Energiezuinig wonen: 4 praktische tips

Energiezuinig leven is niet altijd zo evident. Nochtans is het wel belangrijk, voor het milieu en voor uw portefeuille. Om energie te besparen is een energiezuinige woonst hét ideaal. Hoe dat ideaal te bereiken? Aan de hand van enkele eenvoudige aanpassingen bent u al op de goede weg.

Hoe creëert u een energiezuinig huis?

Zuinig omgaan met energie is niet enkel goed voor de planeet, het bespaart u ook een hoop geld. Niets dan voordelen aan een energiezuinige woning, maar hoe pakt u het aan? Voor velen blijkt het een grote stap, terwijl het eigenlijk erg simpel kan. In essentie zijn er twee manieren om tot een energiebesparende woonst te komen:

  1. Zo weinig mogelijk energie verbruiken
  2. Zelf energie opwekken

Nu nog te weten komen hoe u dat omzet in de praktijk. Enkele simpele veranderingen maken al een gigantisch verschil.

1. Ga voor een slimme thermostaat

Verwarming neemt een enorme hap uit ons energiebudget. Kies daarom voor een slimme thermostaat. U regelt uw energieverbruik vanop afstand, op eender welk moment van de dag. Zo vermijdt u onnodige stookkosten. Bovendien zorgt het zelflerende systeem ervoor dat u op termijn nog meer bespaart. Kom meer te weten over de slimme thermostaat.

2. Vervang uw verlichting

U staat er mogelijk niet bij stil, maar heeft u thuis gloeilampen hangen? Een spaar- of LED-lamp mag dan iets duurder zijn in aankoop, ze gaat wel vijf keer zo lang mee én is zuiniger in verbruik. Per vervangen lamp kunt u ongeveer zes euro per jaar besparen. Een redelijk bedrag wanneer u al uw lampen gaat optellen. Een extra voordeel: LED-lampen worden nooit zo heet als een gloei- of halogeenlamp. Ze zijn dus een stuk minder brandgevaarlijk.

3. Installeer zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen, dat is interessanter dan uw geld op een spaarrekening zetten. Na gemiddeld 8 jaar hebt u het bestede bedrag al terugverdiend. Wetende dat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, geniet u daarna nog een geruime tijd van gratis stroom. Deze oplossing is dus duurzaam en ecologisch en kost u op termijn helemaal niets. Lees meer over de voor- en nadelen van zonnepanelen.

4. Isoleer uw huis

Voorziet u uw woning van een goede isolatie, dan gaat er meteen veel minder energie verloren. Uw huis degelijk isoleren, doet u onder andere door:

  • tochtstrips te gebruiken om kieren mee af te dekken.
  • ramen van dubbel glas te voorzien.
  • te kiezen voor vloerisolatie.
  • uw dak en buitenmuren te laten isoleren door specialisten.

Sommige van deze maatregelen (muurisolatie of dubbel glas) mogen dan een investering kosten, ze garanderen meer comfort en kennen een terugverdientijd tussen de 5 en 15 jaar. Een goed geïsoleerd huis komt bovendien in aanmerking voor een beter energielabel.

Graag meer gepersonaliseerd advies voor uw energiezuinige woning? Neem contact op, en wij zorgen voor een energieadvies op maat.