Elektriciteitspanne: wat doet u beter wel? En wat net niet?

Een stroompanne. Weinig is vervelender dan enkele uren, een halve of zelfs hele dag zonder elektriciteit te zitten. Zeker op een lange, donkere winteravond. Maar wat doet u beter wel bij een stroomonderbreking? En wat net niet? Onafhankelijk Adviesplatform geeft 10 tips.

1. Check uw elektriciteitskast en straat

Check eerst of alleen u of de hele buurt geen elektriciteit meer heeft. Zit het probleem bij u? Controleer dan de zekeringen in uw elektriciteitskast. Een uitgeschakelde zekering staat op 0 of off tegen een groene achtergrond. Zet in dat geval de zekering weer op 1 of on (rode achtergrond). Gaat het om de hele buurt? Dan kunt u contact opnemen met netbeheerder Fluvius om meer te weten te komen.

2. Schakel uw elektrische apparaten uit

Zet al uw elektrische toestellen uit. Sommige apparaten zoals uw computer of televisietoestel zijn heel gevoelig voor stroom. Trek al hun kabels uit het stopcontact. Zo voorkomt u dat een eventuele korte overbelasting schade veroorzaakt.

3. Houd uw koelkast en diepvriezer gesloten

Haal uit uw diepvriezer en koelkast alleen wat u nodig hebt. Houd ze zo veel mogelijk gesloten. Zo blijven ze langer koud. Voedsel in uw diepvriezer kan 24 tot zelfs 36 uur bevroren blijven. Een zak ijsblokjes kan u een richtlijn geven over hoe snel alles gesmolten is. In uw koelkast blijft uw eten 4 tot 6 uur koud. Ruikt uw voedsel raar of ziet het er vreemd uit? Gooi het dan weg.

4. Zet 1 lichtschakelaar aan

Schakel één lichtschakelaar in. Zo weet u meteen wanneer u opnieuw elektriciteit heeft.

5. Sluit rolluiken en gordijnen

Is het koud buiten? Sluit alle rolluiken, gordijnen en binnendeuren. Op die manier blijft het langer warm binnen. Stookt u met gas, steenkool of hout? Zorg dan wel voor ventilatie.

6. Gebruik een zaklamp

Licht nodig in het donker? Gebruik altijd een zaklamp. Steekt u toch kaarsen of theelichtjes aan? Zet ze in een houder of op een oppervlak dat niet kan branden. Laat ze nooit onbeheerd achter en blaas ze uit wanneer u gaat slapen.

7. Medisch toestel? Wacht niet af

Gebruikt u thuis een medisch toestel dat werkt op stroom? Bel dan meteen naar 112 of ga naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

8. Blijf op de hoogte dankzij uw autoradio

Gaat het om een grote stroompanne en wilt u meer weten? Grote kans dat het op het nieuws komt. Uw autoradio of een radio op batterijen werkt altijd.

9. Gebruik niet meteen de lift

Woont u in een appartement? Neem niet meteen de lift, hoe kort u ook zonder elektriciteit gezeten hebt.

10. Schakel alles rustig weer in

Schakel na de elektriciteitspanne niet meteen al uw toestellen tegelijk aan. Zet ze een voor een aan, zodat de elektrische installatie in uw woning de tijd krijgt om zich te stabiliseren.

 

Contacteer ons voor gerichter advies

Vindt u niet alle antwoorden op de vragen die u hebt over elektriciteitspannes? Hebt u een vraag over specifieke toestellen? Neem contact met ons op voor advies op uw maat.