De nieuwe digitale meter en zonnepanelen: wat verandert er voor u? - Onafhankelijk Adviesplatform

De nieuwe digitale meter en zonnepanelen: wat verandert er voor u?

De verplichte invoering van de digitale meter komt eraan. Heeft u ook zonnepanelen op uw dak liggen? Dan betekent dit dat u gedag moet zeggen tegen het vertrouwde getik van uw terugdraaiende teller bij zonnige dagen… Maar wat komt daarvoor in de plaats?

De voordelen van uw terugdraaiende teller

Wanneer u stroom verbruikt, draait de teller van uw energiemeter normaal gezien vooruit. Op basis van uw meterstand krijgt u een factuur voor de verbruikte energie. Met zonnepanelen op het dak kunt u zelf elektriciteit opwekken en direct verbruiken. Uw meter hoeft dan niet te draaien en u betaalt daarvoor dus niets. Als u op een mooie, zonnige dag niet thuis bent en nauwelijks stroom verbruikt, is de kans zelfs groot dat u meer opwekt dan uw huishouden nodig heeft. Op dat moment geeft u de ongebruikte energie door aan het energienetwerk. En daarvoor krijgt u een vergoeding: hoe meer stroom u doorgeeft aan het netwerk, hoe meer uw energiemeter terugdraait en hoe lager uw energiefactuur.

Uw terugdraaiende teller verdwijnt

Bij het plaatsen van zonnepanelen wordt uw normale energiemeter dus vervangen door de vermelde terugdraaiende teller. Die tikkende teller krijgt u bij zonnepanelen met een maximaal vermogen van 10kW. Vanaf dit jaar zal de slimme meter echter geleidelijk zijn verplichte intrede doen in ons land. Vanaf dan worden alle oude meters stapsgewijs vervangen, inclusief de terugdraaiende teller. Nieuwbouwwoningen, woningen met zonnepanelen en woningen die grondig worden gerenoveerd krijgen als eerste een slimme meter. U ontsnapt dus niet aan de metervervanging.

De slimme meter én zonnepanelen

Over hoe de nieuwe meter met uw zonnepanelen zal samenwerken bestaat nog geen uitsluitsel. Naar alle waarschijnlijkheid zal de slimme meter met twee digitale meters werken: een meter die bijhoudt hoeveel stroom u verbruikt en een meter die bijhoudt hoeveel stroom u aan het net levert dankzij uw zonnepanelen. Op uw energiefactuur zouden in de toekomst de verbruikskosten verrekend worden met de geleverde kosten. U behoudt in dat geval dus gewoon uw voordeel van daarvoor.

Vanaf 2021 geldt er waarschijnlijk een andere compensatieregel, die lijkt op de salderingsregeling in Nederland. Daardoor hoeft de elektriciteitsleverancier niet meer hetzelfde tarief te berekenen voor de energie die u verbruikt en de energie die u aanlevert. Stroomverbruik kan naar verhouding meer kosten dan stroom opleveren, of andersom.

Verschillende energietarieven

Wie vóór het einde van 2020 zonnepanelen plaatst, kan het gekende systeem met terugdraaiende teller nog minstens 15 jaar behouden. Althans dat is het voorstel van de regering. Daarmee is de prijs die u betaalt voor het afnemen van stroom gelijk aan de prijs die u krijgt voor het leveren van stroom. Dat kan in uw voordeel zijn, maar niet altijd. Naar verwachting gaan elektriciteitsleveranciers in de toekomst per uur andere tarieven hanteren: een laag tarief bij weinig vraag, een hoog tarief bij piekmomenten.

Hieraan kan nog worden toegevoegd dat de VREG adviseert tegen het behoud van de terugdraaiende teller. De VREG is een voorstander van de digitale meter, maar vindt niet dat de eigenaars van zonnepanelen nog tot 15 jaar na ingebruikname onder het oude tariefsysteem, inclusief terugdraaiende teller, moeten vallen. Dit schendt namelijk aan de exclusieve tariefbevoegdheid van de VREG zelf.

Advies nodig?

Het meest voordelige tarief? Dat vindt u binnen de dynamische energiemarkt niet zomaar. De keuze voor zonnepanelen speelt zeker een rol: ze kunnen u namelijk een belangrijke besparing opleveren. Maar is hun rendement werkelijk zo voordelig voor uw persoonlijke situatie wanneer de digitale meter straks zijn intrede doet? Bovendien veranderen kortingen, promoties en marktvoordelen elke dag. Onafhankelijk Adviesplatform maakt het u makkelijk: wij volgen de ontwikkelingen binnen de energiemarkt op de voet en helpen u met een degelijke, gedetailleerde vergelijking in energiekosten. Zo komt u te weten of zonnepanelen iets voor u zijn, en betaalt u nooit te veel voor stroom.

Ook gratis en vrijblijvend advies over de digitale meter of zonnepanelen? Neem dan contact met ons op!