Hoe herkent u een groene energieleverancier?

Wilt u graag uw steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan is het een goed idee te kiezen voor een milieuvriendelijke energieleverancier. Maar hoe herkent u juist een groene energieleverancier? Onafhankelijk Adviesplatform vertelt u hier graag meer over.

Wat is groene stroom?

Wilt u graag groene energie? Dan is het alvast nuttig te weten waar groene stroom vandaan komt. Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Hierbij zijn de volgende energiebronnen mogelijk:

  • Windenergie
  • Zonne-energie
  • Waterkracht
  • Biomassa: dit is organisch materiaal (zoals planten en landbouwafval) dat wordt omgezet in energie door verbranding

Groene vs. grijze stroom

Steeds vaker investeren de grote energieleveranciers in groene stroom. Naast groene stroom zijn er ook heel wat energieleveranciers die grijze stroom aanbieden. Deze stroom wordt opgewekt door gascentrales, kernreactoren en kolencentrales. Vaak is het zo dat een energieleverancier u voorziet van een mengeling van groene en grijze energie.

Om te bepalen hoe groen uw leverancier is, is het dus belangrijk om te kijken naar de samenstelling van de elektriciteit die u ontvangt. Daarnaast is het ook interessant om te kijken naar de investeringen van uw energieleverancier. Gaan deze naar groene of grijze productie?

Hoe verkrijgt uw energieleverancier groene stroom?

Uw energieleverancier kan op twee verschillende manieren groene stroom aanbieden:

  • Door eigen productie.
  • Door ‘certificaten van oorsprongsgarantie’ te kopen van andere Europese producenten. Deze certificaten bewijzen dat de hoeveelheid stroom, vermeld op het certificaat, is geproduceerd door een bron van hernieuwbare energie. Daarbij moet de leverancier jaarlijks aan de overheid tonen dat ze evenveel certificaten hebben als dat ze groene stroom verkopen.

Is groene stroom duur?

Wilt u bewust kiezen voor groene stroom? Dan hoeft dit helemaal niet duurder te zijn. Bij Onafhankelijk Adviesplatform analyseren we graag uw huidige energiefactuur en geven we u een onafhankelijk advies. Zo kiest u altijd voor die groene energieleverancier die het beste aansluit bij uw situatie.

Kies vandaag nog voor groene stroom en neem contact met ons op.