• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging
  • Onze fysieke store

Vlaamse overheid wilt strenger controleren op energielabels

Er is tegenwoordig heel wat te doen rond EPC-waardes van woningen. Van zodra een woning het slechter doet dan een D-label, wordt er verwacht dat de eigenaar verbeteringen aan de energieprestatie gaat uitvoeren zodat er minimum een label D toegekend kan worden. Echter komen hier vaak stevige renovatiekosten bij kijken, dus wordt er weleens onterecht een D-label toegekend wanneer de woning het in werkelijkheid slechter doet.

Vlaamse overheid wilt ingrijpen

Sinds 1 januari werd er in Vlaanderen een renovatieplicht ingevoerd. Iedereen die vanaf 2023 een woning koopt met energieprestatiecertificaat E of F, wordt geacht binnen de vijf jaar zijn/haar woonst te renoveren tot minstens het energielabel D. Zo zou tegen 2050 elke woning stapsgewijs gerenoveerd moeten zijn tot label A.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vindt dat er dringend ingegrepen moet worden. “Mensen hebben recht op een correct label, de cowboys moeten eruit”, zegt ze tijdens een interview in “De Ochtend” op Radio 1. “Vorig jaar hebben we de vergunningen van 140 energiedeskundigen geschrapt”, zegt Demir. “We denken dat er te snel wordt overgegaan van een label E of F naar een label D, en binnenkort naar een label C wanneer de renovatieverplichting van D-labels eraan komt. Het wordt dus belangrijk om hierop strenger te controleren.”

Vergunningen intrekken 

Fraudeurs lopen het risico dat ze hun vergunning verliezen wanneer er tijdens een controle gemerkt wordt dat ze geen correct label toegekend hebben. Dit betekent dus dat ze geen labels meer kunnen opmaken. Daarnaast kunnen ze ook nog een fixe boete krijgen.

EPC’s worden in de meeste gevallen opgemaakt op basis van foto’s, bestaande offertes, bouwtechnische informatie zoals bijvoorbeeld bouwjaar, verwarmingssysteem, isolatie, etc. Vaak wordt er daarbij niet gekeken naar specifieke verbruiksgegevens, waardoor er ruimte is voor interpretatie van de resultaten en ze op die manier een onterecht label kunnen toekennen. 

Het is dus van belang dat je energiedeskundige een volledig gedetailleerde meting uitvoert, mét inbegrip van je gebruiksgegevens, die wel degelijk een invloed hebben op je label. 

Nieuw EPC-certificaat nodig?

Ben jij nog op zoek naar een energiedeskundige die voor jouw woning een EPC-label dient op te maken, hetzij voor aankoop, verkoop, renovatie of verhuur? Wij hebben gecertificeerde energiedeskundigen in huis die je hier graag bij helpen. Meer info vind je hier terug.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/16/vlaamse-overheid-gaat-strenger-controleren-op-epc/

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

Experten die hun vak kennen.

Glen is nu voor de eerste keer geweest bij me, en moet zeggen dat hij wel weet waarover hij spreekt.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- De Slagher

Mijn vraag werd zeer snel beantwoord en het probleem opgelost

IK vreesde bij mijn overgang van Bolt naar Luminus dat ik tweemaal een maandelijks voorst hot zou moeten b stalen omdat ik in die zin een overzicht had gekregen van Bolt met maandelijkse voorafbetalingen. Ik heb het probleem aangekaart bij het onafhankelijk adviescentrum en kin de kortste keren werd het probleem opgelost n a navraag bij de twee leveranciers.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Keerbergen

Duidelijk

Altijd zeer duidelijke en professionele uitleg.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Genk

Zeer goed !!

Zeer vlotte en vriendelijke man , gedreven in zijn beroep , en ongelooflijke snelle , gunstigere oplossing heeft gevonden om ons probleem recht te zetten !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Grote Pieter Potstraat 28 2000 Antwerpen

Ik ben nog steeds een tevreden klant !

