Bedrieglijke praktijken binnen de energiesector… Hoe herkent u een oplichter?

Opgelicht worden: het kan ieder van ons overkomen, aangezien de meeste oplichters zich goed voorbereiden en dus weten wat ze doen. Ook als bedrijf is het niet eenvoudig wanneer je merkt dat anderen zich uitgeven voor jouw organisatie. Een ervaring die ons jammer genoeg niet vreemd is. Bepaalde oplichters deden zich namelijk voor als medewerkers van ons Onafhankelijk Adviesplatform. We geven u alvast graag enkele tips mee waaraan u zulke fraudeurs herkent.

Geen deur-aan-deur voor uw energiecontract

Een deur-aan-deurbezoek waarbij iemand u aanzet meteen een contract te ondertekenen, komt altijd wat dubieus over. Wanneer een persoon bij u thuis langskomt met een energiecontract en u pusht dit te ondertekenen, dan bestaat de kans dat u met een oplichter te maken heeft. Mocht er iemand met een energiecontract aan uw deur aankloppen, win dan eerst extra informatie in. Neem contact op met Onafhankelijk Adviesplatform via onze gekende contactgegevens om na te gaan of het hier wel degelijk om een van onze vertrouwde werkkrachten gaat. Wij werken steeds volgens een vast patroon: we bellen klanten eerst op om te vragen of ze interesse hebben te besparen op hun energiefactuur. Pas als dat het geval is, maken we een afspraak en komt onze adviseur bij u langs.

Denk samen met ons na over uw aanbod

Als onafhankelijke speler willen wij garant staan voor uw beste voordeel binnen de huidige energiemarkt. Logisch dus dat we niet over één nacht ijs gaan. Overweegt u ook te veranderen van energieleverancier? Dan bekijken we samen met u alle opties. Aangezien we niet aan nattevingerwerk doen, is het ook niet de bedoeling u overhaast te laten overspringen. Door samen met ons de tijd te nemen om uw nieuwe aanbod langs alle kanten te bekijken, bent u zeker dat u niet met oplichting te maken hebt. Ga dus nooit in op een drukkend verzoek om nu te beslissen – zoiets zou Onafhankelijk Adviesplatform namelijk nooit van u vragen. Volg uw eigen intuïtie op dit vlak en onderteken niets waarover u twijfelt.

Geef niet zomaar overal te veel gegevens door

Zou u aan eender welke wildvreemde op staat uw creditcardnummer of telefoonnummer doorgeven? Natuurlijk niet. Waarom zou dit telefonisch of online anders zijn? Weet daarom goed aan wie u uw persoonlijke gegevens blootstelt alvorens dit te doen. Wanneer Onafhankelijk Adviesplatform bij u langskomt, verzekeren we de bescherming van uw privé-informatie in onze clausules. Zo weet u zeker dat uw gegevens niet zomaar te pas en te onpas worden gebruikt of doorgegeven.

Wees niet overdreven wantrouwig

Het mag dan al paradoxaal klinken: wantrouwige mensen worden sneller slachtoffer van oplichting. Luister daarom met een open houding wanneer iemand u een bepaald aanbod voorstelt en stel gerichte vragen. Enkel door echt te luisteren naar wat men u te bieden heeft en door tegelijk voort te gaan op hoe de situatie aanvoelt voor u, kunt u een oplichter onderscheiden van een oprecht persoon. Geef mensen dus wel het voordeel van de twijfel, maar heb ook voldoende zelfvertrouwen om genoeg vragen te stellen.

Hoe herkent u Onafhankelijk Adviesplatform?

Er zijn enkele manieren waarop u ons Onafhankelijk Adviesplatform kunt onderscheiden van mogelijke oplichters. Zo dragen onze medewerkers steeds een badge, rijden zij doorgaans met een bestickerde auto en beschikken ze over een officieel naamkaartje. Ontbreekt een van deze aspecten? Stel u dan de vraag of u misschien met een oplichter te maken heeft en wees extra op uw hoede. Contacteer Onafhankelijk Adviesplatform via de gegevens die u op onze officiële website terugvindt.  

Bent u ook graag zeker van objectief en onafhankelijk energieadvies? Neem zelf contact op met ons Onafhankelijk Adviesplatform, en vermijd oplichters.