• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

De ware kosten van energie: heffingen en nettarieven onthuld


In onze constant bewegende energiemarkt is het essentieel om de veranderingen te begrijpen die invloed hebben op onze energierekeningen. Recentelijk zijn de energieprijzen gedaald, maar verrassend genoeg is het aandeel dat daadwerkelijk naar de energiekosten gaat, minder dan we zouden verwachten. Laten we de recente trends in energieprijzen en de opbouw van de energiefactuur onder de loep nemen.

Verandering in energiekosten: minder dan de helft

Een jaar geleden was 63% van de energiefactuur gerelateerd aan daadwerkelijke stroomkosten. Vandaag, in februari 2024, is dat percentage gedaald tot 45%. Voor gas is er een vergelijkbare, maar zwakkere trend, waarbij het aandeel is afgenomen van 82% naar 65%. Maar waar gaan die extra centen dan naartoe?

Heffingen en nettarieven: de grote slopers

Heffingen en nettarieven vormen nu een groter aandeel binnen de totale energiefactuur dan een jaar geleden. Diverse belastingen, zowel op Vlaams als federaal niveau, zoals de energiebijdrage, federale bijzondere accijns en Vlaamse bijdrage Energiefonds, spelen hierin een rol. Het Energiefonds wordt door de Vlaamse regering ingezet voor beleid rond rationeel energieverbruik en de werkingskosten van de Vlaamse energieregulator VREG.

Naast heffingen spelen ook nettarieven een cruciale rol in de energierekening. Deze tarieven dekken de kosten voor aanleg en onderhoud van het distributienet. Er zijn distributienettarieven, transmissietarieven en transporttarieven. Sinds begin 2023 gelden nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief en het prosumententarief.

Capaciteitstarief: één jaar later

Het capaciteitstarief, ingevoerd in 2023, heeft als doel gezinnen en bedrijven aan te moedigen hun zware elektriciteitsverbruik te spreiden. Het tarief wordt beïnvloed door het piekverbruik in plaats van alleen de hoeveelheid verbruikte elektriciteit. Een jaar later blijkt uit onderzoek van Fluvius dat consumenten geen grote veranderingen op hun factuur zien, wel wordt het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt.

Besparingspotentieel en toekomstige uitdagingen

Hoewel het capaciteitstarief in theorie gezinnen met nieuwe technologieën zoals elektrische wagens en warmtepompen laat besparen, zijn er nog uitdagingen. Het bewustzijn bij consumenten moet groeien, en het blijft essentieel om verschillende energiecontracten en spelers te vergelijken om de meest geschikte formule te vinden.

In een tijd waarin de energieprijzen fluctueren, is het begrijpen van de samenstelling van onze energiefacturen van vitaal belang. De ware kosten van energie gaan verder dan alleen de prijs per kilowattuur, en het is van belang om de nuances van heffingen en nettarieven te begrijpen voor een bewuste energieconsumptie.

Het blijft echter cruciaal voor consumenten om regelmatig verschillende spelers en contracten met elkaar te vergelijken om de formule te vinden die het beste aansluit bij hun behoeften en budget.

Zit je nog met vragen en op zoek naar onafhankelijk advies over de verschillende energieleveranciers? Neem gerust contact met ons op, wij adviseren je graag.

Bron: https://www.hln.be/geld/berekend-slechts-dit-percentage-van-jouw-factuur-gaat-daadwerkelijk-naar-energie~ae853f47/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/02/21/capaciteitstarief-energie-warmtepomp-elektrische-wagen/

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

altijd correct

goede informatie
Zou je ons aanbevelen? Ja
- betekom

Nog nooit teleurgesteld geweest in al die jaren

Uitstekend, ronduit uitstekend, ik kan daar weinig aan toe voegen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wetteren

Klantvriendelijk

Kort en goed !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Puurs-St-Amands (België)

Heel tevreden!

Gerichte en duidelijke uitleg over de beste oplossing!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hov

Steeds de beste dienstverlening en opvolging.

Men zoekt steevast naar de beste aanbieder op de markt en volgen dit jaarlijks op. Topservice.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lierde (Sint-Maria-Lierde)

Makkelijk en snel

Makkelijk dat ik zelf geen tijd moet steken in het uitzoeken van mijn energiecontract. Afspraak maken en klaar is Kees.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Koningshooikt

aangename duidelijke vergelijkings ervaring voor nieuwe energieleverancier

na aangenaam uitgebreid gesprek van vergelijkingen energieleveranciers ten einde met een goed gevoel om een contract af te sluiten bij nieuwe energieleverancier.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beekstraat 16, Borgloon-Hoepertingen

Positief.

Mijn energieverbruik wordt strikt opgevolgd, en er worden elk jaar nieuwe afspraken/suggesties gedaan. Echter, dit jaar heb ik besloten om even bij mijn huidige energieleverancier te blijven, want ik wil ook niet èlk jaar terug wisselen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hoboken

we zijn zeer vlug geholpen

Ik denk dat we nu een goed contrakt gemaakt hebben.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Markegem

Alles verloopt altijd zoals het moet

De opvolging is altijd tip top en wanneer nodig krijgen we telefoon om aanpassingen aan te brengen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beerzel

Adrian is een top adviseur

Adrian Cojocaru geeft ons altijd goed advies. Ondertussen komt hij al enkele jaren en kunnen we steeds op hem vertrouwen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Vosselaar

snelle en vriendelijke reactie na mijn aanvraag

Dankzij jullie hebben we ontdekt dat ik een enorm hoog verbruik heb en ben ik dit nu aan het uitpluizen. Ondertussen weten we al dat de warmte pomp onmiddellijk op de weerstand springt. de warmtepomp zelf heeft gedurende 4 jaar maar 2 uur gewerkt. Zonder jullie tussenkomst had ik voor het derde jaar op rij gewoon een andere leverancier genomen zonder te weten dat het door een defect is.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hamme

Reeds 2de kontakt

1sre kontakt was niet zo'n beste ,=(octa+); Nu prettigere ervaring , vlot en accuraat,alvast bedankt. Mvg
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

brengen duidelijke en belangrijke informatie

In het 'kluwen' van verschillende maatschappijen met elk zijn eigen regeltjes helpen ze me om de voor mij meest geschikte energieleverancier te vinden. Ze zorgen ook voor dat de administratieve 'rompslomp' klopt.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gent

Actieve opvolging met persoonlijk contact

De medewerkers van het Onafhankelijk Adviesplatform volgen mijn energiecontracten actief op. Hun bereikbaarheid en het persoonlijk contact stel ik zeer op prijs.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Merksem

Correcte en vlotte service

Jaarlijks krijgen wij een telefoontje of mail om de herziening te bekijken. De contactpersoon geeft duidelijk advies en acteert heel snel.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Kortrijk

Eerlijke duidelijke uitleg!

De ervaring met de man van het onafhankelijk adviesplatform was uitstekend! Ik kreeg een zeer duidelijke en eerlijke uitleg zonder opdringerig over te komen! Een zeer groot voordeel dat ze alles voor jou doen wat de overstap van energieleverancier betreft!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Puurs-Sint-Amands

Yes!

op en top Yes!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wommelgem

Top verlopen

Ben goed geholpen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Altijd een correcte en snelle oplossing.

Ben al jaren klant bij het onafhankelijk adviesplatform en heb nog geen slechte ervaring gehad.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- De Boeck
326 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.3/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2024 | Webdesign Webit