Hoe maak ik mijn kantoor energiezuinig?

Energie wordt een steeds grotere kost, ook voor bedrijven. Wij geven u enkele tips om energie te besparen in uw kantoor. Energie wordt een steeds grotere kost, ook voor bedrijven. Gelukkig zijn er heel wat manieren om het verbruik in uw kantoor te beperken. Wij geven u enkele tips om uw kantoor energiezuinig te maken:  

1.                Monitor uw energieverbruik

Om iets te kunnen veranderen aan uw energieverbruik, is het handig om te weten waar het meeste verbruik naartoe gaat. Met een energiecheck wordt dat gemakkelijk: u ziet een realtime overzicht van uw verbruik en krijgt een overzicht van welke toestellen de grootste energievreters zijn.  

2.             Temperatuur

Stel een nachtstand in op de thermostaat, zodat de temperatuur niet onnodig hoog blijft wanneer er niemand aanwezig is in het gebouw. Let er wel op dat u het verschil tussen dag en nacht niet té groot maakt. Zo’n 4 graden verschil is voldoende. Als het gebouw te veel afkoelt, verbruikt u meer energie om het opnieuw op te warmen. U kan bovendien al 7% besparen op verwarmingskosten door de temperatuur ook overdag een graad lager te zetten. Uw medewerkers zullen het nauwelijks voelen, maar u voelt het wel op de factuur.  

3.             Ventileren

Ventilatie is belangrijk om uw kantoor goed te kunnen verwarmen. De verse lucht die van buiten wordt aangevoerd, is gemakkelijker te verwarmen omdat ze droger is. U kan ventileren door elke dag een tijdje het raam open te zetten, maar nog efficiënter is een ventilatiesysteem. Er wordt dan constant verse lucht aangevoerd.  

4.             Daglicht gebruiken

Maak zo veel mogelijk gebruik van daglicht. Scherm uw ramen dus niet te veel af. Hoe meer lichtinval, hoe minder kunstlicht en dus energie u nodig hebt. In de zomer is zonwering wél aan te raden. Aircotoestellen zijn energievreters, dus die gebruikt u dus best zo weinig mogelijk.  

5.             Tijdschakelaar met sensor

In ruimtes die u niet vaak gebruikt, laat u het licht best niet de hele dag branden. Installeer daarom een lichtsensor op plaatsen als het toilet en de hal, zodat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is.  

6.             Groene energie

Als bedrijf zijn er verschillende manieren om bij te dragen tot een beter klimaat: zo kan u via uw leverancier groene stroom aankopen. Maar u kan zelf ook groene energie produceren. Dat kan bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te plaatsen, of met een windturbine op uw bedrijfsterrein. Om te weten welke methode het best bij uw bedrijf past, vraagt u best advies bij een energie-expert. Het Onafhankelijk Adviesplatform onderzoekt voor u alle mogelijkheden, zodat u de voordeligste oplossing krijgt. Vraag gratis advies