Kies groene energie voor duurzaam energieverbruik

De term groene energie wordt gebruikt voor energie die op een duurzame wijze wordt opgewekt. Je kunt dan denken aan de opwekking van energie door middel van windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales. Onder groene energie valt ook een duurzame methode om gas te winnen, namelijk door het vergisten van biomassa.

Waarom is grijze energie slecht?

Grijze energie wordt gewonnen door middel van methodes die het milieu beschadigen, deze energie wordt dan ook niet voor niets ‘vuile energie’ genoemd. Zo komt er bij de verbranding van steenkool, aardgas en aardolie CO2 vrij wat op negatieve wijze van invloed is op het klimaat. We kunnen ook niet eeuwig gebruik blijven maken van grijze energie, we beschikken niet over een oneindige voorraad van bovengenoemde fossiele brandstoffen. De zon, wind en water zullen echter altijd aanwezig zijn om energie mee op te wekken.

Een vast energietarief biedt zekerheid

Kies je voor een vast energietarief, dan weet je met zekerheid welke prijs je voor gas en elektriciteit betaalt – gedurende de looptijd van het contract. Kies je voor een variabel tarief, dan kunnen de prijzen lager worden, maar je loopt ook het risico dat de energietarieven tijdens het contract omhoog gaan. Je bent dan meer kwijt aan energie dan je van tevoren gedacht had. En meer dan wanneer je gekozen had voor een vast energietarief.

Geen verschil in gebruik

Als consument merk je er niets van dat je groene of grijze energie gebruikt, het komt immers uit hetzelfde contact. Nadat de energie is opgewekt wordt de groene stroom vanuit de centrale in hetzelfde netwerk gezet als de grijze stroom. Door te kiezen voor een energiemaatschappij die de energie opwekt uit milieuvriendelijke bronnen draag jij echter jouw steentje bij aan een beter milieu.

Biogas of CO2 gecompenseerd aardgas

Door middel van het vergisten van biomassa kan er groen gas, oftewel biogas worden geproduceerd. Dit gebeurt echter nog niet op grote schaal waardoor de meeste consumenten hier nog geen gebruik van kunnen maken. Wil je toch een duurzame keuze maken? Kies dan voor een energieleverancier die de CO2-uitstoot bij het winnen van aardgas compenseert met duurzame initiatieven.

Start met groene energie en energiebesparing

Veel mensen denken dat groene energie duurder is dan grijze energie. Hoewel het duurder is om op een duurzame wijze energie te winnen, zijn de energietarieven over het algemeen gelijk aan die van grijze energie. Wil je nog een stapje verder gaan voor het milieu en besparen op je energieverbruik? Laat dan nu je energieverbruik in kaart brengen door het Onafhankelijk Adviesplatform en ontdek welke winst jij nog kunt behalen op het gebied van duurzame energie. Wij geven je graag gratis en onafhankelijk advies.