Hou uw verwarming zomer-proof

Tijdens de zomermaanden heeft u uw verwarming niet of nauwelijks nodig. Door een juiste instelling van uw verwarming bespaart u heel wat op energiekosten. In dit artikel geven we u alvast enkele handige tips.

Pas de thermostaat aan

Uw verwarmingsketel past zich niet aan de verschillende seizoenen aan. Dit wil zeggen dat de verwarming automatisch aanspringt als de kamertemperatuur daalt onder een bepaald niveau. Op een frisse ochtend in de zomermaanden is het uiteraard niet nodig dat de verwarming aanspringt. Daarom is het een goed idee om uw thermostaat tijdens de zomermaanden in te stellen op 16 graden celsius of minder.  

Pas de temperatuur van uw cv-ketel aan

Om verder te besparen tijdens de zomermaanden is het een goed idee de aanvoertemperatuur van uw cv-ketel aan te passen. Dit laat u  best doen door een specialist. Let er wel op dat de temperatuur niet lager dan 60 graden celcius is, om te vermijden dat bacteriën vrij spel krijgen in uw leidingen. Een lagere aanvoertemperatuur biedt een aantal voordelen:

  •     Het rendement van uw ketel ligt hoger.
  •   De verwarmingstemperatuur daalt en stijgt minder, en hierdoor voorkomt u dat het te warm wordt wanneer de ketel afslaat en de verwarmingselementen blijven nagloeien.
  •     Water dat uit uw kraan komt, is warm zonder dat u zich verbrandt.

Zet u uw verwarming uit tijdens uw vakantie?

Of u uw cv-ketel moet uitzetten tijdens uw vakantie is afhankelijk van uw systeem. We zetten ze even op een rijtje:

  • Een moderne ketel hoeft u niet uit te schakelen. Zorg er wel voor dat uw thermostaat op ongeveer 16 graden celsius staat.
  • Heeft u een oudere ketel met waakvlam? Dan raden we aan deze uit te schakelen. 
  • Ook een installatie met boiler schakelt u best uit wanneer u voor een langere periode afwezig bent.

Wilt u nog meer besparen op energiekosten? Onafhankelijk Adviesplatform gaat met u op zoek naar de beste energieleverancier voor uw situatie. Neem contact met ons op voor uw energie-oplossing