FAQ

Veelgestelde vragen over
Uw overstap

Deze FAQ-pagina biedt een antwoord op veel gestelde vragen.

Heeft u een bijkomende vraag of vindt u geen antwoord stel uw vraag via ons contactformulier.

Veelgestelde vragen bij verhuizen

Onafhankelijk Adviesplatform regelt uw overstap of nieuwe aansluiting volledig gratis.

U vraagt zich af hoe wij zelf onze rekeningen betalen?
Als onafhankelijke partner van alle energieleveranciers ontvangen wij een vaste administratieve vergoeding.
Géén commissie, gezien ons onafhankelijk statuut.

In onze berekeningen houden wij rekening met alle factoren:

  • prijs per kWh verbruikt tijdens piek- en daluren
  • vaste jaarlijkse kosten
  • distributie- en transportkosten
  • BTW
  • overige taksen

Daarnaast houden we rekening met alle mogelijke voordelen die u kan krijgen:

  • gratis stroom (enkel in Vlaamse gemeenten)
  • (tijdelijke) kortingen en andere exclusieve voordelen

Door middel van het advies van Onafhankelijk Adviesplatform vermijdt u dus onaangename verrassingen en onvoorziene kosten.

Dit hangt af van uw jaarlijks verbruik.

  • Is uw jaarlijks verbruik kleiner of gelijk aan 50.000 kWh/jaar voor elektriciteit en 100.000 kWh/jaar voor aardgas?

Dan kan u ten alle tijde opzeggen, en dit ongeacht de duur van uw contract.
U kan op elk moment uw contract kosteloos opzeggen en van leverancier veranderen mits een opzegtermijn van één maand. Concreet:  u blijft na het geven van de opzeg nog één maand klant bij uw oude leverancier en uw nieuwe leverancier begint te leveren na één maand.

Let wel: bij sommige leveranciers krijgt u een extra korting als u kiest voor een langlopend contract. Deze korting wordt pas verrekend op het einde van het contract. Verbreekt u het contract vroegtijdig, dan vervalt deze korting.

  • Is uw jaarlijks verbruik groter dan 50.000 kWh/jaar voor elektriciteit en 100.000 kWh/jaar voor aardgas?

Professionele gebruikers met een totaal jaarlijks verbruik groter dan 50.000 kWh/jaar voor elektriciteit en 100.000 kWh/jaar voor aardgas dienen de voorziene opzegtermijn alsook de eventuele einddatum van hun lopend contract te respecteren. De einddatum van het huidig contract is meestal vermeld op de jaarlijkse afrekening of op de tussentijdse facturen. Onafhankelijk Adviesplatform kan dit samen met u bekijken, zodat u correct geïnformeerd bent.

Nee. Uw nieuwe leverancier zal de nodige stappen ondernemen om uw huidige leverancier te verwittigen.

Nee. De bevoorrading blijft gegarandeerd. Uw aansluiting op het distributienetwerk wordt beheerd en onderhouden door uw intercommunale. U blijft bij uw oude leverancier zolang de overstap niet helemaal voltooid is. Daardoor bent u zeker van een ononderbroken levering van elektriciteit en aardgas.

Veranderen van leverancier heeft geen enkele invloed op uw installatie. U blijft verbonden met hetzelfde netwerk, dat beheerd en onderhouden wordt door uw intercommunale.  

Nee. De kwaliteit van uw elektriciteit- en aardgasvoorziening is gegarandeerd door uw intercommunale en niet door uw energieleverancier. Deze blijft dan ook identiek ongeacht de energieleverancier.

Uw intercommunale moet verwittigd worden, aangezien deze verantwoordelijk blijft voor uw aansluiting op het distributienetwerk en de hieraan gekoppelde technische diensten (tussenkomst in geval van panne of defecte meter, installeren van nieuwe verbindingen, veranderingen of wijzigingen aan de meter, enzovoort).

Klanten vertellen​

Top!

Overzichtelijke en volledige informatie gekregen van een vriendelijke dame.
- genk

Goed geholpen!

Goed geholpen, zeer snel en heel vriendelijk!
- Sint niklaas

Vlotte overschakeling

Op 12 april is Arne bij ons langs geweest. Na onze facturen te bekijken blijkt nu dat we bij een dure leverancier zaten. Wij hadden hier geen weet van, we zaten al 6 jaar bij dezelfde. Door Arne zijn advies en door over te schakelen kunnen we nu per jaar 250 euro besparen. En volgend jaar komt Arne terug om opnieuw de vergelijking te maken. Topkerel!
- Merelbeke

Super tevreden

Deze jongen was correct op tijd en deed moeite voor ons
- Maasmechelen

Goede uitleg en uitstekende service

Duidelijke klare taal, snel, voordelige prijzen en super goede service. Heel tevreden van de dienst.
- Evergem

ondersteuning op maat

Een afspraak is zo gemaakt, en kan via mail of telefonisch. correcte doorverwijzing en zelf geen werk. top en altijd in ons voordeel. advies op maat en zeer klantvriendelijk
- Brecht

een tegelijk zakelijke en aangename ervaring.

David was stipt op tijd volgens de afspraak. met in achtneming van de coronaregels werden de mogelijkheden helder en gestructureerd overlopen zodat de beslissing om van leverancier te veranderen erg logisch overkwam. David is tegelijk professioneel correct en toch minzaam en natuurlijk vriendelijk.
- Wijnegem

Kort krachtig en to the point

Ik kreeg Adrian op bezoek nadat hij mijn dochter een advies verschaft had over haar energiecontract. Het contact was aangenaam, responsief, beleefd en kwam snel to the point. Ondanks dat ik Adrian verteld had dat ik qua Corona een volledig veilige omgeving had met verluchting etc stond hij er op om zijn mondmasker op te houden. Ik apprecieer dat.
- Oudsbergen

Eindelijk een echte onafhankelijke energie analyse!

Adviseur was correct en duidelijk, verschillende energie leveranciers voorgesteld. Ik heb een gratis energie manager gekregen zodat ik mijn verbruik en kosten kan nakijken. Tot volgend jaar!
- Bornem

Efficient

Zeer tevreden over David zijn jaarlijkse energie analyse.
- Brasschaat
83 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.7/10