Hoe energielabels op huishoudtoestellen uw factuur verlagen

Elk huishoudtoestel en elektrisch apparaat heeft er wel eentje. Maar wat willen ze precies zeggen. En waarom zijn ze belangrijk? In dit artikel komt u alles te weten over energielabels. Van A+++ tot G.

Elke fabrikant van elektrische toestellen heeft de plicht om de consument te informeren over het energieverbruik van zijn product. Energielabels vertellen in één oogopslag wat u moet weten, namelijk of u met een heel zuinig (A+++) of energieverspillend toestel (G) voor u hebt.

 

Wat vertelt het energielabel precies?

De energielabels en de regels daaromtrent zijn dezelfde in de hele Europese Unie en eenvormig binnen elke categorie. U kan dus eenvoudig het energieverbruik van verschillende wasmachines met elkaar vergelijken.

Elk label bevat de volgende informatie:

  • de naam van de leverancier of het merk
  • het jaarlijkse energieverbruik in kWh
  • de classificatieschaal: van energieklasse A+++ (de beste energiescore) tot G (de slechtste energiescore)
  • gekleurde pijlen: gaan van donkergroen (hoge energie-efficiëntie) tot rood (lage energie-efficiëntie)

 

Wat is het nut van een energielabel?

Het energieverbruik van een toestel is minstens zo belangrijk als de kostprijs. Een goedkope wasmachine die veel elektriciteit is minder interessant dan een iets duurdere machine met een veel efficiënter verbruik. Die drukt namelijk de kosten op uw maandelijkse energiefactuur.

 

Wist u dat het verbruik maar liefst 80 procent van de totale kostprijs van een toestel bepaalt. De aankoopprijs maakt over de volledige levensduur amper 20 procent uit van de totale kost. Denk dus twee keer na wanneer u nog eens een stofzuiger, tv of oven koopt. In werkelijkheid bent u met een duurder maar zuiniger model beter af. En mooi meegenomen: een energiezuinig toestel is ook beter voor het milieu.

 

Maak kennis met het Onafhankelijk Adviesplatform

Wil u nog meer tips om uw energieverbruik te drukken? Of bent u op zoek naar een goedkopere energieleverancier? Neem contact op met onze onafhankelijke experts.