• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Schommelende energiemarkt: dalende gemiddelde rekeningen en de juiste contractkeuze


In de afgelopen periode heeft het energielandschap in Vlaanderen aanzienlijke schommelingen doorgemaakt, wat zowel uitdagingen als kansen voor consumenten met zich meebrengt. Volgens gegevens van de Vlaamse energieregulator VREG zijn de gemiddelde jaarlijkse elektriciteits- en gasrekeningen blijven dalen, wat verlichting biedt voor huishoudens in de regio.

Dalende energiekosten

Voor degenen die deze maand nieuwe contracten afsluiten, zijn de besparingen aanzienlijk. De geschatte jaarlijkse elektriciteitsrekening voor een huishouden dat in januari een contract afsluit, bedraagt ongeveer €1.222,86, bijna €60 minder dan de vorige maand. Bovendien is de gemiddelde elektriciteitsrekening in vergelijking met januari 2023 met meer dan €500 gedaald, wat een opmerkelijke daling van 30% betekent.

Op dezelfde manier bedraagt de gemiddelde jaarlijkse gasrekening voor januari €1.481,26, wat €166 minder is dan december en indrukwekkend €970 lager dan een jaar geleden, wat een daling van 40% weerspiegelt.

Context van de energiemarkt

De gepresenteerde prijzen door VREG zijn gebaseerd op commerciële tarieven van leveranciers over een periode van een jaar, exclusief klanten die profiteren van sociale tarieven. De energieprijzen stegen in 2022 als gevolg van de Russische inval in Oekraïne en marktonzekerheid, maar zijn sindsdien afgenomen. Niettemin liggen de huidige prijzen nog steeds boven die van een paar jaar geleden, met de gemiddelde elektriciteitsrekening in de eerste helft van 2021 onder de €1.000.

Kansen voor consumenten

Met de Europese gasprijs op het laagste niveau in maanden en ook de elektriciteitsprijzen die dalen, suggereren experts dat dit misschien een geschikt moment is voor consumenten om hun energiecontracten opnieuw te bekijken. De gasprijs op de groothandelsmarkt is momenteel maar liefst tien keer lager dan tijdens het hoogtepunt van de energiecrisis in augustus 2022, wat aanzienlijke verlichting biedt voor huishoudens.

Ondanks de recente daling blijven energiekosten nog steeds dubbel zo hoog als vóór de crisis in 2020, wat consumenten aanspoort om alternatieve energiecontracten te overwegen.

Navigeren door contractopties; wat is de juiste keuze?

Energiespecialist Luc Pauwels raadt consumenten aan hun opties zorgvuldig af te wegen bij het overwegen van een verandering in hun energiecontract. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste commerciële contracten bedraagt ongeveer €1.000 per jaar. Pauwels adviseert het gebruik van tools zoals onze online vergelijker, die onafhankelijk energieleveranciers met elkaar vergelijkt, om onbevooroordeelde evaluaties te garanderen.

De beslissing om over te stappen naar een nieuw energiecontract hangt af van de evoluerende energieprijs, wat een uitdaging is om te voorspellen. Pauwels suggereert dat als de energieprijzen worden verwacht te stijgen, het nu verstandig kan zijn om te kiezen voor een vast contract. Hij merkt echter op dat vaste contracten, hoewel ze stabiliteit bieden, over het algemeen nog steeds duurder zijn dan variabele contracten.

Daarnaast is er toenemende belangstelling voor dynamische contracten voor elektriciteit, waarbij de prijzen per uur fluctueren op basis van marktomstandigheden. Hoewel deze contracten voordelen bieden, zoals potentiële inkomsten tijdens periodes van negatieve stroomprijzen, zijn ze complex en biedt overigens niet elke leverancier ze aan.

