• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een betaalbaar en rendabel alternatief voor de stijgende elektriciteitsfactuur. Heel wat particulieren en bedrijven laten ze dan ook installeren, ook al zijn de premies de voorbije jaren flink teruggeschroefd. Hoe haalt u het meeste uit zonnepanelen? In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die het rendement beïnvloeden.

De gemiddelde zonnepanelen anno 2017 halen een gemiddeld rendement van 15 à 22 procent. Dat is het percentage van het beschikbare zonlicht dat zonnepanelen kunnen omzetten in elektriciteit. Er zijn echter drie factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden:

  • het type zonnepanelen
  • locatie van de installatie
  • positie van de panelen

Monokristallijn vs. polykristallijn

Monokristallijne zonnepanelen halen in ideale omstandigheden een hoger rendement dan polykristallijne panelen. Toch wordt in ons land steevast voor monokristallijn gekozen omdat die meer geschikt zijn voor klimaten met lagere temperaturen en veel bewolking. Hou er ook rekening mee dat zonnepanelen, ongeacht het type, ongeveer 0,5 procent rendement inboeten per jaar. In vergelijking met andere energiebronnen is dit verlies echter verwaarloosbaar.  

België, een goed land voor zonnepanelen?

Ondanks ons wisselvallig klimaat haalt België een meer dan behoorlijk rendement voor zonnepanelen. ‘Onze’ zonnepanelen produceren ongeveer 950 kWh in ideale omstandigheden, wat slechts iets lager is dan Duitsland – het absolute pioniersland in Europa. Ter vergelijking: landen waar de zon het hele jaar door schijnt (Australië, Israël, …) halen een opbrengst die schommelt tussen 1500 en 1900 kWh. Let wel, ook te hoge temperaturen – boven de 25 graden – zijn nefast voor het rendement.  

Hellingsgraad en oriëntatie van het dak

De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen ligt tussen de 35 en 38 graden. Daken boven 45 graden verliezen ongeveer 5 à 8 procent rendement. Bij platte daken worden de panelen op een constructie geplaatst met een hellingsgraad van 25 graden. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe groter de afstand tussen de panelen moet zijn. De oppervlakte die dan bedekt wordt, is kleiner. Een zuidelijk georiënteerd dak is veruit het meest voordelige, maar ook oostelijk en westelijk georiënteerde daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Besef ook dat een zonnepaneel direct zonlicht nodig heeft om elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen in de schaduw (als gevolg van bomen, schoorstenen en andere gebouwen) verliezen gemiddeld genomen tot 20 procent rendement.     Overweegt u zonnepanelen te installeren? Lees hier wat het effect is op uw energiefactuur.

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

zeer goed

je mag terug komen!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Arendonk

prima ! Direkt en zonder blabla !

vorige regel is toch duidelijk ?!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Geel

professioneel

de persoon heeft zijn werk gedaan zoals het moet
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Londerzeel

Stipt

Aangename medewerkers
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beirinckx

prijsvergelijking tussen de verschillende leveranciers

Verschillende jaren kwam er een persoon aan huis en ik dacht dat er ook iemand ging langskomen om met hem een gesprek te kunnen aangaan over de gas en elektriciteitsprijs. Nu telefoneert men op het afgesproken uur en doet men zo de conversatie. Is toch in mijn ogen iets heel anders dan persoonlijk contact.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

het vertrouwen waard

al enkele jaren met jullie actief en altijd tevreden!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beernem

Vriendelijk en behulpzaam

Goede service
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Torhout

proffessioneel

Professioneel uitgelegd en onderhandeld. prima voor mijn geldbeugel. Toch een organisatie die de dieven de les spelt.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Herfelingen

Goede opvolging en vlotte service

Er wordt gezorgd voor een beste en goedkoopste keuze.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beverlo

Stipte afspraak en vriendelijke professionaliteit.

De vertegenwoordiger maakt een vlotte maar tegelijk professionele indruk. De uitleg over de te maken keuzes is begrijpelijk en degelijk onderbouwd.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- De Laet

Vlotte en goede service

Goede hulp bij het kiezen van een nieuwe leverancier. Makkelijk om over te stappen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Geel

Zeer vlot verlopen

Zeer tevreden
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Boortmeerbeek

Nooit geen miserie mee gehad

Zijn steeds heel vriendelijk aan de telefoon. Adrian is n topkerel.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- TURNHOUT

Pijnpunten zwart op wit blootgelegd

Ons huis werd door Gunter gescand. Prima of afspraak, en goed verkennend gesprek. Na een tweetal uurtjes het huis scannen kort de bevindingen besproken en een tiental dagen later een uitgebreid verslag gekregen. Heel interessant hierbij is dat per voorgestelde investering de geschatte kost tegenover de besparing in Kwh wordt gezet. Waar wij in ons geval gedacht hadden dat dakisolatie het grootste rendement zou geven, bleken de binnenmuren en kruipkelder isoleren een grotere prioriteit. Erg tevreden.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schoten

correcte en accurate bemiddeling met gunstig resultaat

Dankzij uw vlugge tussenkomst bij de leverancier Totalenergies i.v.m. de BTW aanpassing is dit probleem tot mijn grote tevredenheid opgelost. Bedankt hiervoor . ik ga er van uit dat bij verandering van leverancier deze verklaring op eer telkens weer moet opgemaakt worden.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gent-Wondelgem

Super service!

Hoe leuk dat ik mij nu geen kopzorgen meer hoef te maken. Op een paar minuten tijd, ben ik heel goed geholpen. Mijn energie contract is binnen de 24 uren in orde gebracht. Een goeie raad, probeer zeker om het ook te doen. Zo bespaar ik nu meer dan 40€ per maand. Energie. Be heeft mij al het nieuwe contract doorgestuurd, alsook is alles al in orde bij Fluvius! Top service!!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Knesselare 9910

Super!

Ze hebben mij zeer goed geholpen met hun energie scan en andere energie tarieven.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Leuven

Misverstand

Door een misverstand wil ik terugkomen op mijn eerste reactie. Het is inmiddels uitgeklaard en de problemen zijn opgelost.
Zou je ons aanbevelen? Nee
- Maasmechelen

Altijd zeer goede en snelle service!

David Struyf levert altijd topkwaliteit! Zijn analyses en voorstellen kan je blindelings overnemen. Steeds professioneel, klantgericht en to the point, dit op basis van transparante communicatie.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Vlotte en makkelijke overstap

De adviseur David heeft me zeer goed geholpen met de overstap naar een nieuwe leverancier voor gas en elektriciteit. Het bezoekje was zeer kort, alles werd goed uitgelegd. Ikzelf moest geen stappen ondernemen, alles werd voor mij gedaan. Ik ben meer dan tevreden.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Aartselaar
184 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.4/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2024 | Webdesign Webit