5 simpele tips voor energiezuinige feestdagen

De kerstdagen bieden altijd een mooie gelegenheid om terug te blikken op het voorbije jaar, uit te kijken naar het volgende en voorbereidingen te treffen voor de aankomende festiviteiten. Die voorbereidingen kunt u alvast afstemmen op uw goede voornemens door te kiezen voor “duurzame feestdagen”. Met de kerstperiode durft de energiefactuur namelijk al eens de hoogte in te schieten. Onze tips zorgen ervoor dat u uw feestdagen ontspannen én energiezuinig inzet.

Energiebewuste verlichting

Al eens stilgestaan bij de kerstverlichting waarmee u uw huis versiert? Uw gloei- en halogeenlampen kunt u bijvoorbeeld vervangen door energievriendelijke LED-verlichting. LED-lampen zijn zuiniger, gaan langer mee en zijn minstens even sfeervol.

Niet té veel lampen

Kerstverlichting is leuk en gezellig. Maar zoals bij zoveel zaken geldt ook hier: overdrijf niet. U kunt uw kerstboom of huis eveneens versieren met mooie alternatieven, zoals slingers, kransen, kerstballen en allerlei kerstfiguurtjes, waar helemaal geen verlichting aan te pas komt. Zo zorgt u voor een vrolijke, maar zuinige kerstsfeer.

Laat de kerstlampjes niet branden

Veel mensen vergeten al eens de verlichting van hun kerstboom of -decoratie uit te knippen wanneer ze even weg zijn, bijvoorbeeld op familiebezoek. Hebt u dit zelf al ondervonden? Dan kunt u gebruikmaken van een timer die uw kerstverlichting automatisch uitschakelt. Zo voorkomt u dat de lampjes de hele nacht branden. Dit verkleint tevens de kans op brandgevaar.

Een energie-efficiënt kerstdiner

Bij de bereiding van het kerstmaal staat u mogelijk iets langer in de keuken dan gewoonlijk. Daarom is het geen slecht idee om uw schotels te bakken in een specifieke volgorde. Als u begint met producten die minder warmte-gevoelig zijn, zorgt u ervoor dat uw oven niet voortdurend van temperatuur moet veranderen. Dat heeft namelijk een hoog energieverbruik tot gevolg.

Knusse denkens

De winterse koude durft tijdens de feestdagen soms lelijk toeslaan. De kerstperiode biedt echter een extra gelegenheid om uzelf en uw gasten op een inventieve manier op te warmen. In de plaats van uw verwarming extra hoog te zetten, kunt u opteren voor sfeervolle dekentjes of ludieke kersttruien. Of voorzie bijvoorbeeld glühwein en warme chocolademelk met marshmallows.  Zo voegt u een extra toe aan het kerstthema, terwijl u bespaart op energie.

 

Is energiebesparing een van uw goede voornemens voor 2019? Win dan vandaag nog ons energieadvies in. Zo maakt uw nieuwe jaar gegarandeerd een energiezuinige start.