• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een betaalbaar en rendabel alternatief voor de stijgende elektriciteitsfactuur. Heel wat particulieren en bedrijven laten ze dan ook installeren, ook al zijn de premies de voorbije jaren flink teruggeschroefd. Hoe haalt u het meeste uit zonnepanelen? In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die het rendement beïnvloeden.

De gemiddelde zonnepanelen anno 2017 halen een gemiddeld rendement van 15 à 22 procent. Dat is het percentage van het beschikbare zonlicht dat zonnepanelen kunnen omzetten in elektriciteit. Er zijn echter drie factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden:

  • het type zonnepanelen
  • locatie van de installatie
  • positie van de panelen

Monokristallijn vs. polykristallijn

Monokristallijne zonnepanelen halen in ideale omstandigheden een hoger rendement dan polykristallijne panelen. Toch wordt in ons land steevast voor monokristallijn gekozen omdat die meer geschikt zijn voor klimaten met lagere temperaturen en veel bewolking. Hou er ook rekening mee dat zonnepanelen, ongeacht het type, ongeveer 0,5 procent rendement inboeten per jaar. In vergelijking met andere energiebronnen is dit verlies echter verwaarloosbaar.  

België, een goed land voor zonnepanelen?

Ondanks ons wisselvallig klimaat haalt België een meer dan behoorlijk rendement voor zonnepanelen. ‘Onze’ zonnepanelen produceren ongeveer 950 kWh in ideale omstandigheden, wat slechts iets lager is dan Duitsland – het absolute pioniersland in Europa. Ter vergelijking: landen waar de zon het hele jaar door schijnt (Australië, Israël, …) halen een opbrengst die schommelt tussen 1500 en 1900 kWh. Let wel, ook te hoge temperaturen – boven de 25 graden – zijn nefast voor het rendement.  

Hellingsgraad en oriëntatie van het dak

De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen ligt tussen de 35 en 38 graden. Daken boven 45 graden verliezen ongeveer 5 à 8 procent rendement. Bij platte daken worden de panelen op een constructie geplaatst met een hellingsgraad van 25 graden. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe groter de afstand tussen de panelen moet zijn. De oppervlakte die dan bedekt wordt, is kleiner. Een zuidelijk georiënteerd dak is veruit het meest voordelige, maar ook oostelijk en westelijk georiënteerde daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Besef ook dat een zonnepaneel direct zonlicht nodig heeft om elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen in de schaduw (als gevolg van bomen, schoorstenen en andere gebouwen) verliezen gemiddeld genomen tot 20 procent rendement.     Overweegt u zonnepanelen te installeren? Lees hier wat het effect is op uw energiefactuur.

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

Klantgericht personeel

Ik heb de indruk dat de commercieel afgevaardigde (David Struyf) een typisch 'sales'-profiel heeft. Hij doet dat met inzicht en kennis van zaken maar eens ons bedrijf op de 'energie'-rails stond, voelde ik dat de verdere ondersteuning best via de hoofdzetel werd behandeld. Daar (o.a. bij monde van Samara Gdouda) heb ik steeds een zeer klantgerichte benadering ervaren en heeft men altijd getracht de zorgen van de klant te begrijpen en hier op te anticiperen. Alles tezamen ben ik dus erg tevreden over de ondersteuning van het OAP
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

Betrouwbaar en snelle service

Ik heb mijn jaarafrekening van de energieleverancier ter nazicht voorgelegd aan het Onafhankelijk Adviesplatform. Mijn vermoeden dat er iets niet klopte werd na overmaken van de nodige documenten spoedig bevestigd door het OA. Zij gaven mij binnen korte termijn punctueel aan waar de eindafrekening allicht fout zat. Knap!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hasselt

snelle en duidelijke feedback

goede communicatie met Samara Gdouda
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Sint-Truiden

TOP

TOP service. Ik ben heel goed geholpen geweest ondanks ik geen hoop meer had.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Turnhout

zeer behulpzaam en vriendelijk

Was iets misgegaan (zelfs net van hun kant), men bleef rustig en alles werd snel correct opgelost.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- zelem

Nu kan ik pas energie besparen!

