Duurzaam bouwen: hoe doe je dat?

Duurzaam bouwen en daardoor op lange termijn veel centjes besparen, dat wilt iedereen toch? Maar niet enkel op lange termijn besparen is een gevolg van duurzaam bouwen. Ook op korte termijn zie je al opmerkelijke veranderingen zoals een verlaging van je energiefactuur. Een win win situatie dus, want je bent niet alleen bewust met het milieu bezig maar ook met je portemonnee. Wie duurzaam bouwt, bouwt aan een gezond en milieubewust huis. Wij geven je alvast enkele tips mee hoe jij op een duurzame manier je woning kan bouwen of verbouwen. 

  • Hernieuwbare materialen

Duurzaam verbouwen of bouwen betekent goed nadenken over de materialen die je gaat gebruiken. Duurzame materialen zijn een goede optie, hiervan raken de grondstoffen niet uitgeput. Ook komen er hierbij geen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast zijn ecologische bouwmaterialen een zeer goede optie. Denk bij de materiaalkeuze ook aan het transport van de materialen. Ga dus eerst bij jou in de buurt kijken, zo vind je misschien een producent uit België. 

  • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: isoleren

Hou de koude buiten in de winter door je huis te isoleren. Isoleer de muren, de vloeren en het dak. Daardoor moet je minder verwarmen en gaat je energierekening aanzienlijk omlaag. Minder verbruik, beter voor de portemonnee. Een investering die op lange en korte termijn de moeite waard is.

  • Bespaar op water

Heb je al gehoord van waterbesparende kranen en douches? Deze helpen je minder (warm) water te verbruiken. Je gebruikt ongeveer 65 liter water per douche, en tot wel 140 liter bij een bad. Neem een kortere douche en kies minder vaak voor een bad, zo bespaar jij alvast op water. 

  • Zonnepanelen of een zonneboiler

Produceer zelf je energie door zonnepanelen of een zonneboiler te installeren. Zo kan jij je energiefactuur nog meer verlagen. Kijk even na of je voldoende zonlicht hebt om er een voordeel uit te halen. De regels rond zonnepanelen veranderen om de haverklap, kijk dus zeker na wat de regels zijn op het moment dat je een zonneboiler of zonnepanelen installeert. Zo ontdek je ook meteen of je in aanmerking komt voor bepaalde premies of niet. 

  • Meer ramen

Hoe meer ramen, hoe meer natuurlijk licht er binnenkomt. Op die manier moet je je lampen in huis minder aansteken en bespaar je weer in energiekosten. Ga je naar het toilet? Zorg dat je het licht uit doet achteraf. Controleer ook of je het licht van de zolder of kelder altijd uitdoet, hier zitten vaak verdoken kosten in. 

Wil jij graag meer informatie over hoe jij kan besparen op je energierekening? Dan kan Onafhankelijk Adviesplatform jou helpen je factuur te verlagen. Contacteer ons snel via ons contactformulier of bel op het nummer 0334423257.