• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Slimme meter onder vuur: hoe zit het met timing en kosten?

De verplichte invoering van de digitale meter was in Vlaanderen oorspronkelijk gepland vanaf januari 2019. Ondertussen meldt consumentenorganisatie Test Aankoop echter dat er best uitstel volgt, zeker tot begin juli van dit jaar. De software achter de slimme meter zou namelijk nog niet op punt staan, waardoor de consument deze ook niet slim kan gebruiken.

Waarom uitstel?

Het datasysteem voor de verbruiksgegevens in de energiesector, nodig om de digitale meter op een slimme manier te gebruiken, zou een blijvende vertraging oplopen. De software zou ervoor moeten zorgen dat consumenten een signaal ontvangen op momenten van stroomoverschot; momenten waarop het dus goedkoper is een was- of vaatmachine te laten draaien. Omgekeerd zou de digitale meter ervoor zorgen dat minder stroom geproduceerd wordt op momenten dat er al stroomoverschot is. Op die manier maakt de slimme meter het voor prosumenten mogelijk overtollige stroom te vermarkten.

Momenteel werkt het gebruik van deze zogenaamde “slimme tarieven” echter nog niet. Atrias, het samenwerkingsverband van de Belgische netbeheerders dat het centraal datasysteem bouwt, liet weten dat de komende weken zullen dienen om het systeem verder onder de loep te nemen en te verbeteren. Test Aankoop verzet zich al langer tegen de verplichte invoer van de digitale meter. Volgens hen zal deze meter ook de volgende jaren onmogelijk “slim” kunnen werken, simpelweg omdat de technologie daarvoor ontbreekt.

Wie betaalt de rekening?

Test Aankoop voegt er nog aan toe dat het Atrias-project handenvol geld kost. Volgens hen zal het project in totaal tussen de 200 en 250 miljoen euro kosten. Een kost die aan de klant zal worden doorgerekend via de elektriciteitsfactuur. “Onverantwoord,” klinkt het bij Test Aankoop. Zeker gezien de factuurstijgingen die de consument al eerder te verduren kreeg. Waar een gemiddeld Vlaams gezin momenteel al zo’n 1000 euro per jaar betaalt, zal deze prijs dus nog stijgen. Volgens Atrias wordt deze “extra kost” echter opgevangen op termijn: dankzij de digitale meter betaalt u geen voorschotten meer, maar u betaalt wat u verbruikt. Aangezien energieleveranciers live het verbruik kunnen volgen, kunnen zij ook goedkopere energieaankopen doen.

Hoe voorkomt u zelf oplopende kosten?

Draait u liever niet op voor de bijkomende kosten van de verplichte digitale meter? Ga dan alvast na hoe u best bespaart op uw energie. Niet iedere leverancier binnen de markt biedt voor u persoonlijk het ideale tarief. Aangezien kortingen, promoties en marktvoordelen van dag tot dag veranderen, maakt u best een degelijke, gedetailleerde vergelijking.

Ons Onafhankelijke Adviesplatform helpt u graag met een advies op maat. Als dé partner in energie, kennen wij de veranderende markt door en door. Met ons objectieve advies garanderen we u uw grootste voordeel binnen de markt.

Wacht dus niet tot een monster-factuur in uw brievenbus valt, maar onderneem actie. Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvend advies.

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

Klantgericht personeel

Ik heb de indruk dat de commercieel afgevaardigde (David Struyf) een typisch 'sales'-profiel heeft. Hij doet dat met inzicht en kennis van zaken maar eens ons bedrijf op de 'energie'-rails stond, voelde ik dat de verdere ondersteuning best via de hoofdzetel werd behandeld. Daar (o.a. bij monde van Samara Gdouda) heb ik steeds een zeer klantgerichte benadering ervaren en heeft men altijd getracht de zorgen van de klant te begrijpen en hier op te anticiperen. Alles tezamen ben ik dus erg tevreden over de ondersteuning van het OAP
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

Betrouwbaar en snelle service

Ik heb mijn jaarafrekening van de energieleverancier ter nazicht voorgelegd aan het Onafhankelijk Adviesplatform. Mijn vermoeden dat er iets niet klopte werd na overmaken van de nodige documenten spoedig bevestigd door het OA. Zij gaven mij binnen korte termijn punctueel aan waar de eindafrekening allicht fout zat. Knap!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hasselt

snelle en duidelijke feedback

goede communicatie met Samara Gdouda
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Sint-Truiden

TOP

TOP service. Ik ben heel goed geholpen geweest ondanks ik geen hoop meer had.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Turnhout

zeer behulpzaam en vriendelijk

Was iets misgegaan (zelfs net van hun kant), men bleef rustig en alles werd snel correct opgelost.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- zelem

Nu kan ik pas energie besparen!

