Besparingsmythes doorprikt: hoe bespaart u nu écht op energie?

Energiebesparing is een must, voor het milieu en uw portefeuille. Bewust omgaan met energie is de eerste stap richting besparing. Vandaar dat besparingstips ons om de oren vliegen: van de aankoop van energiebesparende lampen tot het in slaapmodus plaatsen van uw computer. Maar kloppen al die trucjes wel? Bij Adviesplatform weten we dat er ook veel “mythes” bestaan over energiebesparing. Welke tips u beter snel kunt vergeten? Dat vertellen we u graag.

Breng warm water aan de kook

Deze tip is een fabeltje. Het klinkt nochtans logisch: als u warm water aan de kook brengt in uw pot of waterkoker in plaats van koud water, zal het water sneller koken. Dus: er wordt minder energie verbruikt. Hierbij vergeet u dat uw boiler de gewonnen energie al verspild heeft, namelijk bij het opwarmen van het warm water dat u gebruikt om te doen koken. U wint dus mogelijk in tijd, maar niet in energie.

Laat uw computer in slaapstand staan

Nog zo’n hardnekkige mythe is dat u enorm veel energie zou verbruiken door uw computer telkens aan en uit te zetten. Het is dus zogezegd beter uw computer in slaapmodus te plaatsen wanneer u deze een tijdje niet gebruikt. Vroeger was dat misschien zo, maar bij moderne toestellen verbruikt u een stuk meer wanneer ze in slaapstand staan, onder meer om de batterij op te laden. Zet die computer dus gewoon uit wanneer u hem niet nodig hebt.

Zet uw verwarming laag in plaats van uit

Hier geldt hetzelfde als voor uw computer: uw verwarming op een lage temperatuur aan laten staan is niet beter dan deze volledig uitschakelen. Door uw verwarming niet uit te zetten, creëert deze veel restwarmte. Die heeft u niet nodig, plus: u betaalt er geld voor. Als u de verwarming helemaal uitschakelt wanneer u niet thuis bent, bent u dus beter af.

Verwarm sneller dankzij hogere temperatuur

Voor een huistemperatuur van pakweg 22 graden zet u uw verwarming toch gewoon op 30, zodat het sneller warm wordt? Niet waar. Uw verwarming warmt altijd even snel op, maakt niet uit op welke temperatuur uw thermostaat staat. Wat wel helpt? De verwarming een graadje lager zetten dan u gewoonlijk doet. Daar merkt u doorgaans niets van, toch bespaart u zo’n 50  euro per jaar.

Écht besparen, hoe pakt u dat aan?

Welke ingrepen leveren nu wél winst op, zonder dat u daarmee uw comfort moet opgeven? Dat hangt natuurlijk sterk af van uw persoonlijke situatie. Als u rekening wilt houden met de duizenden besparingstips, die al dan niet werken, bent u op den duur met niets anders meer bezig. Laat ons u daarom helpen! Bij Adviesplatform bekijken we uw energiefactuur gratis en vrijblijvend. We bespeuren in no time op welke punten u nog kunt besparen, en of u nog wel over uw ideale tarief binnen de energiemarkt beschikt. Als dé partner in energie, kennen wij de veranderende markt door en door. Met ons objectieve advies garanderen we u uw grootste voordeel. Meer weten over uw besparingspotentieel? Neem vandaag nog contact op.