Vergelijken energieprijzen? Het loont!

Iedereen is het er vaak over eens: wij betalen nog altijd te veel voor onze energie. Maar klopt dit wel? En indien het werkelijk zo is, wat kun je dan als particulier of bedrijf ondernemen om je energiefactuur aanzienlijk te laten dalen? Wij helpen jou alvast op weg bij het vergelijken van energieprijzen.

Vergelijken energieprijzen in Europa: een paar schrijnende cijfers op een rijtje

Volgens CREG leven er in België maar liefst 400.000 gezinnen in energiearmoede. Energiearm ben je als je 10% of meer van je netto-inkomen aan elektriciteit en gas besteedt. Daarenboven betalen maar liefst 360.000 huishoudens 600 euro per jaar te veel aan energie.

Volgens Eurostat cijfers van november 2019 zou er een groot verschil zijn in de energieprijzen binnen Europa. Huishoudens betalen voor hun elektriciteit het meest in Duitsland (0,30 Euro/kWh) en het minst in Bulgarije (0,10 Euro/kWh). Bedrijven betalen het meest in Italië (0,17 Euro/kWh) en het minst in Denemarken (0,07 Euro/kWh). Voor aardgasprijzen gaven dezelfde statistieken de volgende resultaten: huishoudens betalen het meest in Zweden (0,12 Euro/kWh) en het minst in Hongarije (0,03 Euro/kWh). Voor niet-huishoudens zijn de aardgasprijzen het hoogst in Finland (0,06 Euro/k>h) en het laagst in België (0,03 Euro/kWh).

Deze cijfers bewijzen het: je energieprijs is volledig afhankelijk van waar of van wie je je energie afneemt. 

Vergelijken energieprijzen in België: hoe begin je er aan?

Het efficiënt vergelijken van energieprijzen komt voornamelijk neer op het regelmatig vergelijken van energieleveranciers. Alle energieleveranciers in België hanteren andere tarieven. En wil je correct de energieprijzen vergelijken? Dan moet je ook de ‘kleine lettertjes’ lezen, namelijk de bijkomende administratiekosten, abonnementskosten en noem maar op. Eer je al de energieleveranciers in België op die manier naast elkaar hebt gezet, ben je gegarandeerd een hele tijd verder en zijn misschien hun tarieven alweer gewijzigd. Energieprijzen vergelijken is voor velen gewoon een onbegonnen werk. Laat het vergelijken van energieprijzen dan ook aan specialisten over.

Laat je energieprijzen vergelijken

Wij als Onafhankelijk Adviesplatform brengen gratis je energieverbruik in kaart. Je huidige facturen worden geanalyseerd. Op basis van deze eenvoudige analyse kun je in vele gevallen al 15% besparen. Daarna komt er een adviseur ter plaatse en dan begint het vergelijken van energieprijzen. Indien je wilt overstappen naar een andere provider, gebeurt dit automatisch zodat jij je nergens hoeft zorgen over te maken. Na zes maanden herhaalt het Onafhankelijk Adviesplatform het vergelijken van energieprijzen. Als dan blijkt dat je te veel betaalt, stap je opnieuw automatisch over naar een andere provider.

Jij draagt bij tot goedkopere energie in België

Uiteraard vraag je je nu af wat deze analyse en diensten van ons platform jou gaat kosten. Wees gerust: het is gewoon gratis! Het vergelijken van tarieven is voor jou kosteloos en gebeurt automatisch. Het positieve hieraan is dat de meeste energieleveranciers in België stilaan bang worden van het overstapgedrag van hun klanten en niet meer nodeloos hun prijzen omhoog jagen.