Een sfeervolle Halloween? Zo snoert u de grootste energiemonsters de mond

Halloween, da’s lekker griezelen met het hele gezin. Maar pas wel op voor griezels uit onverwachte hoek: energievretende monsters zijn haast nog angstaanjagender dan die zombie op zolder of die mummie in de kast. Wilt u het deze Halloween graag gezellig maken thuis zonder een torenhoge energiefactuur te moeten betalen? Om snel resultaat te zien, richt u zich het best op de grootste energiemonsters. Zo hoeft het bedrag op uw factuur alvast niet meer door uw hoofd te spoken.

Verjaag de wezens in het donker

Wist u dat de grootste kostenpost in het totale energieplaatje van gezinnen en bedrijven de verlichting is? Die maakt tot wel 60 procent uit van de totale energiekost. Met Halloween steken we al eens graag wat extra licht aan om griezels in de duisternis op afstand te houden. Bent u niet zo’n fan van kaarsen? Kies dan voor LED-lampen in plaats van gloeilampen om uw huis mee te versieren: zuiniger en minstens even doeltreffend.

Snoer energiemonsters de mond

Naast de verlichting zijn er uiteraard nog tal van andere energieveelvraten, denk maar aan printers, microgolfovens, computers en televisietoestellen. De meeste van deze toestellen schakelen zichzelf op stand-by na bepaalde tijd inactief te zijn. We denken dan dat ze geen energie meer verbruiken, maar niets is minder waar. Gebruikt u bepaalde toestellen even niet? Trek dan simpelweg de stekker uit. Vergeet dat ook niet te doen met uw prachtige Halloween-decoratie na een avond griezelplezier.

Slimme meters tegen energiezuigende vampiers

Om de sluimerende energievampiers te ontmaskeren kunt u een beroep doen op smart technologie. Daarmee meet u het verbruik van de belangrijkste elektrische apparaten in uw woning of op uw werk via een smart hub. Dankzij een slimme elektriciteitsmeter in combinatie met slimme stopcontacten behoedt u zich voor een gepeperde rekening.

Wees zelf geen energiemonster

Maar met slimme metingen alléén bent u er natuurlijk nog niet. U moet ook wat met die gegevens doen. Heel vaak liggen slechte gewoontes aan de basis van een té hoge energiefactuur: de verlichting laten branden of de verwarming nodeloos laten draaien. Laat uzelf dus niet bijten door de energievampiers! Door goed en slim te meten zet u een eerste stap richting bewustwording, maar ook een aanpassing van kwalijke gewoontes is noodzakelijk. En Halloween biedt daartoe zelfs een extra kans: kies eens voor kaarsjes en hou de deuren goed dicht. Zo gaat u niet enkel voor een mysterieuze sfeer, u bestrijdt ook de koude tochtspoken.

Wil u uw energieverspilling nog beter aan banden leggen? Neem contact op met onze onafhankelijke experts.