Vast of variabel energietarief kiezen?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract moet er een afweging gemaakt worden tussen een vast of een variabel energietarief. Je wilt profiteren van de laagste tarieven, dus is het verstandig om de verschillen tussen een vast en variabel energietarief nader te verklaren. Zo weet je zeker dat je een voordelig energiecontract afsluit.

Een vast energietarief is voordeliger

Vergelijk bij het afsluiten van een energiecontract altijd de jaarkosten. Over het algemeen zijn deze totale kosten bij een vast energietarief lager dan bij een variabel tarief. Je betaalt dus minder voor gas en elektriciteit als je kiest voor een tarief dat het hele jaar gelijk blijft. Neem niet de gok dat het variabele tarief in de loop van het jaar onder het vaste tarief uit zal komen. In de meeste gevallen gebeurt dit niet.

Een vast energietarief biedt zekerheid

Kies je voor een vast energietarief, dan weet je met zekerheid welke prijs je voor gas en elektriciteit betaalt – gedurende de looptijd van het contract. Kies je voor een variabel tarief, dan kunnen de prijzen lager worden, maar je loopt ook het risico dat de energietarieven tijdens het contract omhoog gaan. Je bent dan meer kwijt aan energie dan je van tevoren gedacht had. En meer dan wanneer je gekozen had voor een vast energietarief.

Profiteer van kortingsacties

Energiemaatschappijen willen jou graag aantrekken als vaste klant. Het is in hun voordeel wanneer je een vast energiecontract afsluit. Ze willen dit dan ook vaak aantrekkelijk maken met welkomstbonussen of kortingen bij het afsluiten van een energiecontract met een vast tarief. Door hier gebruik van te maken kan je profiteren van een grote korting op de energierekening aan het einde van de contractperiode. Wie echt geld wil besparen stapt elk jaar over en profiteert jaarlijks van de laagste tarieven en mooie kortingsacties.

Een voordelig energiecontract afsluiten

Het nieuwe energielandschap bestaat uit een groot aantal energieleveranciers die allemaal roepen de goedkoopste te zijn. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Het Onafhankelijk Adviesplatform staat je graag bij met energieadvies en een gratis analyse van je energiegebruik en het afsluiten van het voordeligste energiecontract. Wij helpen je de energiekosten te verlagen en laag te houden, elke keer opnieuw.