• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Distributienettarieven stijgen, gasprijzen dalen, is het tijd voor een vast contract?


Het nieuwe jaar brengt veranderingen in de energieprijzen voor huishoudens in Vlaanderen. Volgens recente berichtgeving zal de gemiddelde energiefactuur stijgen met €45 op jaarbasis, voornamelijk als gevolg van een acht procent toename in de distributienettarieven. Tegelijkertijd bevindt de gasprijs zich al maanden in een neerwaartse spiraal, maar zijn er ook waarschuwingen voor mogelijke onzekerheden op langere termijn. In dit artikel onderzoeken we de impact van deze ontwikkelingen en bespreken we de overwegingen voor huishoudens, waaronder de vraag of het nu gunstig is om over te stappen naar een vast gascontract.

Distributienettarieven stijgen

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) meldt een gemiddelde stijging van acht procent in de distributienettarieven voor het komende jaar. Dit vertaalt zich voor een gemiddeld huishouden naar een toename van €27 op de elektriciteitsfactuur en €18 op de aardgasfactuur, wat resulteert in een totale jaarlijkse stijging van €45. Regionale verschillen zijn merkbaar, met de hoogste stijgingen voor klanten van bepaalde netbeheerders, terwijl mensen met een sociaal tarief buiten schot blijven.

Gasprijzen in vrije val

Aan de andere kant van het spectrum bevindt de gasprijs zich in een dalende trend. Na een piek van €345 per MWh in het hoogtepunt van de energiecrisis in 2022, is de prijs nu gedaald naar €32 per MWh. Deze daling wordt toegeschreven aan een zachte winter, goede gasvoorraden in Europa, en minder afhankelijkheid van Russisch gas. Experts wijzen op de structurele daling van de gasprijs, maar waarschuwen tegelijkertijd voor mogelijke bodemprijzen van vroeger die niet snel zullen terugkeren.

Overwegingen voor huishoudens

Met deze tegenstrijdige trends staan huishoudens voor moeilijke keuzes. Terwijl de distributienettarieven stijgen, lijkt de gasprijs zich te stabiliseren. Energie-experts adviseren consumenten om rekening te houden met deze veranderingen bij het overwegen van een overstap naar een nieuwe energieleverancier of het aanpassen van hun huidige contract. Een vast gascontract wordt als een interessante optie beschouwd, gezien de mogelijkheid voor consumenten om op elk moment over te stappen, zij het met een opzegtermijn van vier weken.

Toekomstige onzekerheden

Ondanks de huidige situatie benadrukken experts de noodzaak van langetermijnplanning. De Europese gasmarkt blijft volgens sommigen tot 2027 in een kritieke situatie verkeren, en de afhankelijkheid van alternatieve bevoorradingsbronnen wordt benadrukt. De uitspraak van premier Alexander De Croo over de bouw van alternatieven voor Russisch gas blijft relevant, en de energietransitie speelt een rol in de onzekerheden op langere termijn.

Conclusie

Vlaamse huishoudens staan voor een complexe situatie met stijgende distributienettarieven en dalende gasprijzen. Het overwegen van een vast gascontract lijkt een verstandige keuze, maar consumenten worden aangemoedigd om zich bewust te zijn van regionale verschillen en toekomstige onzekerheden op de energiemarkt. Het balanceren van korte- en langetermijnoverwegingen is essentieel voor het nemen van weloverwogen beslissingen in de snel veranderende energielandschap.

Het is dus van belang om je te laten adviseren door een energie-expert. Wij helpen je hier graag mee verder, zowel online als offline. Je kan steeds onze online vergelijker invullen om te controleren of je nog steeds bij de juiste energieleverancier zit, of neem contact met ons op om een vertegenwoordiger bij jouw thuis te laten komen voor een adviesgesprek.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/18/distributienettarieven-vlaanderen-stijging/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/26/gasprijs-2023/

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

Weinig goede ervaring

Geachte, mijn ean code geven kan ik wel 541448860001472251 zoals gevraagd, facturen heb ik nooit gekregen enkel datum van betaling zoals ik al melde 19/02 61,00€ 19/02 403,94€ 16/01 65,34€ 22/12/23 354,37 22/11/23 236,64 Ik hoop dat je het hier mee kunt doen, maar normaal vind ik het niet, mvg Frederick Rohnny 8620 Nieuwpooert
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Franslaan 150 Bus 402

Altijd zeer goede en snelle service!

David Struyf levert altijd topkwaliteit! Zijn analyses en voorstellen kan je blindelings overnemen. Steeds professioneel, klantgericht en to the point, dit op basis van transparante communicatie.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Brasschaat

Vlotte en makkelijke overstap

De adviseur David heeft me zeer goed geholpen met de overstap naar een nieuwe leverancier voor gas en elektriciteit. Het bezoekje was zeer kort, alles werd goed uitgelegd. Ikzelf moest geen stappen ondernemen, alles werd voor mij gedaan. Ik ben meer dan tevreden.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Aartselaar

Aangenaam contact en vlotte service opvolging!

Na een (te begrijpen) miscommunicatie is er een verkeerd contract aangeboden (met gas, die ondertussen afgesloten is). Na dit te melden is dit bijzonder vlot aangepast en afgehandeld geweest. Top service wat mij betreft!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 2920 - Kalmthout

deskundig en snel advies en actie

deskundig en snel advies en actie
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Temse

Goed

Vlot
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schilde

Vriendelijk te woord gestaan , duidelijke uitleg !

Na mijn initieel prettig telefonisch onderhoud met uw medewerker David , werd ik snel via e-mail gecontacteerd . Snelle afhandeling Top- service !
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Ekeren

ik betaal volgens mij te veel

ik ben met 12euro opgeslagen per maand
Zou je ons aanbevelen? Nee
- antwerpen

vlot

Elk half jaar ofzo neem ik even contact. Soms zijn we er uit na 2 mailtjes, getekend en al. De rest gebeurt vanzelf, afrekening, domiciliëring stop en start... Wanneer ik nog geen of nauwelijks voordeel kan doen zeggen ze het ook of geven advies om tegen dan nog eens contact op te nemen dan of dan. In heb begin van de covid stonden de prijzen historisch laag, toen hebben ze me zelfs zelf gecontacteerd en heb ik vast prijs voor 2 jaar kunnen zetten. Ik zou daar zelf nooit aan gedacht hebben. Ze waren daar toen heel erg van overtuigd en ja, achteraf kwam de energieprijsstijging nav de oorlog in Oekraïne, zo heb ik toen toch wel heel veel bespaard. Ik verander dikwijls van leverancier, maar nooit van Suzan ;-)
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Werchter

Heel aangename ervaring

Het bezoek van de adviseur duurt niet lang, wat ideaal is. Hij bekijkt snel welk huidig contract je hebt en hoe je dit kan verbeteren. De aansluiting bij een nieuwe leverancier doen zij zelf dus je hoeft zelf niets meer te doen. Ik ben heel tevreden van de werkwijze.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Edegem

Zeer tevreden

Een vast contract voor 3 jaar juist voor de crisis.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Temse

sterk werk, degelijk advies

sterk werk, degelijk advies zeker wat betreft electriciteit
Zou je ons aanbevelen? Ja
- wijnegem

Eindelijk iemand aan de lijn zonder hollands accent en/of half zijn gats nederlands

Bij deze mij laten overtuigen door hogervermelde. De toekomst zal uitmaken of het een goede beslissing was. Ondertussen een mail gehad over de dalende gasprijzen en stijgende distributiekosten. Waarom hier geen grafiekje bijzetten over de laatste maanden dat deze kosten dalend en stijgend waren ?
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Schilde

schitterend

direct gedetailleerd advies gekregen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Sint-Niklaas

Zeer goede ervaring gemaakt.

Ik ben 3 jaar geleden voor de eerste keer in 40 jaar overgestapt door jullie advies en zo ben ik aan de energie crisis ontsnapt met een super goed contact waarvoor dank!!!. Ik krijg geduldig één zeer goede uitleg en worden mijn vragen vriendelijk beantwoord. Ik heb al 2 huishoudens kunnen overtuigen om ook de overstap te maken. Geen betere reclame dan mond op mond reclame. Ik ben een tevreden klant!!!!!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Stabroek

Top evaluatie ivm stroomprijzen

Ieder jaar opnieuw, prachtige vergelijking ivm stroomprijzen volgens leverancier en wat het beste tarief in uw situatie zou zijn. Wij zijn altijd uiterst tevreden over ons tarief voorstel van onze adviespersoon.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Torhout

professionele uitleg

Zoals ieder jaar volg ik de aanbevelingen van MANU
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Buizingen

Super

Beste, Wij zijn tot nu toe zeer goed geholpen geweest door Adviesplatform,ivb een electriciteit contract. Ik zal dit zeker verder vertellen. Mvg Geert Hoefman
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Zwalm

probleem volledig met jullie hulp opgelost!! Dank je wel Sary en Kristien

Probleem van terug betaling door Luminus volledig met jullie hulp opgelost!! Dank je wel Sary en Kristien!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Sint-truiden

onafhankelijkadviesplatform blijft met je meedenken

problematiek met leveranciers wordt uitgezocht en de juiste oplossing aan gegeven.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lint
167 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.4/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2024 | Webdesign Webit