Alle kleine beetjes helpen, en toch lijkt het vaak moeilijk om te beginnen aan een duurzaam leven. Gelukkig zijn er een aantal kleine laagdrempelige dingen die je kan doen om je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Je hoeft niet al deze dingen in een keer toe te passen, maar spreek bijvoorbeeld met jezelf af om er eentje per maand uit te voeren. Zo heb je op een jaar tijd al deze tips toegepast en zorg jij met een kleine inspanning voor een duurzamere aarde.
Stop met het kopen van kleine waterflesjes om te gaan sporten, naar school te gaan of naar het werk te gaan. Investeer daarentegen in een herbruikbare waterfles. Deze kan je elke dag opnieuw vullen met kraantjeswater. Je bespaart niet alleen veel geld, ook verminder je op die manier je plastic verbruik. Drink je liever bruiswater? Investeer dan in een SodaStream.
Ben jij toe aan een nieuwe broek of nieuwe trui? Ga dan eens kijken in een vintage winkel in jouw buurt. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Passen jouw kleren niet meer goed of ben je bepaalde stuks beu? Zet deze dan ook tweedehands te koop.
Lees je graag boeken? Investeer dan in een e-reader. Wanneer je boeken leest via een e-reader moeten er minder bomen gekapt worden en is er minder CO² uitstoot. Als je e-reader lang meegaat is dit zeker de investering waard.
Dit is en blijft voor veel mensen vaak nog moeilijk. Maar probeer toch 1 of 2 dagen per week vegetarisch te eten. Tegenwoordig staat het internet vol met lekkere vegetarische receptjes en zijn er ook milieuvriendelijke vleesvervangers op de markt. Zo draag jij bij aan een beter milieu door minder verbruik van water, minder ontbossing en een lagere uitstoot van broeikasgassen.
Het regent veel in België en daar kan je van profiteren. Zet een emmer buiten en vang het water op om je planten water te geven of je oprit te schrobben. Je hebt niet voor alles kraantjeswater nodig!
Gsm opgeladen? Trek de stekker uit! Weekendje weg? Trek de stekkers uit! We vergeten dit maar al te vaak, maar een stekker in het stopcontact vreet onbewust energie. De stekkers uittrekken is beter voor de portemonnee en voor je energie uitstoot.
In de meeste winkels verkopen ze al geen plastic rietjes meer, maar geef jij bijvoorbeeld een kinderfeestje zorg dan dat je geen plastic bordjes, plastic bestek en plastic rietjes gebruikt. Tegenwoordig bestaan er een hoop leuke alternatieven: glazen rietjes, bamboe rietjes, metalen rietjes en zelfs pasta rietjes.
Zorg dat je altijd een stoffen zakje bij hebt of een herbruikbare winkel zak. Ook hierdoor baan jij je weg naar een betere wereld. Minder plastic = een beter milieu!
Bomen en planten zorgen voor betere luchtkwaliteit. Het is niet veel moeite om wat planten in je huis te zetten en een boompje te planten in je tuin. Als iedereen dit zou doen, zou de luchtkwaliteit er op vooruit gaan.
Nieuwe auto nodig? Kies dan voor een hybride of elektrisch exemplaar. Tegenwoordig heb je bijna van elk merk veel keuze in elektrische wagens.
Met deze tips draagt iedereen zijn steentje bij en zijn we allemaal wat liever voor de aarde.
Daar zijn we fier op.