• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Distributienettarieven stijgen, gasprijzen dalen, is het tijd voor een vast contract?


Het nieuwe jaar brengt veranderingen in de energieprijzen voor huishoudens in Vlaanderen. Volgens recente berichtgeving zal de gemiddelde energiefactuur stijgen met €45 op jaarbasis, voornamelijk als gevolg van een acht procent toename in de distributienettarieven. Tegelijkertijd bevindt de gasprijs zich al maanden in een neerwaartse spiraal, maar zijn er ook waarschuwingen voor mogelijke onzekerheden op langere termijn. In dit artikel onderzoeken we de impact van deze ontwikkelingen en bespreken we de overwegingen voor huishoudens, waaronder de vraag of het nu gunstig is om over te stappen naar een vast gascontract.

Distributienettarieven stijgen

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) meldt een gemiddelde stijging van acht procent in de distributienettarieven voor het komende jaar. Dit vertaalt zich voor een gemiddeld huishouden naar een toename van €27 op de elektriciteitsfactuur en €18 op de aardgasfactuur, wat resulteert in een totale jaarlijkse stijging van €45. Regionale verschillen zijn merkbaar, met de hoogste stijgingen voor klanten van bepaalde netbeheerders, terwijl mensen met een sociaal tarief buiten schot blijven.

Gasprijzen in vrije val

Aan de andere kant van het spectrum bevindt de gasprijs zich in een dalende trend. Na een piek van €345 per MWh in het hoogtepunt van de energiecrisis in 2022, is de prijs nu gedaald naar €32 per MWh. Deze daling wordt toegeschreven aan een zachte winter, goede gasvoorraden in Europa, en minder afhankelijkheid van Russisch gas. Experts wijzen op de structurele daling van de gasprijs, maar waarschuwen tegelijkertijd voor mogelijke bodemprijzen van vroeger die niet snel zullen terugkeren.

Overwegingen voor huishoudens

Met deze tegenstrijdige trends staan huishoudens voor moeilijke keuzes. Terwijl de distributienettarieven stijgen, lijkt de gasprijs zich te stabiliseren. Energie-experts adviseren consumenten om rekening te houden met deze veranderingen bij het overwegen van een overstap naar een nieuwe energieleverancier of het aanpassen van hun huidige contract. Een vast gascontract wordt als een interessante optie beschouwd, gezien de mogelijkheid voor consumenten om op elk moment over te stappen, zij het met een opzegtermijn van vier weken.

Toekomstige onzekerheden

Ondanks de huidige situatie benadrukken experts de noodzaak van langetermijnplanning. De Europese gasmarkt blijft volgens sommigen tot 2027 in een kritieke situatie verkeren, en de afhankelijkheid van alternatieve bevoorradingsbronnen wordt benadrukt. De uitspraak van premier Alexander De Croo over de bouw van alternatieven voor Russisch gas blijft relevant, en de energietransitie speelt een rol in de onzekerheden op langere termijn.

Conclusie

Vlaamse huishoudens staan voor een complexe situatie met stijgende distributienettarieven en dalende gasprijzen. Het overwegen van een vast gascontract lijkt een verstandige keuze, maar consumenten worden aangemoedigd om zich bewust te zijn van regionale verschillen en toekomstige onzekerheden op de energiemarkt. Het balanceren van korte- en langetermijnoverwegingen is essentieel voor het nemen van weloverwogen beslissingen in de snel veranderende energielandschap.

Het is dus van belang om je te laten adviseren door een energie-expert. Wij helpen je hier graag mee verder, zowel online als offline. Je kan steeds onze online vergelijker invullen om te controleren of je nog steeds bij de juiste energieleverancier zit, of neem contact met ons op om een vertegenwoordiger bij jouw thuis te laten komen voor een adviesgesprek.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/18/distributienettarieven-vlaanderen-stijging/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/26/gasprijs-2023/

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

altijd correct

goede informatie
Zou je ons aanbevelen? Ja
- betekom

Nog nooit teleurgesteld geweest in al die jaren

Uitstekend, ronduit uitstekend, ik kan daar weinig aan toe voegen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wetteren

Klantvriendelijk

Kort en goed !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Puurs-St-Amands (België)

Heel tevreden!

Gerichte en duidelijke uitleg over de beste oplossing!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hov

Steeds de beste dienstverlening en opvolging.

Men zoekt steevast naar de beste aanbieder op de markt en volgen dit jaarlijks op. Topservice.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lierde (Sint-Maria-Lierde)

Makkelijk en snel

Makkelijk dat ik zelf geen tijd moet steken in het uitzoeken van mijn energiecontract. Afspraak maken en klaar is Kees.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Koningshooikt

aangename duidelijke vergelijkings ervaring voor nieuwe energieleverancier

na aangenaam uitgebreid gesprek van vergelijkingen energieleveranciers ten einde met een goed gevoel om een contract af te sluiten bij nieuwe energieleverancier.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beekstraat 16, Borgloon-Hoepertingen

Positief.

Mijn energieverbruik wordt strikt opgevolgd, en er worden elk jaar nieuwe afspraken/suggesties gedaan. Echter, dit jaar heb ik besloten om even bij mijn huidige energieleverancier te blijven, want ik wil ook niet èlk jaar terug wisselen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hoboken

we zijn zeer vlug geholpen

Ik denk dat we nu een goed contrakt gemaakt hebben.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Markegem

Alles verloopt altijd zoals het moet

De opvolging is altijd tip top en wanneer nodig krijgen we telefoon om aanpassingen aan te brengen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beerzel

Adrian is een top adviseur

Adrian Cojocaru geeft ons altijd goed advies. Ondertussen komt hij al enkele jaren en kunnen we steeds op hem vertrouwen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Vosselaar

snelle en vriendelijke reactie na mijn aanvraag

Dankzij jullie hebben we ontdekt dat ik een enorm hoog verbruik heb en ben ik dit nu aan het uitpluizen. Ondertussen weten we al dat de warmte pomp onmiddellijk op de weerstand springt. de warmtepomp zelf heeft gedurende 4 jaar maar 2 uur gewerkt. Zonder jullie tussenkomst had ik voor het derde jaar op rij gewoon een andere leverancier genomen zonder te weten dat het door een defect is.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hamme

Reeds 2de kontakt

1sre kontakt was niet zo'n beste ,=(octa+); Nu prettigere ervaring , vlot en accuraat,alvast bedankt. Mvg
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

brengen duidelijke en belangrijke informatie

In het 'kluwen' van verschillende maatschappijen met elk zijn eigen regeltjes helpen ze me om de voor mij meest geschikte energieleverancier te vinden. Ze zorgen ook voor dat de administratieve 'rompslomp' klopt.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gent

Actieve opvolging met persoonlijk contact

De medewerkers van het Onafhankelijk Adviesplatform volgen mijn energiecontracten actief op. Hun bereikbaarheid en het persoonlijk contact stel ik zeer op prijs.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Merksem

Correcte en vlotte service

Jaarlijks krijgen wij een telefoontje of mail om de herziening te bekijken. De contactpersoon geeft duidelijk advies en acteert heel snel.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Kortrijk

Eerlijke duidelijke uitleg!

De ervaring met de man van het onafhankelijk adviesplatform was uitstekend! Ik kreeg een zeer duidelijke en eerlijke uitleg zonder opdringerig over te komen! Een zeer groot voordeel dat ze alles voor jou doen wat de overstap van energieleverancier betreft!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Puurs-Sint-Amands

Yes!

op en top Yes!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wommelgem

Top verlopen

Ben goed geholpen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Altijd een correcte en snelle oplossing.

Ben al jaren klant bij het onafhankelijk adviesplatform en heb nog geen slechte ervaring gehad.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- De Boeck
326 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.3/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2024 | Webdesign Webit