Overtollige stroom? Zo ontvangt u er een maximale vergoeding voor

De productie van zonnepanelen bevindt zich momenteel op haar hoogste peil door het mooie weer en de zon, dat is normaal voor deze tijd van het jaar. Veel prosumenten met een terugdraaiende teller zien dan ook een verandering, namelijk, de verbruiksmeter draait terug. Heeft u zonnepanelen en een digitale meter? Dan kan het zijn dat de productie de eigen vraag overstijgt. Sinds een tijdje kunt u de stroom waar u te veel aan hebt, terug verkopen aan uw energieleverancier. Maar het is natuurlijk leuk als u daar het grootste voordeel mogelijk uithaalt. 

Het onderscheid

Je hebt vast en zeker wel al gehoord over de digitale meter, deze meter onderscheid de stroom die u produceert en de stroom die u verbruikt. Indien u stroom verbruikt die u niet opwekt wordt deze aangekocht bij de energieleverancier. Indien u een teveel aan opgewekte stroom heeft, die u zelf niet verbruikt, kunt u deze terug verkopen aan uw energieleverancier. In eerste instantie bestond er een ander systeem, namelijk dat van de terugdraaiende teller. Bij dit systeem was het nog mogelijk het verbruik op een later tijdstip nog te compenseren, dit wordt met het nieuw systeem van de digitale meter ontkracht. 

Wanneer de productie groter is dan de vraag

Maximaliseer je zelfverbruik, dat is de boodschap die bij zonnepanelen van belang is. Wilt u minder stroom van het net kopen? Dan is het een goed idee om meer elektriciteit te consumeren, op het moment dat u deze stroom opwekt. De opgewekte elektriciteit overschrijd dan ook het tekort aan energie. Dit omdat zonnepanelen massaal aan stroom produceren. 

Wat is een injectiecontract

Overtollige stroom? Sluit een injectiecontract af met uw energieleverancier. Tegenwoordig bestaat er nieuw systeem: het injectietarief. Dit betekent dat je een vergoeding ontvangt voor de overtollige elektriciteit die je terug in het net injecteert. Dit bedrag varieert tussen de 3,0 en 5,8 eurocent/kWh. De prijs die u betaalt voor de energie die u verbruikt, ligt helaas een stuk hoger en varieert tussen 21,0 eurocent/kWh en 28,61 eurocent/kWh. Bovendien is het verbruikscontract en het injectiecontract met elkaar gekoppeld, je kan dus niet combineren tussen verschillende energieleveranciers. 

Meer info?

Wenst u graag meer informatie over de laagste tarieven op uw energiefactuur? Dan is Onafhankelijk adviesplatform de partner waar u naar op zoek bent. Wij staan u bij in het uitzoeken van het laagste tarief, aangepast aan u wensen en noden. 

Neem gerust gratis contact op met Onafhankelijk Adviesplatform voor meer tips.