Zonnepanelen hebben veel voordelen, zoals het feit dat ze enkel groene energie leveren. Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden, denk maar aan het feit dat de stroomproductie vooral overdag plaatsvindt. Helaas is dat net het moment wanneer je weinig tot geen stroom gebruikt, omdat je dan meestal naar het werk of naar school gaat. Wil je toch genieten van je zelf opgewekte stroom? Dan is er de thuisbatterij. Een thuisbatterij werkt in combinatie met zonnepanelen die overdag stroom leveren. De stroom die niet direct wordt gebruikt wordt bij wijze van spreke teruggestort op het elektriciteitsnet. Wanneer er geen stroom meer wordt geproduceerd door je zonnepanelen wordt de elektriciteit die je dan nodig hebt terug van het net gehaald. Dit is ongeveer 25% van wat je zelf consumeert, de andere 75% staat dus op het net en kan er achteraf terug worden afgehaald. Je net is dus eigenlijk je eigen ‘batterij’. Hiervoor betaal je echter wel een prosumententarief.
De thuisbatterij draait dit om en zorgt ervoor dat je 75% zelf kan consumeren en voor slechts 25% afhangt van het net. Zo sla je je eigen stroom op en kan je die ‘s avonds of ‘s nachts terug gebruiken. Zo is en blijft jouw stroom groen. Bij een thuisbatterij komen een aantal zaken kijken, wij geven je meer uitleg zodat jij je energie zo efficiënt mogelijk kan opslaan.
Eerst en vooral moet je er rekening mee houden dat ze deze thuisbatterij in jouw woning kunnen plaatsen. Er is dus een plaatsje nodig waar ze deze batterij kunnen installeren. De batterij zelf, maar ook de besturingsmodule en de schakelkast moeten geplaatst worden. Een batterij weegt ongeveer tussen de 76 en 125 kilogram. Wil je de batterij aan de muur hangen? Kijk dan even na of je muur deze batterij ook effectief kan dragen.
Een energie batterij is niet goedkoop, laten we daar eerlijk over zijn. Maar we zitten dan ook nog maar in een beginfase, hoe meer mensen een thuisbatterij aanschaffen hoe lager de prijzen worden. Bovendien staan er ettelijke subsidies op de planning. De prijzen momenteel liggen tussen de 7 en 10 duizend euro, installatie inbegrepen. Natuurlijk bestaan er verschillende merken en types, afhankelijk hiervan varieert de prijs van de thuisbatterij. Een thuisbatterij is dus vooral een goede optie als je mee wilt bouwen aan een groene toekomst en minder afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnet.
Een thuisbatterij is ook alleen aangeraden als jouw zonnepanelen genoeg stroom kunnen produceren. Indien jouw zonnepanelen niet voldoende stroom kunnen produceren kies je best voor een thuisbatterij met een lage opslagcapaciteit. Heb je geen zonnepanelen? Ook dan kan je een thuisbatterij installeren. Op deze manier kan je ‘s avonds aan een goedkoper tarief stroom van het net halen en deze achteraf opgebruiken. De bedoeling hiervan is eigenlijk gebaseerd op het principe dat je altijd het goedkoopste tarief hanteert. Natuurlijk heb je hier een energiecontract voor nodig met een dag- en nachttarief.
Wil jij ook genieten van een voordelige energiefactuur? Dan is Onafhankelijk Adviesplatform de partner die je zoekt. Door middel van een gratis analyse helpen wij je met het vergelijken van prijzen van verschillende energieleveranciers, op die manier vind je altijd het meest voordelige tarief. Graag meer informatie? Dan kan je ons bereiken op het nummer tel:0334423257 of via het contactformulier.
Daar zijn we fier op.