Elk jaar overstappen naar een andere energieleverancier loont! En wat is het beste overstapmoment?

Bent u sinds jaar en dag bij dezelfde energieleverancier? Jammer, want de kans dat u elders goedkoper af bent, is groot. Sterker nog: jaarlijks uw energiecontract evalueren en overstappen naar een andere leverancier loont. U hoeft er zelfs niets voor te doen! Hoe dat precies zit, leest u in deze blog. Uw energieleverancier heeft niets liever dan dat u braaf uw rekening betaalt en jaarlijks uw contract stilzwijgend laat verlengen. Voor uw portemonnee is het echter niet de beste strategie. De kans is namelijk groot dat u te veel betaalt. In het ergste geval: al jaren aan een stuk … Daarom kan u beter vaak overstappen naar een andere energieleverancier. 

Overstappen van energieleverancier: sterke prijsverschillen per energieleverancier

Bij het Onafhankelijk Adviesplatform vergelijken we graag de prijzen van de verschillende leveranciers. En wat blijkt? Zowel het basistarief als de promoties en acties verschillen onderling sterk. En zelfs van regio tot regio. De kritische consument kan dus, met behulp van wat opzoekwerk, veel geld uitsparen.  

De consument haakt af

Maar daar zit vaak het probleem. Want prijzen van energieleveranciers met elkaar vergelijken, is bijzonder moeilijk. Om te beginnen zijn er heel wat verschillende aanbieders. Die hanteren elk hun eigen prijzen, maar ook hun eigen termijnen, promoties en andere acties. Het gevolg: de consument kan niet meer volgen en blijft bij dezelfde leverancier. Klinkt bekend in de oren?  

Wat het Onafhankelijk AdviesPlatform voor u kan betekenen bij het overstappen naar een andere energieleverancier?

Daar kunnen wij bij Onafhankelijk AdviesPlatform iets aan veranderen, we helpen u bij het overstappen van energieleverancier. Onze experts zijn namelijk thuis in de energiemarkt en beschikken over tools waarmee ze de verschillende tarieven glashelder naast elkaar kunnen zetten. Zelfs per regio. Het gevolg: u ziet onmiddellijk bij welke leverancier u het goedkoopst af bent. Doet u die oefening jaar na jaar, dan weet u zeker dat u steeds het beste tarief betaalt.   Interesse? Laat uw factuur eens doorlichten door onze energie-experts. Volledig gratis en vrijblijvend.

Wat is nu het beste overstapmoment voor het overstappen naar een andere energieleverancier? 

Alvorens uw contract op te zeggen, doet u er goed aan uw timing te bepalen. Anders kan uw overstap onnodig veel geld kosten. Ten eerste hangt het af van welk energiecontract u hebt afgesloten met uw energieprovider. Hebt u een contract van onbepaalde duur? Goed nieuws: u kunt op eender welk moment overstappen. Uw provider mag u daarvoor geen extra kosten aanrekenen. Hou wel rekening met een opzeggingstermijn van dertig dagen. De meeste energieleveranciers sluiten contracten van bepaalde duur af. Die kunt u enkel opzeggen aan het einde van die periode (meestal een jaar). Ook hier geldt een opzeggingstermijn van dertig dagen. Denk er ook aan om te vermijden dat uw contract stilzwijgend verlengd wordt. 

De ultieme tip: 1 januari en 1 juli

De energieleveranciers kunnen hun tarieven aanpassen. Als je een contract hebt van onbepaalde duur en met een variabel tarief, dan kunnen ze je tarief per maand of per kwartaal herzien. Meestal zijn 1 januari en 1 juli sleutelmomenten. Of er een prijswijziging komt, mag de energieleverancier zelf bepalen en is afhankelijk van de koers van de olieprijzen.

Hebt u toch nog vragen over de overstap naar een andere energieleverancier?

Schakel de expertise in van het Onafhankelijk AdviesPlatform. Wij kennen de markt en weten of en wanneer voor u een overstap opportuun is. Vraag een gratis analyse van uw energiefactuur.