David Struyf is duidelijk , to the point en zakelijk in zijn benadering . Ik heb zelf op de algemene bouw markt gewerkt als agent en adviseur en weet wat klanten nodig hebben . Houden zo !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2110 Wijnegem

efficiënt en accuraat

vriendelijk, duidelijk, efficiënt en snel advies
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

één maal en nooit meer

een adviesplatform dat misschien zijn best doet, zeker administratief, maar geen enkele DRUK kan zetten op hun installateur. Ze sturen wel wekelijks aanmaning voor niet betaalde faktuur voor installatie (twv 20.000 €) waarbij wel de zonnepanelen werken maar niet de opslagbatterij. Worden we nog gevraagd om ZELF met fluvius te onderhandelen daar de electronische meter niet goed zou werken ......
Zou je ons aanbevelen? Nee
- MERKSPLAS

Top service!

Na mijn eerste telefonische contact is er een energie scan uitgevoerd, daar kwam snel de gebreken te voorschijn. Verslag was duidelijk en advies was investeren in zonnepanelen. Dat heb ik dan ook gedaan, installatie was binnen de 8 weken in orde. Bedankt voor de service.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Puurs

Perfect advies.

Duidelijke uitleg en advies.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Burcht

Goed

Een goede vertrouwend persoon
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hoogstraten

Snel en duidelijk antwoord

Tot op heden altijd goed geholpen geweest
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Pelt

Heel goed

Wij zijn elke keer al heel goed geholpen geweest.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Kemzeke

Elke vraag, bedenking van mijnentwege wordt professioneel beantwoord

Elke vraag, bedenking van mijnentwege wordt professioneel beantwoord
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 8560

Heel positieve en duidelijke opvolging

Door warboel bij toepassen sociaal tarief bij Mega, aangeklopt bij onafhankelijk adviesbureau. Een vriendelijke dame heeft voor mij al m'n facturen nagekeken en de fout gevonden. Mega heeft verkeerdelijk 5 maand het sociaal tarief niet toegepast voor zowel gas als electriciteit en ook voor diezelfde periode prosumententarief aangerekend. Maar ondanks dat blijft Mega moeilijk doen met vraag tot onnodige overdracht op naam van mijn vader, welke op zelfde adres woont, dan weer attest van gezinssamenstelling ( welke ik reeds eerder al bezorgd had) enz....Uiteindelijk raad gekregen om toch nog eens naar FOD te bellen, die info doorgegeven aan Mega en nu lijken ze het toch te aanvaarden, maar moet ik dus bewijs van gezinssamenstelling en bewijs van verhoogde tegemoetkoming voor m'n vader nogmaals aan Mega bezorgen..,fingers crossed
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bornem

TOP

Super en correct
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwijnaarde

Resultaatgerichte ondersteuning

Er ging wat verkeerd met een terugbetaling en Samara Ghouda heeft dit persoonlijk opgevolgd en tot een goed einde gebracht.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Keerbergen

prima

De vertegenwoordiger Adrian kent zijn vak heel grondig en is heel vriendelijk. Hij reageert zeer vlug en adequaat. Maar soms iets te vlug voor ons, om duidelijk te kunnen nadenken over wat we willen. Of ligt het aan ons? Door de snelheid van opvolgende beslissingen wordt er wel iets vergeten.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Turnhout

Jaarlijks worden de beter prijsvoorwaarden bekeken en wordt desnoods overgeschakeld

Correct, duidelijke uitleg
Zou je ons aanbevelen? Ja
- waregem

subliem

Heel tevreden dat wij dit allemaal uit handen konden geven en dat alles voor ons georganiseerd en geregeld werd. De partners waar mee samen gewerkt wordt , in één woord TOP
Zou je ons aanbevelen? Ja
- zele

Snelle opvolging en hulp

Na telefonisch contact en nakijken van mijn facturen energieleverancier, welke ze nog persoonlijk zijn komen afhalen, kreeg ik snel een duidelijke info wat het probleem was. Samara, een heel vriendelijke dame, kent zeker haar job. Nu moet ik nog afwachten wat reactie van energieleverancier zal zijn. Maar Samara gaf alvast een positief gevoel. Enorm bedankt, Hilde Boeykens
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bornem
134 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.5/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit