Waarom u beter niet intekent op een groepsaankoop voor energie

Aangetrokken door de belofte van een goedkoper tarief voor aardgas en elektriciteit tekenden heel wat gezinnen de voorbije jaren in op een groepsaankoop voor energie in hun regio. De waarheid is echter dat die niet altijd het gewenste resultaat opleveren. Daarom raden wij een groepsaankoop af. Maar we bieden wel een goed alternatief.

Hoe werkt een groepsaankoop voor energie?

Verschillende verenigingen en vzw’s bieden tegenwoordig groepsaankopen aan voor energie – denk maar aan GreenPeace, het provinciebestuur of Test-Aankoop. Door met 20.000 of meer consumenten tegelijk aan te kloppen bij verschillende energieleveranciers, hoopt men een beter tarief te verkrijgen. De meest betaalbare leverancier haalt uiteindelijk het contract binnen door middel van een veiling. Klinkt goed, niet? En toch raden wij een groepsaankoop af, en wel om verschillende redenen:

1. Wat met afwijkende energiebehoeften?

Een groepsaankoop wordt geveild voor een gemiddeld gezin. Maar beantwoordt uw huishouden wel aan de energiebehoeften van het gemiddelde gezin? Wijkt uw verbruik sterk af van het gemiddelde, dan bent u wellicht beter af bij een andere leverancier.

2. Niet elke leverancier doet mee

Heel wat energieleveranciers – vaak de meest goedkope – doen niet mee met groepsaankopen (om velerlei redenen). Wanneer u intekent, bent u dus niet helemaal zeker dat u wel het laagste tarief betaalt. Jammer genoeg komen heel wat consumenten bedrogen uit.  

3. Goedkope tarieven worden automatisch aangepast

Om een groepscontract binnen te halen, is een energieleverancier verplicht onder zijn standaardmarge te verkopen. Dat verlies zal hij dus ergens moeten recupereren. Eindigt de vooropgestelde termijn van het groepscontract, dan trekt de energieleverancier zijn prijzen automatisch op. Het gevolg: de nietsvermoedende consument betaalt een pak meer dan de gemiddelde marktprijs. Wil u zich niet laten vangen aan deze praktijken, dan moet u zich dus elk jaar opnieuw inschrijven voor een groepsaankoop.

4. Een massale overstap loopt zelden op wieltjes

Beeldt u zich even in dat alle inwoners uit uw gemeente van de ene op de andere dag beslissen om over te stappen naar een andere energieleverancier. De administratieve mallemolen die dan in gang wordt gezet, is vaak niet te overzien. Het gevolg laat zich raden: de klantendienst van de energieleverancier draait overuren en bij eventuele problemen staat u er alleen voor.

Is er een alternatief voor een groepsaankoop?

U kan uiteraard zelf op zoek gaan naar de beste energieleverancier qua prijs, maar de kans is groot dat u uw zoektocht al vlug zult staken. De energiemarkt zit dan ook behoorlijk complex in elkaar. Tarieven en voorwaarden kunnen per energieleverancier danig verschillen. Laat het werk daarom over aan het Onafhankelijk Adviesplatform. Onze experts kennen de markt door en door. Hun speurwerk naar het laagste tarief levert een gemiddelde daling van 15% op uw energiefactuur op.   Geïnteresseerd? Vraag vandaag nog onze gratis analyse van uw energiefactuur aan.