• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging
  • Onze fysieke store

Verschil Belgische energieprijzen tegenover andere landen

De energierekening vormt altijd een flinke hap uit het maandelijkse budget, maar hoe staan de Belgische energieprijzen in verhouding tot die van de ons omringende landen? De Belgische energieregulatoren gaven de consultancygroep PwC de opdracht om dit te onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat wij relatief veel betalen voor elektriciteit, maar dat de prijs voor aardgas zeer laag is.

Onderzoek naar energieprijzen

In opdracht van de Belgische energiewaakhonden voerde PwC een onderzoek uit naar de energieprijzen in België in vergelijking met die van Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het onderzoek naar de energiemarkt werd gedaan in het kader van research ter voorbereiding van de energienorm die in België de energieprijzen in bedwang moet houden.

België hanteert relatief hoge elektriciteitsprijzen

Gezinnen die gemiddeld 3.500 kWh elektriciteit per jaar gebruiken, betalen in België ongeveer 828 euro per jaar. In Duitsland worden de hoogste prijzen gehanteerd, daar betaalt een gezin gemiddeld 1.050 euro per jaar voor elektra. Nederland is het goedkoopste land met een gemiddelde van 525 euro per jaar. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ligt de elektriciteitsprijs voor gezinnen rond de 700 euro per jaar.

Aardgas is in België het goedkoopst

In België kost aardgas met een gemiddelde van 1.056 euro per jaar minder dan in de buurlanden. Het verschil wordt met name veroorzaakt door het ontbreken van bijkomende kosten zoals heffingen en toeslagen die in andere landen wel worden gehanteerd. In Nederland wordt daardoor een relatief hoge prijs voor aardgas betaald.

Energietarieven voor bedrijven

Bij bedrijven wordt er een onderscheid gemaakt tussen een aansluiting op het laagspanningsnet, het middenspanningsnet en het hoogspanningsnet. Bedrijven die zijn aangesloten op het laagspanningsnet betalen ongeveer 236,49 euro per MWh. Wie is aangesloten op het middenspanningsnet betaalt een tarief dat vergelijkbaar is met het tarief voor Nederlandse bedrijven. Bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet betalen een hoge prijs voor energie, alleen in het Verenigd Koninkrijk liggen de prijzen voor elektra hoger.

Wil je weten hoeveel energie jij gebruikt? Vraag dan vandaag nog een gratis analyse van je huidige energieverbruik aan bij het Onafhankelijk Adviesplatform. Wij geven je graag advies hoe jij jouw energierekening blijvend kunt verlagen.

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

correct en snel

thermoscan gaf beeld van warmteverliezen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Aflligem

Top

Vriendelijke en accuraat behandeld geweest
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Antwerpen

heel behulpzaam

medewerkers zijn vriendelijk en helpen op alle niveau om de juiste info te krijgen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- overijse

vriendelijke mevrouw,en duidelijke uitleg

ben veranderd van energieleverancier Engie naar Bolt,contract werd redelijk vlug geregeld,maar vond dat er nog onduidelijkheden instonden achteraf in verband met de vaste vergoeding die nu duurder uitkwam gezien het niet online zou verlopen.Hopelijk kom ik voor nog geen verrassing te staan,en geeft het nieuwe contract met Bolt mijn voldoening. Alles zou blijkbaar door jullie in orde gebracht worden,zodat mijn eerste factuur is zoals afgesproken. hartelijk dank daarvoor.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bavikhove

Correct en snel

Je dossier wordt goed opgevolgd. Bij vragen kan je altijd terecht voor advies. Vriendelijk en goede eerlijke prijs.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lier

Top Service !!

Als absolute energie-leek heb je in deze dure tijden nood aan heel goed advies en opvolging van je dossier. Hier zit je goed !!!! Top !!!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Oud Turnhout

Goede service

ADRIAN@ADVIESPLATFORM.ORG legt alles goed uit
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bessemerstraat 277 3620 Lanaken

Duidelijk en helder en snel. Goed en juist advies.

zie boven
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Tervuren

Super vertrouwelijk

Sinds een 4 tal jaren krijgen wij jaarlijks een bezoek van Dhr Manuel Dehaes van het Onafhankelijk Adviesplatform. Telkens weer berekent hij voor ons de beste formule en keuze van energieleverancier. Dankzij zijn inspanningen hebben wij al vele euro's bespaart. Hij is dan ook een vertrouwenspersoon geworden in tegenstelling met al z'n voorgangers van andere firma's waardoor we reeds enkele keren opgelicht werden. Wij kunnen dan ook Dhr Manuel Dehaes en z'n advies iedereen aanbevelen en willen via deze weg het Onafhankelijk Adviesplatform bedanken voor deze duurzame samenwerking. Jeroen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Roosdaal (België)

In een fijn gesprek nuttig advies én een nieuwe energieleverancier gekregen. Top!

Ik heb zelf geen verstand van energieprijzen, David wel en helpt je op een duidelijke manier verder. Zeker aan te raden!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Kalmthout

heel tevreden over de service , ze helpen echt wanneer het nodig is

we zijn heel tevreden over het onafhankelijk adviesplatform . heel goede service en helpen wanneer het nodig is .
Zou je ons aanbevelen? Ja
- sint gillis waas

Te vrede met deservice

Ben te vrede met de service
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Borsbeek

in de loop van de verschillende jaren steeds betrouwbaar en goed advies ontvangen

zowel met de huisscan nu uitgevoerd als met de jaarlijkse advies ronde op de keuze van energieleverancier steeds optimaal tevreden geweest van de diensten van O A
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lint

Experten die hun vak kennen.

Glen is nu voor de eerste keer geweest bij me, en moet zeggen dat hij wel weet waarover hij spreekt.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- De Slagher

Mijn vraag werd zeer snel beantwoord en het probleem opgelost

IK vreesde bij mijn overgang van Bolt naar Luminus dat ik tweemaal een maandelijks voorst hot zou moeten b stalen omdat ik in die zin een overzicht had gekregen van Bolt met maandelijkse voorafbetalingen. Ik heb het probleem aangekaart bij het onafhankelijk adviescentrum en kin de kortste keren werd het probleem opgelost n a navraag bij de twee leveranciers.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Keerbergen

Duidelijk

Altijd zeer duidelijke en professionele uitleg.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Genk

Zeer goed !!

Zeer vlotte en vriendelijke man , gedreven in zijn beroep , en ongelooflijke snelle , gunstigere oplossing heeft gevonden om ons probleem recht te zetten !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Grote Pieter Potstraat 28 2000 Antwerpen

Ik ben nog steeds een tevreden klant !

David Struyf is duidelijk , to the point en zakelijk in zijn benadering . Ik heb zelf op de algemene bouw markt gewerkt als agent en adviseur en weet wat klanten nodig hebben . Houden zo !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2110 Wijnegem

efficiënt en accuraat

vriendelijk, duidelijk, efficiënt en snel advies
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

één maal en nooit meer

een adviesplatform dat misschien zijn best doet, zeker administratief, maar geen enkele DRUK kan zetten op hun installateur. Ze sturen wel wekelijks aanmaning voor niet betaalde faktuur voor installatie (twv 20.000 €) waarbij wel de zonnepanelen werken maar niet de opslagbatterij. Worden we nog gevraagd om ZELF met fluvius te onderhandelen daar de electronische meter niet goed zou werken ......
Zou je ons aanbevelen? Nee
- MERKSPLAS
147 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.4/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit