Waarom een variabel energietarief in 2018 geen goed idee is

Sluit u een nieuw energiecontract af, dan biedt uw leverancier u steevast de mogelijkheid om te kiezen voor een vast of variabel tarief. In het eerste geval betaalt u maandelijks altijd hetzelfde bedrag. In het tweede geval fluctueert de prijs al naargelang vraag en aanbod op de markt. In dit artikel maken we duidelijk waarom u in 2018 maar beter voor een vast tarief gaat.

De energieprijzen fluctueren constant, maar de voorbije jaren is de evolutie toch eerder negatief. Een gemiddeld gezin betaalde in september 2017 265 euro per jaar meer in vergelijking met januari 2015. Voor grootverbruikers is de stijging zelfs nog markanter: plus 855 euro tot zelfs 1200 euro voor kmo’s!

 

Elektriciteit wordt duurder in 2018

De doorbraak van de elektrische wagen, de aangekondigde kernuitstap, groene stroom, … Al deze factoren duiden er volgens analisten op dat elektriciteit duurder zal worden. Particulieren en bedrijven die vandaag een elektriciteitscontract afsluiten, kiezen met andere woorden beter voor een vast tarief. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn.

 

De elektriciteitstarieven ontleed

Een stroomfactuur bestaat uit verschillende tarieven, die samen de totale kostprijs bepalen. Daarin zitten onder andere transmissietarieven (de zogenaamde Elia-tarieven), heffingen en de energiekost zelf.

 

Ook een vast tarief fluctueert

Kiest u voor een vast tarief, dan blijft enkel de energiekost stabiel. Met andere woorden: de kosten voor het netwerk, de distributie en het transport van elektriciteit en de belastingen kunnen wél evolueren gedurende de looptijd van uw contract. Hoe dat komt? Uw energieleverancier bepaalt enkel de energiekost zelf, op alle andere elementen die de prijs bepalen, heeft hij geen vat.

 

Conclusie: ook een vaste prijs fluctueert, al zullen de schommelingen niet zo uitgesproken zijn als bij een variabel tarief.

 

Vast of variabel tarief? Laat uw stroomfactuur gratis analyseren

Betaalt u te veel voor elektriciteit? Wij analyseren uw energiefactuur gratis en volledig vrijblijvend. Plus, we berekenen meteen wat u op maandbasis kan uitsparen door over te stappen naar een andere leverancier.

 

Vraag hier uw gratis analyse