij het onafhankelijk adviescentrum en kin de kortste keren werd het probleem opgelost n a navraag bij de twee leveranciers.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Keerbergen

Duidelijk

Altijd zeer duidelijke en professionele uitleg.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Genk

Zeer goed !!

Zeer vlotte en vriendelijke man , gedreven in zijn beroep , en ongelooflijke snelle , gunstigere oplossing heeft gevonden om ons probleem recht te zetten !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Grote Pieter Potstraat 28 2000 Antwerpen

Ik ben nog steeds een tevreden klant !

David Struyf is duidelijk , to the point en zakelijk in zijn benadering . Ik heb zelf op de algemene bouw markt gewerkt als agent en adviseur en weet wat klanten nodig hebben . Houden zo !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2110 Wijnegem

efficiënt en accuraat

vriendelijk, duidelijk, efficiënt en snel advies
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

één maal en nooit meer

een adviesplatform dat misschien zijn best doet, zeker administratief, maar geen enkele DRUK kan zetten op hun installateur. Ze sturen wel wekelijks aanmaning voor niet betaalde faktuur voor installatie (twv 20.000 €) waarbij wel de zonnepanelen werken maar niet de opslagbatterij. Worden we nog gevraagd om ZELF met fluvius te onderhandelen daar de electronische meter niet goed zou werken ......
Zou je ons aanbevelen? Nee
- MERKSPLAS

Top service!

Na mijn eerste telefonische contact is er een energie scan uitgevoerd, daar kwam snel de gebreken te voorschijn. Verslag was duidelijk en advies was investeren in zonnepanelen. Dat heb ik dan ook gedaan, installatie was binnen de 8 weken in orde. Bedankt voor de service.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Puurs

Perfect advies.

Duidelijke uitleg en advies.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Burcht

Goed

Een goede vertrouwend persoon
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hoogstraten

Snel en duidelijk antwoord

Tot op heden altijd goed geholpen geweest
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Pelt

Heel goed

Wij zijn elke keer al heel goed geholpen geweest.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Kemzeke

Elke vraag, bedenking van mijnentwege wordt professioneel beantwoord

Elke vraag, bedenking van mijnentwege wordt professioneel beantwoord
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 8560

Heel positieve en duidelijke opvolging

Door warboel bij toepassen sociaal tarief bij Mega, aangeklopt bij onafhankelijk adviesbureau. Een vriendelijke dame heeft voor mij al m'n facturen nagekeken en de fout gevonden. Mega heeft verkeerdelijk 5 maand het sociaal tarief niet toegepast voor zowel gas als electriciteit en ook voor diezelfde periode prosumententarief aangerekend. Maar ondanks dat blijft Mega moeilijk doen met vraag tot onnodige overdracht op naam van mijn vader, welke op zelfde adres woont, dan weer attest van gezinssamenstelling ( welke ik reeds eerder al bezorgd had) enz....Uiteindelijk raad gekregen om toch nog eens naar FOD te bellen, die info doorgegeven aan Mega en nu lijken ze het toch te aanvaarden, maar moet ik dus bewijs van gezinssamenstelling en bewijs van verhoogde tegemoetkoming voor m'n vader nogmaals aan Mega bezorgen..,fingers crossed
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bornem

TOP

Super en correct
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwijnaarde

Resultaatgerichte ondersteuning

Er ging wat verkeerd met een terugbetaling en Samara Ghouda heeft dit persoonlijk opgevolgd en tot een goed einde gebracht.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Keerbergen

prima

De vertegenwoordiger Adrian kent zijn vak heel grondig en is heel vriendelijk. Hij reageert zeer vlug en adequaat. Maar soms iets te vlug voor ons, om duidelijk te kunnen nadenken over wat we willen. Of ligt het aan ons? Door de snelheid van opvolgende beslissingen wordt er wel iets vergeten.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Turnhout

Jaarlijks worden de beter prijsvoorwaarden bekeken en wordt desnoods overgeschakeld

Correct, duidelijke uitleg
Zou je ons aanbevelen? Ja
- waregem

subliem

Heel tevreden dat wij dit allemaal uit handen konden geven en dat alles voor ons georganiseerd en geregeld werd. De partners waar mee samen gewerkt wordt , in één woord TOP
Zou je ons aanbevelen? Ja
- zele

Snelle opvolging en hulp

Na telefonisch contact en nakijken van mijn facturen energieleverancier, welke ze nog persoonlijk zijn komen afhalen, kreeg ik snel een duidelijke info wat het probleem was. Samara, een heel vriendelijke dame, kent zeker haar job. Nu moet ik nog afwachten wat reactie van energieleverancier zal zijn. Maar Samara gaf alvast een positief gevoel. Enorm bedankt, Hilde Boeykens
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bornem
134 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.5/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit