Update: prijsstijgingen van energie

Update over de prijsstijgingen van energie

Dat de energieprijzen stijgen, is ondertussen geen oud nieuws meer. Al sinds juni vorig jaar worden we geconfronteerd met prijsstijgingen. We zouden er ondertussen misschien al aan gewend kunnen zijn, maar toch is het goed mogelijk dat je ook deze maand weer ferm schrok van jouw energiefactuur. En je bent waarschijnlijk niet eens de enige. Heb je een variabel tarief, dan zag je de energie namelijk nog eens tot 40 procent duurder worden ten opzichte van vorige maand. En zelfs voor gezinnen met een vast tarief wordt de situatie steeds benarder. Jammer genoeg zullen we toch moeten aanvaarden dat deze hoge energieprijzen het nieuwe normaal worden. Althans, toch nog zeker voor de komende maanden.

Waaraan hebben we die piekprijzen te danken?

De pieken begonnen al ergens in het voorjaar van 2022. We kenden een vrij koude winterperiode, waardoor we kampten met een grote vraag naar energie. Dat leidde tot een tekort aan energie, waardoor de prijzen de hoogte ingingen. De economie was hier nog niet deftig van hersteld, of het volgende probleem kwam al om de hoek loeren: de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt tegenwoordig voor een verminderde gastoevoer van maar liefst 60%, en een volledige stopzetting van olietoelevering. Het blijft dan ook een vraag hoelang deze situatie nog zal aanhouden.

Wordt het een dure winter?

We hebben natuurlijk geen glazen bol waarmee we in de toekomst kunnen kijken. Als de huidige economische en politieke situatie blijft aanhouden, zal de energietoevoer uit het buitenland inderdaad een probleem blijven. Toch zijn er nog heel wat andere (onzekere) factoren die een invloed hebben op de evolutie van de gasprijzen. Denk bijvoorbeeld aan de heffingen of nettarieven. Deze bleven voorlopig nog ongewijzigd, dus daarover blijven we nog positief.

Een gewaarschuwd man is er twee waard

Als je bewust omgaat met de energieprijzen, is er geen reden tot paniek. Er zijn bovendien heel wat manieren om de hoge prijzen te compenseren. Vervang bijvoorbeeld alle lampen door led verlichting, ga voor een energiezuinige koelkast of investeer in zonnepanelen en goede isolatie. Ook sluimerverbruik is een grote boosdoener: trek daarom alle stopcontacten uit wanneer je een elektrisch toestel niet gebruikt.

Daarnaast helpt het Onafhankelijk Adviesplatform jou steeds verder met vragen over jouw energiefactuur. Onze opgeleide medewerkers zijn helemaal thuis in de energiemarkt. Ze hebben dan ook genoeg kennis en ervaring om jou het beste energieadvies te geven. Wij voeren een uitgebreide energiescan uit en gaan vervolgens op zoek naar de ideale energieleverancier. Samen met jou vergelijken we de voordeligste tarieven. Zo kan jij toch nog op beide oren slapen en met een gerust hart de wintermaanden ingaan.

Neem gerust gratis contact op met Onafhankelijk Adviesplatform voor meer tips.