Een energie adviseur van Onafhankelijk Adviesplatform had me overtuigd om een energiescan te laten uitvoeren. Ik stond hier in het beging heel sceptische over. Maar na 2 weken wachten kwam een bekwamen man die de scan uitvoerden. Beetje achterover gevallen van de verborgen gebreken. Ze hebben mij vandaag terug bezocht om de punten te bespreken. En hun boodschap was duidelijk, eerst isoleren en dan pas zonnepanelen. Bedankt voor jullie professionele uitleg en opvolging!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gent

Zeer coreckt

Altijd coreckt en zeer bekwame medewerkers, onze consulente katrien vriendelijk en weet met wat ze bezig is. Dank u wel. Jean-Pierre Quintens
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Heusden-zolder

5

Zeer tevreden
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Tongeren

Snel en correct

Het Onafhankelijk Adviesplatform handelt snel en correct op elke gestelde vraag om advies en opmerkingen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schilde

Vlot contact, steeds bereikbaar voor hulp of goede raad

Met onze contactpersoon David hebben we goed contact. De overstap naar een nieuwe energieleverancier is vlot verlopen, denken we, maar we hebben nog geen afrekening gekregen of maandelijkse betaling.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2100 Deurne

Snelle en goede service

Onze accountmanager, David, was snel en duidelijk in de communicatie. We kregen een nieuw tarief voorgesteld en de overgang was snel en bijzonder eenvoudig geregeld. Aanrader voor iedereen om jaarlijks een controle te laten uitvoeren door Onafhankelijk Adviesplatform.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Antwerpen

Zoals de naam het zegt: advies is top en platform (David) zeer goed bereikbaar!

Zeer goed
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

Top.

Een fijne samenwerking met een goede opvolging.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwijndrecht

Met Samara aan boord zit je goed

De noodzakelijke tussenkomst werd puik verzorgd door Samara
Zou je ons aanbevelen? Ja
- st martens latem

Vertrouwensband

Ondertussen reeds een vertrouwensband aangezien we elk jaar dezelfde persoon ontvangen om onze energieprijzen te herbekijken. Heel gemakkelijk dat we steeds worden opgebeld als het terug zover is…
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Dikkele

Zeer goede service en communicatie én ik hoef zelf niets te doen :-)

Reeds meerdere jaren checkt Jonas mijn energieleveranciers en ik kan er op vertrouwen dat dit altijd correct verloopt. Ik ben altijd zeer tevreden geweest over de dienstverlening, communicatie en omschakelingen.
Zou je ons aanbevelen? Nee
- Mol

Dramatisch

Ondertekend leveringscontract wordt niet opgenomen door leverancier. Communicatie van OAP van niet-opname door leverancier is nooit doorgekomen noch na schriftelijke vraag noch na chat met belofte mij op te bellen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- EKEREN

Bedankt voor jullie advies

In November kreeg ik van Engie mijn nieuwe tarieven voor volgend jaar. Tot mijn verbazing zag ik dat ze 5 maal duurder waren dan mijn huidig contract. Omdat er geen groepsaankoop is dit jaar ben ik bij het onafhankelijk Adviesplatform terrecht gekomen op aanraden van mijn buurman. David heeft mij zeer goed geholpen met het adviseren van een nieuwe goedkopere leverancier. Een echte aanrader.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Aanrader om uw prijzen te laten nakijken door Onafh. Adviesplatform

Jaarlijkse afspraak om na te kijken welke leverancier best beantwoord voor (2-)jaarlijkse vernieuwen contract loont. Onafhankelijk Adviesplatform staat hierin goed bij.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bonheiden

Alert !

Correcte behandeling van klanten.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Erpe-Mere
109 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit