• Onafhankelijke analyse & advies
  • Klanttevredenheid
  • Ontzorging & opvolging

Wat is energiedelen eigenlijk?

In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van het energiedelen. Maar wat is energiedelen precies? Het is het proces waarbij je jouw zelfgeproduceerde energie, zoals die van zonnepanelen of windmolens, deelt of verkoopt. Dit kan binnen je eigen vestigingen, met buren in een appartementsgebouw, of zelfs binnen een grotere energiegemeenschap.

Met wie kan je energiedelen?

Energiedelen, het gezamenlijk benutten van zelfopgewekte energie, is mogelijk in diverse vormen en met verschillende partijen. Je kunt energie delen:

Binnen je eigen panden: Als je meerdere eigendommen bezit binnen hetzelfde gewest, kun je energie delen tussen deze locaties.

Met je buren: In een appartementsgebouw of een multifunctioneel complex kun je energie delen met andere bewoners.

Binnen een energiegemeenschap: Door samen te werken met een lokale groep, kun je investeren in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en deze delen met de gemeenschap.

Persoon-aan-persoon: Je kunt je overtollige energie verkopen of weggeven aan een ander persoon, waarbij de transactie onderling geregeld wordt.

Deze vormen van energiedelen bieden zowel ecologische als economische voordelen, afhankelijk van de afspraken en de lokale regelgeving.

De voordelen van energiedelen

Energiedelen biedt zowel ecologische als economische voordelen, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor energieproducenten en consumenten. Ecologisch gezien draagt energiedelen bij aan een verminderd gebruik van fossiele brandstoffen en verlaagt het de CO2-uitstoot, doordat meer gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare energiebronnen. Economisch gezien kunnen deelnemers besparen op energiekosten en mogelijk inkomsten genereren door overtollige energie te verkopen. Bovendien bevordert energiedelen de lokale energie-onafhankelijkheid en kan het de energiezekerheid binnen gemeenschappen versterken.

De valkuilen van energiedelen

Hoewel energiedelen aanzienlijke voordelen biedt, zijn er ook enkele valkuilen en nadelen om rekening mee te houden:

Prijsfluctuaties: De waarde van gedeelde energie kan variëren, vooral op dagen met hoge productie, wat tot lagere prijzen kan leiden. Dit kan het moeilijk maken om een eerlijke en voordelige prijs voor beide partijen te garanderen.

Beperkte Ontvangst: De hoeveelheid energie die men kan ontvangen is vaak gelimiteerd tot wat er binnen een bepaald tijdvak van het net is afgenomen. Dit vereist nauwkeurige timing en synchronisatie van energieverbruik tussen partijen.

Netkosten: Het delen van energie vermindert de netkosten niet; kosten voor distributie, transmissie en belastingen blijven gelden op basis van het totale volume dat men afneemt.

Administratieve Complexiteit: Het beheer van energiedeling kan tijdrovend zijn en er zijn vaak extra kosten verbonden aan de administratieve verwerking van de gedeelde energie.

Regionale Beperkingen: Energiedelen is niet overal mogelijk; het is vaak beperkt tot bepaalde regio’s zoals Vlaanderen en Brussel, wat de toepasbaarheid beperkt.

Deze aspecten kunnen de haalbaarheid en aantrekkelijkheid van energiedelen voor sommige potentiële gebruikers beïnvloeden.

Ook belangrijk om weten

Bij het energiedelen zijn er enkele overige aspecten die belangrijk zijn om te overwegen. Ten eerste, de verkoop van overtollige stroom die je zelf genereert, valt meestal onder het normale beheer van privévermogen en wordt over het algemeen niet belast. Dit maakt het financieel aantrekkelijker om investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen te overwegen. Ten tweede, elke deelnemer kan maar aan één energiegemeenschap deelnemen. Dit betekent dat je zorgvuldig moet kiezen bij welke gemeenschap je je aansluit om optimaal van de voordelen van energiedelen te kunnen profiteren.

Conclusie

Energiedelen heeft zowel ecologische als economische voordelen, zoals duurzaamheid en potentiële kostenbesparingen. Echter, het is cruciaal om de complexiteit en praktische uitdagingen in overweging te nemen. Het administratieve proces kan complex zijn voor zowel klanten als leveranciers, en de financiële impact op de factuur is vaak beperkt omdat de netkosten niet veranderen. Voor energieproducenten kan het voordeliger zijn om energie direct te gebruiken of op te slaan in batterijen om netkosten te vermijden.

Onze klanten vertellen

Daar zijn we fier op.

correcte en snelle opvolging in m'n dossier

topervaring, zoals steeds
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 3401 Landen

Duidelijk en betrouwbaar

Altijd vriendelijk, betrouwbare info en opvolging
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Genk

Advies deed aan verwachtingen

Zeer snelle oplossing verkregen voor ons energieverbruik. Er werd per e-mail een offerte gestuurd waarop alles heel duidelijk vermeld stond.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Raus

Mijn ervaring is matig positief

Tot voor kort waren wij zeer tevreden gezien we elk jaar een audit ter plaatse hadden. Dit jaar waren jullie van oordeel om dit van op afstand te doen met resultaat dat jullie een maatschappij voorstellen waarin wij geen enkel vertrouwen hebben. Wij hebben dan ook geen overstap gemaakt. Graag in de toekomst fysieke aanwezigheid om de audit uit te voeren. Hopende op jullie begrip verblijven wij,
Zou je ons aanbevelen? Nee
- Zillebeke

Was eerst beter nu nare ervaring.

Wij waren bij Luminus na uw advies zijn we overgegaan Mega op 1 mei 2024 maar dat brleek niet de juiste achter af. Maar voor de periode van 1/5/24 t/m 6/6/24 bij Mega mochten wij we € 162,97 betalen. WIj betlaen op jaarbasis terug kijkend € 649,22 dus is € 54,00 per maand> Dus voor 1 maand en 5 dagen is € 162,97 wel erg veel een dure fout van jullie die de kkant dan mag betalen. Wel jar3en alng goede ervaring gehad. Maar wij zien onze adviseur niet meer fisiek zou dat er mee te maken hebben. Ik hoor graag.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wijnegem

Goede adviezen, duidelijke communicatie, toegankelijk en correct

Zeer goede bereikbaarheid, hulpvaardig. Geven advies zonder opdringerig te zijn. Goede administratieve afhandeling.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Lommel

Adrian is heel ervaren

Jullie hebben zelf een afspraak gemaakt en die is tipt opgevolgd. Adrian heeft een inzicht gegeven over de werking van de leveranciers en waarom het belangrijk is geregeld (jaarlijks)een overstap te overwegen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Beerse

Zeer tevreden een echte aanrader

Heel tevreden en aangenaam en vriendelijk persoon die weet waar hij over spreekt. Raad ik echt iedereen aan !!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Ingelmunster

Goede beslissing van mij om daarin mijn vertrouwen te geven !

Duidelijke uitleg, vriendelijke en behulpzaam. En … geduldig nog een tweede maal uitleggen indien niet goed verstaan. ( belangrijk voor een wat oudere vrouw)
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Steenhuffel

Zeer zeer tevreden

Al altijd heeft jullie vertegenwoordiger de juiste beslissing genomen en ons dus al heel veel geld bespaard
Zou je ons aanbevelen? Ja
- PUURS

Gewoon tevreden

Als ik telefoneer zijn jullie er voor mij .
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Kapellen

Ik ben al jaren klant , dat zegt genoeg , vermoed ik !

Ik heb in al die jaren telkens goed advies gehad , aangeleverd door goede en verstaanbare adviseurs . Nooit opdringerig en steeds " to the point " ! Hopelijk blijven die adviseurs lang bij de firma .
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Wijnegem

vriendelijk en behulpzaam.

goede omschrijving gekregen
Zou je ons aanbevelen? Ja
- 3530

Jarenlang klant.

Heel goede service
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Torenlaan 5

Super vlotte service

Vriendelijke contacten,vlotte afhandeling,beste voorwaarden voorgesteld.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Aalst

heel goed

heel goede uitleg en servis
Zou je ons aanbevelen? Ja
- zandhoven

altijd glasheldere info

ik volg de aanbevelingen wat ze mij op dat moment aanbevelen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- melsele

Beleefd, ter zake

Beleefd en ter zake
Zou je ons aanbevelen? Ja
- DESTELBERGEN

Zeer tevreden

Degelijke uitleg ivm de verschillende mogelijkheden en kan steeds beroep doen op informatie bij problemen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Gelrode

Goed

Goed contact met de vertegenwoordiger fijne onderhoud bij het overlopen voordeligste contract.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- OOSTENDE
384 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
Onafhankelijk Adviesplatform © 2024 | Webdesign Webit