Een laadpaal en elektrisch rijden, op fiscaal vlak is het best wel ingewikkeld. Wie zich een weg baant door het kluwen van regeltjes, merkt al snel dat zo’n laadpaal fiscaal eigenlijk heel voordelig is. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor particulieren en werknemers. Onze expert legt het voor je uit.
Voor bedrijven is de aanschaf van een laadpaal gewoon voor 100% fiscaal aftrekbaar. Hetzelfde geldt, in principe, ook voor de verbruikte elektriciteit. In principe, want hier volgen de fiscale regels van de laadpaal ook de fiscale regels van de auto die ermee “tankt”. Het is knap ingewikkeld, maar samengevat komt het hierop neer: als een auto voor 80% fiscaal aftrekbaar is, is de “brandstof” ook voor 80% aftrekbaar.
Bij volledig elektrisch rijden stelt er zich geen probleem omdat zo’n auto zelf voor 100% fiscaal aftrekbaar is. Hier kan enkel nog een deel worden verworpen omdat de wagen ook privé wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse reis naar Spanje of voor de wekelijkse boodschappen. De fiscus wil niet meebetalen aan de elektriciteit die je verbruikt voor plezierritjes en privéverplaatsingen. Het privédeeltje wordt dan verworpen en dat heeft procentueel invloed op de aftrekbaarheid van de elektriciteitskosten.
Voor plug-inhybrides, wagens die niet helemaal goed weten of ze nu op brandstof of op elektriciteit rijden, gelden er dan weer andere regels. De fiscus weet dat die wagens een CO2-uitstoot hebben. Via een ingewikkelde berekening zal de elektriciteit niet volledig aftrekbaar zijn, ook niet als de wagen enkel zakelijk wordt gebruikt.
Uit eerdere rulings, een moeilijk woord voor voorafgaande beslissingen van de fiscus, blijkt dat een laadpaal niet beschouwd wordt als een extra voordeel van alle aard. Als een werkgever een laadpaal bij een werknemer plaatst en de elektriciteit vergoedt, moet zo’n laadpaal volgens de fiscus gezien worden als een tankkaart die enkel maar toegang geeft tot de “brandstof”. Een laadpaal is dus een tankkaart en dezelfde regels gelden als bij andere tankkaarten…
Nog mooier is het dat de fiscus ermee akkoord gaat dat een werkgever na het aflopen van de leasingperiode de eigendomsrechten gratis mag overdragen aan de werknemer, opnieuw zonder een VAA. De redenering is dat het voordeel voor de werknemer dan verwaarloosbaar is terwijl de werkgever onredelijk hoge kosten zou moeten maken om alles weg te halen. Win-win dus!
Let wel op want dit alles volgt uit voorafgaande beslissingen van de Rulingcommissie. De fiscus houdt hier rekening mee, maar de regels zijn niet automatisch van toepassing. Zo’n ruling moet je eigenlijk zien als een afspraak tussen fiscus A en bedrijf B. Bedrijf C kan dan wel verwachten dat A voor hem dezelfde redenering toepast, maar op het einde van de rit is en blijft C een buitenstaander. Om echt zeker te zijn, is het aangeraden om zelf een voorafgaande beslissing aan te vragen. Dan moet de fiscus zich wel aan de gemaakte afspraak houden. De boekhouder kan daarbij helpen.
Wanneer je een elektrische laadpaal laat plaatsen, is er mogelijk sprake van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 21%.
In dat geval moet er wel sprake zijn van zogenaamde werken in onroerende staat. Het moet dus gaan om werken, de leverancier moet de laadpaal ook plaatsen, en niet gewoon om een levering. Daarnaast moeten deze werken ook “onroerend” zijn en verband houden met je woning. Een laadpaal in de tuin volstaat niet. Een laadpaal bevestigd aan de gevel wel. De fiscus houdt er soms vreemde regels op na, maar voor hem is dat nu eenmaal een wereld van verschil. Ten slotte moet de woning minstens 50% privé worden gebruikt en minstens 10 jaar oud zijn.
Energiecontracten zijn zelden eenvoudig te doorgronden. En als we dat al kunnen zeggen over energiecontracten, dan geldt dat des te meer voor het fiscale kluwen dat daarmee verbonden is.
Als het gaat over energetische vragen staat Onafhankelijk Adviesplatform voor je klaar. Onthoud dat er niet alleen fiscaal te besparen valt, maar ook door op energetisch vlak de juiste keuzes te maken. Neem contact op met onze energie-adviseurs en reken op advies op maat van je bedrijf.
Daar zijn we fier op.