• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Verschil Belgische energieprijzen tegenover andere landen

De energierekening vormt altijd een flinke hap uit het maandelijkse budget, maar hoe staan de Belgische energieprijzen in verhouding tot die van de ons omringende landen? De Belgische energieregulatoren gaven de consultancygroep PwC de opdracht om dit te onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat wij relatief veel betalen voor elektriciteit, maar dat de prijs voor aardgas zeer laag is.

Onderzoek naar energieprijzen

In opdracht van de Belgische energiewaakhonden voerde PwC een onderzoek uit naar de energieprijzen in België in vergelijking met die van Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het onderzoek naar de energiemarkt werd gedaan in het kader van research ter voorbereiding van de energienorm die in België de energieprijzen in bedwang moet houden.

België hanteert relatief hoge elektriciteitsprijzen

Gezinnen die gemiddeld 3.500 kWh elektriciteit per jaar gebruiken, betalen in België ongeveer 828 euro per jaar. In Duitsland worden de hoogste prijzen gehanteerd, daar betaalt een gezin gemiddeld 1.050 euro per jaar voor elektra. Nederland is het goedkoopste land met een gemiddelde van 525 euro per jaar. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ligt de elektriciteitsprijs voor gezinnen rond de 700 euro per jaar.

Aardgas is in België het goedkoopst

In België kost aardgas met een gemiddelde van 1.056 euro per jaar minder dan in de buurlanden. Het verschil wordt met name veroorzaakt door het ontbreken van bijkomende kosten zoals heffingen en toeslagen die in andere landen wel worden gehanteerd. In Nederland wordt daardoor een relatief hoge prijs voor aardgas betaald.

Energietarieven voor bedrijven

Bij bedrijven wordt er een onderscheid gemaakt tussen een aansluiting op het laagspanningsnet, het middenspanningsnet en het hoogspanningsnet. Bedrijven die zijn aangesloten op het laagspanningsnet betalen ongeveer 236,49 euro per MWh. Wie is aangesloten op het middenspanningsnet betaalt een tarief dat vergelijkbaar is met het tarief voor Nederlandse bedrijven. Bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet betalen een hoge prijs voor energie, alleen in het Verenigd Koninkrijk liggen de prijzen voor elektra hoger.

Wil je weten hoeveel energie jij gebruikt? Vraag dan vandaag nog een gratis analyse van je huidige energieverbruik aan bij het Onafhankelijk Adviesplatform. Wij geven je graag advies hoe jij jouw energierekening blijvend kunt verlagen.

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

zeer behulpzaam en vriendelijk

Was iets misgegaan (zelfs net van hun kant), men bleef rustig en alles werd snel correct opgelost.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- zelem

Nu kan ik pas energie besparen!

Een energie adviseur van Onafhankelijk Adviesplatform had me overtuigd om een energiescan te laten uitvoeren. Ik stond hier in het beging heel sceptische over. Maar na 2 weken wachten kwam een bekwamen man die de scan uitvoerden. Beetje achterover gevallen van de verborgen gebreken. Ze hebben mij vandaag terug bezocht om de punten te bespreken. En hun boodschap was duidelijk, eerst isoleren en dan pas zonnepanelen. Bedankt voor jullie professionele uitleg en opvolging!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gent

Zeer coreckt

Altijd coreckt en zeer bekwame medewerkers, onze consulente katrien vriendelijk en weet met wat ze bezig is. Dank u wel. Jean-Pierre Quintens
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Heusden-zolder

5

Zeer tevreden
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Tongeren

Snel en correct

Het Onafhankelijk Adviesplatform handelt snel en correct op elke gestelde vraag om advies en opmerkingen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schilde

Vlot contact, steeds bereikbaar voor hulp of goede raad

Met onze contactpersoon David hebben we goed contact. De overstap naar een nieuwe energieleverancier is vlot verlopen, denken we, maar we hebben nog geen afrekening gekregen of maandelijkse betaling.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2100 Deurne

Snelle en goede service

Onze accountmanager, David, was snel en duidelijk in de communicatie. We kregen een nieuw tarief voorgesteld en de overgang was snel en bijzonder eenvoudig geregeld. Aanrader voor iedereen om jaarlijks een controle te laten uitvoeren door Onafhankelijk Adviesplatform.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Antwerpen

Zoals de naam het zegt: advies is top en platform (David) zeer goed bereikbaar!

Zeer goed
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

Top.

Een fijne samenwerking met een goede opvolging.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwijndrecht

Met Samara aan boord zit je goed

De noodzakelijke tussenkomst werd puik verzorgd door Samara
Zou je ons aanbevelen? Ja
- st martens latem

Vertrouwensband

Ondertussen reeds een vertrouwensband aangezien we elk jaar dezelfde persoon ontvangen om onze energieprijzen te herbekijken. Heel gemakkelijk dat we steeds worden opgebeld als het terug zover is…
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Dikkele

Zeer goede service en communicatie én ik hoef zelf niets te doen :-)

Reeds meerdere jaren checkt Jonas mijn energieleveranciers en ik kan er op vertrouwen dat dit altijd correct verloopt. Ik ben altijd zeer tevreden geweest over de dienstverlening, communicatie en omschakelingen.
Zou je ons aanbevelen? Nee
- Mol

Dramatisch

Ondertekend leveringscontract wordt niet opgenomen door leverancier. Communicatie van OAP van niet-opname door leverancier is nooit doorgekomen noch na schriftelijke vraag noch na chat met belofte mij op te bellen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- EKEREN

Bedankt voor jullie advies

In November kreeg ik van Engie mijn nieuwe tarieven voor volgend jaar. Tot mijn verbazing zag ik dat ze 5 maal duurder waren dan mijn huidig contract. Omdat er geen groepsaankoop is dit jaar ben ik bij het onafhankelijk Adviesplatform terrecht gekomen op aanraden van mijn buurman. David heeft mij zeer goed geholpen met het adviseren van een nieuwe goedkopere leverancier. Een echte aanrader.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Aanrader om uw prijzen te laten nakijken door Onafh. Adviesplatform

Jaarlijkse afspraak om na te kijken welke leverancier best beantwoord voor (2-)jaarlijkse vernieuwen contract loont. Onafhankelijk Adviesplatform staat hierin goed bij.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bonheiden

Alert !

Correcte behandeling van klanten.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Erpe-Mere

Grote steun in moeilijke zoektocht naar de juiste energieleverancier!

Al verschillende jaren kan ik op hun advies rekenen. Tot nu toe steeds goede voorstellen gekregen!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- HOOGLEDE

Steeds goeie raad en opvolging

Ik werd gecontacteerd voor een afspraak, maar was in het begin een beetje wantrouwig. Zoveel verschillende maatschappijen proberen je voor hen te winnen, ik dacht dat dit er één van was. Maar mijn contactpersoon Adrian wist me te overtuigen, gelukkig. Ik kan hen steeds contacteren met vragen over mijn energie, papierwerk hierrond... Jaarlijks bellen ze me voor een afspraak, we bekijken dan wat het voordeligste is op dat moment, en de overschakeling verloopt telkens prima. Dank jullie wel voor alle hulp!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Turnhout

Uitstekend!

Bezoek aan huis gaf meer vertrouwen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Heist op den Berg

Verrassend goedkoper.

Ongelooflijk, hoe behulpzaam ze zijn en echt advies geven van de bovenste plank.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zoersel
105 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit