In de strijd tegen energieverspilling en een steeds groter wordende ecologische voetafdruk kunt u gebruik maken van een thuisbatterij en/of een noodgenerator. Maar hebben dergelijke maatregelen wel zin? Met andere woorden: zijn ze écht een doeltreffend middel om uw energie factuur te doen dalen of grijpt u beter naar alternatieven? U leest er alles over in dit artikel.
Schommelingen in vraag en aanbod van energie hebben een impact op de prijs van elektriciteit. Om die schommelingen op een duurzame manier op te vangen is een thuisbatterij het overwegen waard. Zeker in combinatie met zonnepanelen. Overdag haalt u duurzame energie uit de zon, die u opslaat in de batterij zodat u ze ’s avonds of ’s nachts nog kunt gebruiken.
Volgens de VREG treft een stroompanne jaarlijks gemiddeld 1 gezin op 25. Met een noodgenerator of accu blijven uw belangrijkste toestellen werken, ook al zit het hele land zonder elektriciteit. Met een thuisbatterij bent u ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Produceren uw zonnepanelen bijvoorbeeld méér stroom dan wat u verbruikt? Dan wordt het teveel opgeslagen voor later gebruik. U hoeft het net dus geen stroom terug te geven bij een overschot. Omgekeerd bent u ook bij een tekort minder afhankelijk van uw elektriciteitsleverancier. Let wel, volledig loskoppelen van het net gaat vooralsnog niet.
De prijzen van thuisbatterijen verschillen naargelang het merk, het type en de capaciteit. Vandaag betaalt u tussen de 5.000 en 8.000 euro voor een batterij van Tesla, Mercedes of Philips. Daarmee slaat u per dag tussen de 6,6 en 13,5 kWh op. Niet mis, als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin dagelijks ongeveer 10 kWh verbruikt.
Hebt u geen zonnepanelen, dan laat u een thuisbatterij voorlopig beter links liggen. U bespaart namelijk slechts 100 euro per jaar door elektriciteit aan voordelig nachttarief op te slaan in uw batterij en overdag te gebruiken. Mét zonnepanelen wordt het een heel ander verhaal. Dankzij de batterij neemt het rendement van zonnepanelen tot 50 procent toe. Aan de huidige prijzen is een terugverdientijd van twintig jaar en minder in sommige gevallen mogelijk, maar niet voor iedereen. Kortom, laat u vooraf goed adviseren en verricht het nodige rekenwerk alvorens u gaat investeren. Hulp nodig? Neem contact op met onze energie-experts
Daar zijn we fier op.