Wat is het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een betaalbaar en rendabel alternatief voor de stijgende elektriciteitsfactuur. Heel wat particulieren en bedrijven laten ze dan ook installeren, ook al zijn de premies de voorbije jaren flink teruggeschroefd. Hoe haalt u het meeste uit zonnepanelen? In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die het rendement beïnvloeden. De gemiddelde zonnepanelen anno 2017 halen een gemiddeld rendement van 15 à 22 procent. Dat is het percentage van het beschikbare zonlicht dat zonnepanelen kunnen omzetten in elektriciteit. Er zijn echter drie factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden:

  • het type zonnepanelen
  • locatie van de installatie
  • positie van de panelen

Monokristallijn vs. polykristallijn

Monokristallijne zonnepanelen halen in ideale omstandigheden een hoger rendement dan polykristallijne panelen. Toch wordt in ons land steevast voor monokristallijn gekozen omdat die meer geschikt zijn voor klimaten met lagere temperaturen en veel bewolking. Hou er ook rekening mee dat zonnepanelen, ongeacht het type, ongeveer 0,5 procent rendement inboeten per jaar. In vergelijking met andere energiebronnen is dit verlies echter verwaarloosbaar.  

België, een goed land voor zonnepanelen?

Ondanks ons wisselvallig klimaat haalt België een meer dan behoorlijk rendement voor zonnepanelen. ‘Onze’ zonnepanelen produceren ongeveer 950 kWh in ideale omstandigheden, wat slechts iets lager is dan Duitsland – het absolute pioniersland in Europa. Ter vergelijking: landen waar de zon het hele jaar door schijnt (Australië, Israël, …) halen een opbrengst die schommelt tussen 1500 en 1900 kWh. Let wel, ook te hoge temperaturen – boven de 25 graden – zijn nefast voor het rendement.  

Hellingsgraad en oriëntatie van het dak

De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen ligt tussen de 35 en 38 graden. Daken boven 45 graden verliezen ongeveer 5 à 8 procent rendement. Bij platte daken worden de panelen op een constructie geplaatst met een hellingsgraad van 25 graden. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe groter de afstand tussen de panelen moet zijn. De oppervlakte die dan bedekt wordt, is kleiner. Een zuidelijk georiënteerd dak is veruit het meest voordelige, maar ook oostelijk en westelijk georiënteerde daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Besef ook dat een zonnepaneel direct zonlicht nodig heeft om elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen in de schaduw (als gevolg van bomen, schoorstenen en andere gebouwen) verliezen gemiddeld genomen tot 20 procent rendement.     Overweegt u zonnepanelen te installeren? Lees hier wat het effect is op uw energiefactuur.