Conclusie

Samengevat, hoewel de recente daling van energieprijzen positief is voor consumenten, vereist de beslissing om van contract te veranderen zorgvuldige overweging van de marktdynamiek. Het schommelende energielandschap in Vlaanderen biedt huishoudens de kans om hun energiecontracten opnieuw te evalueren, met diverse opties die aansluiten bij verschillende voorkeuren en risicobereidheid.

Vergeet zeker niet onze online vergelijker in te vullen om een eerste inschatting te hebben of je nog bij de juiste energieleverancier zit. Graag persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op, dan brengen we je in gesprek met één van onze vertegenwoordigers.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/24/gasprijs-op-laagste-niveau-in-maanden-het-goede-moment-om-van-e/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/16/gemiddelde-gas-en-elektriciteitsfacturen-verder-gedaald/

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

Soms wat droge uitleg, weinig persoonlijkheid... baliemedewerker is meer dan alleen maar uitleg gevl

ok, maar wat te droog, sec als ambtenarij waar is de mensch achter deze ?
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Mechelen

Top service

Glen Deckers is top! Super vriendelijk en correct. Hij geeft echt een super service! Ik ben blij dat ik ooit de stap naar jullie gezet heb.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Vilvoorde

Super

Heel snelle en vriendelijke goede uitleg
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Genk

Snel en gemakkelijk

Vriendelijke hulp en n snelle afhandeling. Wel hoop ik dat hij z'n woord houdt en ons zal contacteren zodra de prijzen stijgen . Persoonlijk had ik het niet voor een variabel contract maar David overtuigde mij.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beveren-Waas

Persoonlijk en duidelijk advies

Persoonlijk en duidelijk advies
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Vilvoorde

Zeer behulpzaam

Heel vriendelijke medewerker.Heel veel info gegeven.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwalm

bonne

we werken al 7-8 jaar samen Ik ben blij met hen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- MECHELEN

Vlot

Snelle respons!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Stabroek

top

juiste uur en juiste info en beste prijs
Zou je ons aanbevelen? Ja
- waregem

Klant vriendelijk

Altijd de beste voorwaarde voorstellen Heel vriendelijk Geeft goede uitleg en is niet bang om vragen te beantwoorden
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Haasrode

Zeer fijne communicatie

Ik had een vreemde mail ontvangen en werd onmiddellijk geholpen en kreeg heel goede informatie en vooral mijn probleem werd serieus genomen!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lint

Goed

Goed. Hopelijk klopt het ook allemaal. Zelf ken ik er niets van. Toch dankjewel.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Herentals

Top

Glen Deckers geeft ons het juiste advies! Al jaren zijn we super tevreden over hem!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Keerbergen

professioneel advies en begeleiding in de keuze van de beste energieleverancier op 't moment

.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Sint-Truiden

stipte opvolging

ik word stipt opgevolgd en gecontacteerd door het platvorm zelf. Ik moet niets in de gaten houden deze doen zij voor mij wat geweldig is als zelfstandige die daar niet altijd mee bezig zijn. Tevens komt er altijd dezelfde persoon naar ons toe om alles te regelen. top!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- merkem

Zoals gewoonlijk uitstekend.....

Duidelijke en correcte afspraak....Glen doet dat ieder jaar voortreffelijk.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Herentals

Accuraat en snel

Voorstel werd snel en accuraat opgemaakt en gedeeld. Ook op additionele vraag werd snel gereageerd.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lommel

Vriendelijk betrouwbaar

vriendelijk en betrouwbaar advies, geen problemen bij het overstappen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Itegem

Heel tevreden! Steeds een vlotte overstap!

We zijn heel tevreden over de vlotte service en het duidelijke advies!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Waregem

Absoluut tevreden!!!!

Ik vind het top steeds weer te kunnen vertrouwen op onze persoon bij dit platform. Hij doet de vergelijking met andere leveranciers wat voor ons zeer makkelijk is. Al enkele jaren werken we samen met dit platform en tot op heden zijn we nog niet voor verrassingen te komen staan.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Geel + Olen + Blankenberge
261 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.3/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2024 | Webdesign Webit