Driekwart van de Vlamingen rijdt dagelijks of meerdere keren per week met de eigen wagen naar het werk. Het gevolg daarvan is elke werkdag waarneembaar: onze wegen zitten potdicht. Dat is niet alleen slecht voor de economie, maar ook voor het milieu. Willen we naar een echt duurzame mobiliteit streven? Dan moeten we daar vandaag werk van maken. Bedrijven kunnen daarin zeker hun steentje bijdragen.
Om hun werknemers warm te maken voor alternatieven voor de wagen, moeten bedrijven in de eerste plaats informeren en sensibiliseren over duurzame mobiliteit. Een vervoerscoördinator leidt alles in goede banen. Hij of zij is hét aanspreekpunt voor zowel werknemers als de werkgever voor alle zaken rond mobiliteit. Een up-to-date informatiepakket is ook noodzakelijk. Het bevat onder andere informatie over:
Werknemers die niet te ver wonen, kunnen met de fiets naar het werk komen. Om de maatregel te stimuleren kennen werkgevers een fietsvergoeding toe op basis van de afstand woon-werktraject of een forfaitaire vergoeding. Daarnaast kunnen werkgevers ook gratis fietsen ter beschikking stellen. Wie met de fiets naar het werk rijdt, wil zijn fiets uiteraard veilig kunnen stallen. Een degelijke fietsenstalling is dus noodzakelijk. Wees ook flexibel in de regels. Veel werknemers komen in de zomer wel graag met de fiets, maar nemen in de winter liever de wagen.
Wonen uw medewerkers op slechts enkele kilometers van elkaar? Stimuleer hen dan om samen te rijden. Vragen waar u een antwoord op wil krijgen alvorens een carpoolsysteem in te voeren zijn:
Surf voor alle praktische informatie naar www.taxistop.be/carpool.
Daar zijn we fier op.