Zonnepanelen: de voor- en nadelen op een rijtje

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Dat heeft voor de hand liggende redenen: de aankoopprijs is met de jaren gedaald en u realiseert jaarlijks een besparing van honderden euro’s. Daarnaast zijn zonnepanelen ook nog eens duurzaam en milieubewust. Dat klinkt allemaal fantastisch! U overweegt misschien een aankoop? Dan vraagt u zich waarschijnlijk ook af waarmee u best rekening houdt. Voor u zetten we graag enkele voor- en nadelen van zonnepanelen op een rijtje.

Nadelen zonnepanelen

Een investering in zonnepanelen is niet niets. Daarom is het goed om op voorhand te weten waarop u best let:

  • De prijzen van zonnepanelen zijn aanzienlijk gedaald. Toch blijven ze voor sommigen nog te duur. Informeer u dus eerst over de kostprijs. Die hangt vaak samen met het soort zonnepanelen.
  • Zonnepanelen leveren in bepaalde gevallen nog niet voldoende stroom. Dan is het nodig om daarnaast energie bij een energiemaatschappij af te nemen. Kies daarom voor zonnepanelen van een goede kwaliteit: die genereren een hoger rendement.
  • Zonnepanelen moeten juist geplaatst zijn voor een hoog rendement. Zorg er zeker voor dat ze voldoende zon-instraling krijgen. Zorg verder dat ze netjes geplaatst worden, zodat ze geen rommelige aanblik geven.

Geen probleem voor u om rekening te houden met bovenstaande zaken? Dan hoort u graag meer over de significante voordelen van zonnepanelen.

Voordelen zonnepanelen

Ondanks de genoemde aandachtspunten, wint energie uit zonnepanelen elk jaar aan populariteit door verschillende grote voordelen:

  • Het is hernieuwbare en milieuvriendelijke energie, want uw zonne-energie is pure groene energie. De zon hoeft ook niet constant te schijnen om stroom op te wekken, daglicht volstaat.
  • Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee en vragen weinig tot geen onderhoud. De installatie ervan is eenvoudig, en er zijn geen vergunningen nodig.
  • U realiseert een jaarlijkse besparing van honderden euro’s, op een makkelijke en overzichtelijke manier.
  • Al binnen de 8 jaar verdient u (gemiddeld) uw investering terug. Over een periode van 25 jaar is het dus mogelijk uw investering 2 tot 3 keer terug te verdienen.
  • Wekt u meer energie op dan u verbruikt? Dan krijgt u geld van uw energiemaatschappij terug.
  • Uw stroom is niet onderworpen aan stijgende energieprijzen, want u bent niet afhankelijk van een externe leverancier. Dat geeft u een bepaalde zekerheid.
  • Verkoopt u uw huis? De waarde ervan gaat omhoog dankzij zonnepanelen. De aanwezigheid van zonnepanelen betekent dus een hogere vraagprijs.

Kortom: voor uw inkomsten en uw omgeving is het gunstiger te investeren in zonnepanelen dan uw geld op een spaarrekening te zetten. Zelf ook genieten van deze voordelen voor het milieu én uw portemonnee? Vraag een offerte op maat en start vandaag nog met sparen Zonnepanelen aanschaffen? Lees meer over hun kostprijs en rendement.