Een energie adviseur van Onafhankelijk Adviesplatform had me overtuigd om een energiescan te laten uitvoeren. Ik stond hier in het beging heel sceptische over. Maar na 2 weken wachten kwam een bekwamen man die de scan uitvoerden. Beetje achterover gevallen van de verborgen gebreken. Ze hebben mij vandaag terug bezocht om de punten te bespreken. En hun boodschap was duidelijk, eerst isoleren en dan pas zonnepanelen. Bedankt voor jullie professionele uitleg en opvolging!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gent

Zeer coreckt

Altijd coreckt en zeer bekwame medewerkers, onze consulente katrien vriendelijk en weet met wat ze bezig is. Dank u wel. Jean-Pierre Quintens
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Heusden-zolder

5

Zeer tevreden
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Tongeren

Snel en correct

Het Onafhankelijk Adviesplatform handelt snel en correct op elke gestelde vraag om advies en opmerkingen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schilde

Vlot contact, steeds bereikbaar voor hulp of goede raad

Met onze contactpersoon David hebben we goed contact. De overstap naar een nieuwe energieleverancier is vlot verlopen, denken we, maar we hebben nog geen afrekening gekregen of maandelijkse betaling.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2100 Deurne

Snelle en goede service

Onze accountmanager, David, was snel en duidelijk in de communicatie. We kregen een nieuw tarief voorgesteld en de overgang was snel en bijzonder eenvoudig geregeld. Aanrader voor iedereen om jaarlijks een controle te laten uitvoeren door Onafhankelijk Adviesplatform.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Antwerpen

Zoals de naam het zegt: advies is top en platform (David) zeer goed bereikbaar!

Zeer goed
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wilrijk

Top.

Een fijne samenwerking met een goede opvolging.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwijndrecht

Met Samara aan boord zit je goed

De noodzakelijke tussenkomst werd puik verzorgd door Samara
Zou je ons aanbevelen? Ja
- st martens latem

Vertrouwensband

Ondertussen reeds een vertrouwensband aangezien we elk jaar dezelfde persoon ontvangen om onze energieprijzen te herbekijken. Heel gemakkelijk dat we steeds worden opgebeld als het terug zover is…
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Dikkele

Zeer goede service en communicatie én ik hoef zelf niets te doen :-)

Reeds meerdere jaren checkt Jonas mijn energieleveranciers en ik kan er op vertrouwen dat dit altijd correct verloopt. Ik ben altijd zeer tevreden geweest over de dienstverlening, communicatie en omschakelingen.
Zou je ons aanbevelen? Nee
- Mol

Dramatisch

Ondertekend leveringscontract wordt niet opgenomen door leverancier. Communicatie van OAP van niet-opname door leverancier is nooit doorgekomen noch na schriftelijke vraag noch na chat met belofte mij op te bellen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- EKEREN

Bedankt voor jullie advies

In November kreeg ik van Engie mijn nieuwe tarieven voor volgend jaar. Tot mijn verbazing zag ik dat ze 5 maal duurder waren dan mijn huidig contract. Omdat er geen groepsaankoop is dit jaar ben ik bij het onafhankelijk Adviesplatform terrecht gekomen op aanraden van mijn buurman. David heeft mij zeer goed geholpen met het adviseren van een nieuwe goedkopere leverancier. Een echte aanrader.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Aanrader om uw prijzen te laten nakijken door Onafh. Adviesplatform

Jaarlijkse afspraak om na te kijken welke leverancier best beantwoord voor (2-)jaarlijkse vernieuwen contract loont. Onafhankelijk Adviesplatform staat hierin goed bij.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Bonheiden

Alert !

Correcte behandeling van klanten.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Erpe-Mere
109 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2023 | Webdesign Webit