De verplichte invoering van de digitale meter was in Vlaanderen oorspronkelijk gepland vanaf januari 2019. Ondertussen meldt consumentenorganisatie Test Aankoop echter dat er best uitstel volgt, zeker tot begin juli van dit jaar. De software achter de slimme meter zou namelijk nog niet op punt staan, waardoor de consument deze ook niet slim kan gebruiken.
Het datasysteem voor de verbruiksgegevens in de energiesector, nodig om de digitale meter op een slimme manier te gebruiken, zou een blijvende vertraging oplopen. De software zou ervoor moeten zorgen dat consumenten een signaal ontvangen op momenten van stroomoverschot; momenten waarop het dus goedkoper is een was- of vaatmachine te laten draaien. Omgekeerd zou de digitale meter ervoor zorgen dat minder stroom geproduceerd wordt op momenten dat er al stroomoverschot is. Op die manier maakt de slimme meter het voor prosumenten mogelijk overtollige stroom te vermarkten.
Momenteel werkt het gebruik van deze zogenaamde “slimme tarieven” echter nog niet. Atrias, het samenwerkingsverband van de Belgische netbeheerders dat het centraal datasysteem bouwt, liet weten dat de komende weken zullen dienen om het systeem verder onder de loep te nemen en te verbeteren. Test Aankoop verzet zich al langer tegen de verplichte invoer van de digitale meter. Volgens hen zal deze meter ook de volgende jaren onmogelijk “slim” kunnen werken, simpelweg omdat de technologie daarvoor ontbreekt.
Test Aankoop voegt er nog aan toe dat het Atrias-project handenvol geld kost. Volgens hen zal het project in totaal tussen de 200 en 250 miljoen euro kosten. Een kost die aan de klant zal worden doorgerekend via de elektriciteitsfactuur. “Onverantwoord,” klinkt het bij Test Aankoop. Zeker gezien de factuurstijgingen die de consument al eerder te verduren kreeg. Waar een gemiddeld Vlaams gezin momenteel al zo’n 1000 euro per jaar betaalt, zal deze prijs dus nog stijgen. Volgens Atrias wordt deze “extra kost” echter opgevangen op termijn: dankzij de digitale meter betaalt u geen voorschotten meer, maar u betaalt wat u verbruikt. Aangezien energieleveranciers live het verbruik kunnen volgen, kunnen zij ook goedkopere energieaankopen doen.
Draait u liever niet op voor de bijkomende kosten van de verplichte digitale meter? Ga dan alvast na hoe u best bespaart op uw energie. Niet iedere leverancier binnen de markt biedt voor u persoonlijk het ideale tarief. Aangezien kortingen, promoties en marktvoordelen van dag tot dag veranderen, maakt u best een degelijke, gedetailleerde vergelijking.
Ons Onafhankelijke Adviesplatform helpt u graag met een advies op maat. Als dé partner in energie, kennen wij de veranderende markt door en door. Met ons objectieve advies garanderen we u uw grootste voordeel binnen de markt.
Wacht dus niet tot een monster-factuur in uw brievenbus valt, maar onderneem actie. Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvend advies.
Daar zijn we fier op.