Tesla Power Wall

De Tesla Power Wall. Een thuisbatterij om zelf geproduceerde stroom op te slaan en te herbruiken, is sinds kort beschikbaar in België. Maar levert het ook winst op?    

 

Tesla Power Wall

 

Elektriciteit die u zelf opwekt -bijvoorbeeld via zonnepanelen- en niet meteen verbruikt wordt in de batterij opgeslagen.

Hebt u stroom nodig, dan zal die eerst uit de batterij gehaald worden. Wanneer de batterij leeg is valt u terug op het energienet. Handig is dat de batterij ook dienst doet als back-up bij stroomonderbrekingen.

Goedkoop is zo’n thuisbatterij niet, zeker niet als er ook een omvormer moet geplaatst worden. De kostprijs kan oplopen tot 7.700 euro. Met een thuisbatterij volledig afhankelijk worden van het energienet is voorlopig niet realistisch. Dat betekent dat u sommige taksen en vergoedingen -waaronder de Turteltaks- zal moeten blijven betalen.

Wat wel kan wegvallen, is het prosumententarief. Voorwaarde is dat u niet met een terugdraaiende teller werkt: enkel bij een bidirectionele meter betaalt u dit tarief niet. Nadeel is dat u dan wel u volledige afname van het net betaalt. Dat in tegenstelling tot een terugdraaiende teller, waarbij u enkel het verschil betaalt tussen de hoeveelheid stroom die u van het net hebt afgenomen en de hoeveelheid die u aan het net geleverd hebt.

Zich goed informeren en een juiste berekening van uw productie en verbruik op jaarbasis is meer dan aangeraden.

Het huidige scenario kan in de toekomst iets gunstiger worden, indien eigenaars van thuisbatterijen vergoed zouden worden voor het leveren aan het net op piekmomenten. Deze mogelijkheid wordt bekeken voor het nieuwe marktmodel vanaf 2018.